Vil redde udkantsgymnasier: Støjberg og Radikale i usædvanligt politisk samarbejde
Udkantsgymnasierne står til at miste millioner i tilskud fra regeringen. Det vil et politisk samarbejde mellem Danmarksdemokraterne og Radikale Venstre ændre på.
De er dem, regeringen ikke vil lege med.
Men nu er de gået sammen om en sag, der interesserer dem begge.
I alt 32 ydergymnasier står til at miste et udkantstilskud på 500.000 kroner per gymnasium efter regeringens udspil for finansloven 2024.
Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne og Martin Lidegaard fra Radikale Venstre mødtes denne torsdag morgen op på Lemvig Gymnasium, fordi de ville tale med eleverne om, hvorfor gymnasiet er vigtigt for dem.
De er gået sammen og håber på at sikre, at blandt andet Lemvig Gymnasium fortsat kan beholde det tilskud, det modtager årligt, selvom de to frontpersoner normalt er uenige om noget nær alt andet politisk.
- Det er ikke hverdagskost, at Martin Lidegaard og jeg rejser rundt på den her måde, men det her er så vigtig en sag, så der skal vi simpelthen samle alle gode kræfter, lyder det fra Inger Støjberg (DD)
Formanden for Radikale Venstre lægger heller ikke skjul på, at konstellationen er yderst usædvanlig:
- Jeg tror godt, alle ved, at Danmarksdemokraterne og Radikale Venstre er uenige om mange ting, men der er også noget, vi er enige om. Det at kæmpe for, at der er uddannelsessteder for ungdommen i yderområderne i Danmark, er hjerteblod for os, siger Martin Lidegaard (RV).
Dagen skulle ikke handle om politiske oplæg eller debatter. Der var fokus på at høre, hvordan eleverne oplever hverdagen på et gymnasium der ligger uden for de større byer, som det blev formuleret af Danmarksdemokraternes forkvinde.
Penge der er brug for
Torsdag var de to frontpersoner taget på besøg hos Lemvig Gymnasium, der huser fire forskellige uddannelsesretninger og 10. klasse, hvor man har været nødsaget til at samle alle uddannelser under samme tag for at kunne overleve.
Her stod eleverne klar i hobetal for at få taget et billede med de to politikere, inden de stimlede ind i skolens aula, hvor de ved rundborde havde mulighed for at få en snak om deres gymnasium med de politikere, som de ellers oftest kun ser i medierne.
Det årlige tilskud til gymnasierne i yderområderne er en nødvendighed ifølge rektor på Lemvig Gymnasium Bo Larsen:
- En halv million. Det er en lærerløn, så det kan komme til at betyde afskedigelser i sidste ende på de små gymnasier, hvis tilskuddet ikke tilfalder os næste år, siger han.
I yderste konsekvens frygter rektoren, at nogle gymnasier bliver nødt til at lukke.
Samarbejde der vækker opsigt
De to politikere håber med deres måske noget utraditionelle samarbejde, at de kan vække opsigt på Christiansborg blandt de andre politikere.
- Jeg tror, at når Inger Støjberg og jeg går sammen på den her måde, så er der nogle inde på Christiansborg, der lige åbner øjnene en ekstra gang, siger Martin Lidegaard (RV)
Der er også håb at spore hos rektoren for Lemvig Gymnasium, der ikke lægger skjul på, at det er hårdt at holde sig oven vande, når man er et udkantsgymnasium:
- Vi kæmper med næb og kløer for at holde gang i uddannelsestilbuddene i Lemvig, siger Bo Larsen.
Derfor håber han også, at samarbejdet mellem Inger Støjberg (DD) og Martin Lidegaard (B) kan vække opsigt hos politikerne og skabe mere opmærksomhed om, hvor vigtig tilskuddet er for gymnasiet.