50 meter fra Eiffeltårnets højde: Ny vindmølle bliver testet af Thy

En ny 280 meter høj vindmøller er sat op i testcentret i Østerild. Indtil 2024 skal den testes af, inden turen går ud på de store verdenshave.

2:16
Vestas nye, store havvindmølle er nu installeret og har produceret den første strøm ved testcentret i Østerild. Havvindmøllen, som hedder V236, er en prototype, og den største af sin slags i verden ifølge Vestas.
Foto: Vestas

280 meter.

Så høj skal stigen være, hvis man vil en tur på vingespidsen af den nye Vestas-vindmølle i testcentret i den nordlige Thy. 

Vindmøllen, med det tekniske navn V36-15.0 MW, snurrede for første gang de 115,5 meter lange vinger rundt den 30. december 2022. 

- Det er kæmpestort - bogstaveligt talt. Ingeniørmæssigt har det været en kæmpe udfordring, siger Christian Gjerløv, der er product owner offshore ved Vestas. 

Vingerne til den store mølle er produceret i Nakskov, mens cellen er samlet i Lindø på Fyn. Støbeformen er udviklet på Vestas' vingefabrik i Lem. 

Christian Gjerløv fortæller, at vindmøllen producerer strøm til 20.000 husstande, hvilket ifølge ham er dobbelt så meget som det, der allerede findes i dag. 

- Det er et stort gennembrud. Vi tror, at vi ved hjælp af det her produkt kan tage en central rolle i den grønne omstilling, siger han. 

Nu skal den testes af 

Forude venter et grundigt stykke arbejde, der skal sikre, at vindmøllen kan modstå de barske forhold, der gør sig gældende ude på havet. 

- Møllen skal testes over det næste års tid. Der skal laves hundredvis af test. Vi skal måle, hvor meget strøm den producerer under forskellige vindforhold, og vi har masser af måleudstyr, der kan måle, hvor stor belastning der er på de forskellige komponenter, siger Christian Gjerløv.   

Vestas er allerede i fuld gang med at sælge møllen, hvor der forhandles med kunder fra både Europa, USA og Asien. Inden da skal den dog testes af i Østerild frem til 2024. 

- Vi skal have meget mere havvind, end vi har i dag. Så det handler ikke om at erstatte de nuværende havvindmøller, men om at udbygge, siger han.  

Christian Gjerløv forventer, at de første projekter vil blive realiseret i 2025, og at det første projekt bliver hos det tyske marked. 

Vindmøllen skal testes frem til 2024.
Vindmøllen skal testes frem til 2024.
Foto: Vestas