Skibe bragede sammen på åbent hav: Nu skal kaptajnen afhøres i Thyborøn

En slæbebåd og en kutter sejlede tidligt tirsdag ind i hinanden på åbent hav, så kutteren sank.

Slæbebådens kaptajn kan se frem til at blive afhørt af politiet. Han skal også tale med andre myndigheder.
Slæbebådens kaptajn kan se frem til at blive afhørt af politiet. Han skal også tale med andre myndigheder.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

To danske fiskere fik tidligt tirsdag morgen brug for hjælp fra en anden båd og senere kystredningstjenesten.

Politiet går ud fra, at den den danske kutter er kollideret med det, som en hollandsk slæbebåd, trak med sig. Det har politiet oplyst til TV2 Nord. 

Kollisionen skete på åbent hav 40 kilometer nordvest fra Hirtshals.

Fiskerne kom ikke til skade, men kutteren FN219 Vibima overlevede ikke sammenstødet og sank.

Så nu skal kaptajnen på den hollandske slæbebåd afhøres. Det sker i Thyborøn, hvor slæbebåden Multratug 18 onsdag lagde til kaj.

Her skal hollænderne forvente at møde både Midt- og Vestjyllands Politi, Søfartsstyrelsen og Den maritime havarikommission.

Ikke en almindelig sag

Både politi og havarikommissionen skal tale med besætningen ombord på begge skibe. 


Havarikommissionen har fire medarbejdere på sagen. To af dem var til stede i Thyborøn for at fastlægge, hvad der præcist er sket.

Havarikommissionens opklaringsarbejde tager normalt mellem fire og seks måneder.

- Vi laver nogle tekniske undersøgelser på slæbebåden, interviewer besætningerne og indhenter nogle tekniske oplysninger. Det kan også være, det bliver nødvendigt at lave en vragundersøgelse af fiskekutteren, siger Øssur Jarleivson Hilduberg, der er undersøgelseschef hos Den maritime havarikommission, til TV MIDTVEST.

Selvom havarikommissionen har nok at se til med forskellige typer af sager, er det ikke en typisk sag, at to erhvervsskibe støder sammen på åbent hav, så det ene fartøj synker.

- Nej, det er ikke almindeligt. Det sker relativt sjældent, siger Øssur Jarleivson Hilduberg.

For havarikommissionens vedkommende er der tale om interviews, mens politiet laver afhøringer. Forskellen er, at politiet skal tage sig af et eventuelt strafansvar.

- Vi skal på baggrund af de andres undersøgelser og vores afhøringer finde ud af, om der er nogen, der har overtrådt søfartsloven, siger Lau Larsen, som er vagtchef hos Nordjyllands Politi.

Den politimæssige del af sagen er forankret hos Nordjyllands Politi, som allerede har talt med de to fiskere fra nordjyske Strandby. Men afhøringsarbejdet angående den hollandske slæbebåd er altså en opgave for Midt- og Vestjyllands Politi.

Det er endnu uvist, hvor mange personer, der er ombord på slæbebåden, men umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at nogen personer er kommet til skade.