Sjælden stjernehaj fanget

En fisker fik i weekenden et noget usædvanligt dyr i garnet. Nu bliver den udstillet på Statens Naturhistoriske Museum.

Brian Kjølhede var i weekenden taget en tur på havet ud for Thorsminde for at fange makrel. Han kom dog hjem med noget mere end det. I garnet var der en sjældenhed – nemlig en stjernehaj.

- Jeg kender den jo kun fra litteraturen og fra billeder. Jeg har jo aldrig selv fanget en, så det var jo stort at fange den, og nu glæder det mig, at den kan komme ned til Fiskeriets Hus lige og blive vist frem, så folk faktisk kan se en stjernehaj, siger Brian Kjølhede, der er bierhvervsfisker.

Da Brian Kjølhede blev opmærksom på, hvad der var havnet i garnet, forsøgte han forgæves at holde den i live i kutterens dam.

- Det er en havart. Den kunne ikke tåle det her brakvand, og det her lune vand fra fjorden af, så den døde desværre, fortæller Brian Kjølhede.

Får evigt liv

Da stjernehajen kom i havn, blev den lagt på is, og nu er den kommet til Fiskeriets Hus i Hvide Sande. Her er man rigtig glade for, at stjernehajen kigger et smut forbi.

- Vi er helt oppe at køre over, at vi kan få lov til at være mellemstation for sådan en flot haj, siger Jonna Larsen, der er daglig leder i Fiskeriets Hus.

Når hajen er blevet klappet og kigget på af gæsterne, skal den videre til Statens Naturhistoriske Museum.

- Jeg synes altid, det er spændende, når der dukker et eller andet op, vi ikke hører om ret tit, siger Henrik Carl, der er fiskespecialist hos Statens Naturhistoriske Museum.

Og museet sørger for, at den sjældne hajart ikke døde forgæves.

- Vi konserverer den i formalin og opbevarer den i sprit, og der kan den holde sig i hundredvis af år og blive brugt til forskning og undervisning, siger Henrik Carl.

- Det er da skidegodt. På den måde kommer den til gavn, selvom den døde, siger Brian Kjølhede.

Stjernehajen måler 96 centimeter og vejer 3,4 kilo.