11-årige Benedikte kan ikke tåle gluten: Mor knækkede koden til lækkert glutenfrit brød
Da datteren fik glutenintolerance, gik moren i gang. Nu skriver Karina kogebøger om glutenfri mad.
Der er gluten i rigtig mange fødevarer. Det ved 11-årige Benedikte Baagø alt om.
- Der er for eksempel gluten i myslien på toppen, men selve yoghurten kan jeg godt tåle, siger hun.
Cornflakes, rundstykker og mælkesnitter er eksempler på madvarer, som Benedikte ikke kan tåle.
Det sidste har især været genstand for stor misundelse i skolen.
- Det er træls, at jeg ikke kan få, hvad de andre får, når der er kage i klassen, siger Benedikte.
- Så har jeg en kasse med slik henne i skolen, til når der bliver delt ud og de har glemt at tage noget glutenfrit med til mig, siger hun.
Men nu er hun vant til, at hun ikke kan få det, de andre kan.
Benediktes glutenintolerance blev opdaget, da hun var bare ni måneder gammel.
- Da hun var ovre de første tre måneders kolik, blev vi klar over, der var noget, der generede hende, siger Karina Baagø – Benediktes mor.
Med en baggrund inden for sundhed og ernæring var Karina meget opmærksom på maden, og fik mistanke om, at det kunne være gluten, som Benedikte reagerede på.
En blodprøve konstaterede, at Bennedikte havde cøliaki, og opdagelsen vendte op og ned på familiens vaner.
- Jeg havde det som om, jeg fik gulvtæppet revet væk under mig. Alle de traditioner, jeg var vokset op med, og som vi havde opbygget i vores lille familie, skulle ændres. Man kunne ikke bare bage til storbededag - og de opskrifter vi havde til fødselsdagen, skulle vi også justere, og når vi skulle hjem og besøge nogen, skulle vi finde ud af at have glutenfri kage med, siger Karina Baagø.
Men én ting var sikkert. Hendes datter skulle ikke have dårligere mad, fordi hun var anderledes.
- Jeg tænkte for det første: mit barn skal have god og nærende mad og en mad, der smager godt. Så jeg gik i køkkenet og eksperimenterede - prøvede meltyper og opskrifter af - og brugte mange sene nattetimer på at lave mad, som hun kunne få med i vuggestue og børnehave, fortæller Karina Baagø.
Gluten er vigtigt, når det kommer til brød. For det er glutenindholdet, der gør, brødet let og luftigt.
Men her har Karina Baagø nu fundet en metode til at lave brød, som er lækkert – og glutenfrit.
- Der er rigtig meget livskvalitet i at kunne spise et godt brød og et godt måltid. Så det er fantastisk at finde en metode, som faktisk kan leve op til det, og som jeg kan stå indenfor rent sundhedsmæssigt, siger hun.
Metoden er blevet til flere bøger, herunder bogen Knæk koden til glutenfrit brød, og har desuden online-universet Klub Glutenfri, hvor hun underviser og deler opskrifter på alt fra snobrød til proteinbarer uden gluten.
Både Benedikte og hendes mor Karina er glade for at lave mad, og det er heldigt, for hos familien Baagø bliver der brugt mange timer i køkkenet.
- Det kan godt være, der er mange ting, der er trælse og besværlige, men vi ser det som et livsvilkår, og så har vi grebet det an på den måde, at vi ser hvad kan vi selv gøre, for at få det bedste ud af det, supplerer hendes mor.