Tobias er kronisk syg: Robot går i skole for ham

Tobias Ebdrup er kronisk syg og kæmper dagligt med træthed og hovedpine. Han bruger op til 16 timer om døgnet i sin seng, men en lille japansk robot gør, at han også kan klare sin skolegang.

Fra sin iPad kan Tobias Ebdrup styre robottens arme og hoved.
Fra sin iPad kan Tobias Ebdrup styre robottens arme og hoved.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Når Mette Ebdrup fra Ramme sender sine to døtre i skole, ligger deres storebror, Tobias, stadig og sover. Sådan er det oftest.

Tobias Ebdrup har været syg hele sit liv, og da han var ni år fik han diagnosen Morbus Crohn, som er en kronisk betændelsestilstand. Tobias er meget ramt i spiserøret, mundhulen og læberne, hvor han får sår.

Det er dog langt fra det eneste, Tobias har kæmpet med. Han har haft lungebetændelse, blodforgiftning og blodpropper, som har været ved at tage livet af ham. Alene i år har han været indlagt på hospitalet i Skejby i 100 dage.

- Han har været meget kritisk, så han har været ved at gå herfra mange gange, hvor vi har overvejet: overlever han det her?, siger Tobias’ mor, Mette Ebdrup.

Lægerne har prøvet at hjælpe Tobias Ebdrup med adskillige former for medicin, men intet har endnu virket. De mange nederlag har været hårde for ham.

- Han sagde til mig: Mor, vil du ikke godt være sød at lade mig sove ind?, siger Mette Ebdrup.

På trods af sygdommen og de mange timer i sengen har Tobias dog nu fået en mulighed for at være sammen med sine venner.

Robot som stedfortræder

Siden sommerferien har Tobias Ebdrup blot været i skole i seks timer, men han har fået sig en stedfortræder, så han igen kan spille og lege med sine klassekammerater.

En robot fra Japan er blevet sendt til Vestjylland, så den unge dreng kan være derhjemme, mens robotten sidder på hans plads i klassen. Fra en iPad kan Tobias se og høre, hvad der sker i klassen. Klassekammeraterne må dog nøjes med Tobias’ stemme.

- For Tobias var det virkelig et vendepunkt. Det gjorde ham bare glad, at det ikke kun var modgang, han skulle tænke på. Nu kunne han alligevel se, at der var en fremtid og han skulle noget, siger Mette Ebdrup.

Tobias har den lille robot som et forsøg i tre måneder, og når teknikken ikke driller, giver den ham mulighed for at deltage i gruppearbejde.

Når sygdommen er værst, sover Tobias Ebdrup helt op til 16 timer i døgnet.

9:12
Se hele indslaget om Tobias Ebdrup og robotten