Morten holder liv i teatertradition med skuespillere af pap

Den pensionerede gymnasielærer Morten Gudmund Hansen bruger mange timer på at holde liv i en gammel teatertradition, hvor man spiller med papfigurer.

Morten Gudmund Hansen der styrer papfigurerne i sit modelteater.
Morten Gudmund Hansen der styrer papfigurerne i sit modelteater.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

Morten Gudmund Hansen åbner døren til den gamle lade på hans landejendom lidt udenfor Bonnet ved Lemvig.

- Det er mit hobbyrum, forklarer han og viser rundt på de mange hundrede istandsatte kvadratmeter.

Laden er fyldt med bøger, plader, kassettebånd og noder. Og til sidst står der det allerhelligste.

- Det er mit teater. Det er det, man kalder et modelteater, hvor man spiller med papfigurer, fortæller han og tilføjer, at han ikke bare har bygget teatret men også selv lavet alle kulisser og figurer.

0:27


Modelteatre fra 1800-tallet

Udover sit hjemmebyggede teater, hvor han jævnligt spiller forestillinger, har han også en større samling af modelteatre, som stammer tilbage fra sidst i 1800-tallet.

- Jeg har interessen fra min far. Han samlede på alle mulige slags dukketeatre også dem med handske- og marionetdukker. Så jeg har også arvet hans samling, forklarer Morten Gudmund Hansen.

Modelteatrene var i mange år fast inventar i mange hjem, hvor både børn og voksne spillede teater for hinanden.

Interessen dalede dog op gennem 1900-tallet men fik senere en opblomstring.

- Det var under krigen, hvor man sad meget hjemme om aftenen og ikke gik så meget ud. Der var der mange familier, der genoptog traditionen, siger han.

Morten Gudmund Hansen styrer papfigurerne til dagens forestilling.

Stykke på tysk med dansk tekst

I dag er er der omkring 200 medlemmer i Dansk Modelteaterforening, som deler den gamle interesse. Flere af dem tager rundt og ser forestillinger hos hinanden.

Morten Gudmund Hansen og hans to assistenter har flere gange om året besøg af medlemmer samt venner og bekendte, der ser forestillinger.

- I dag opfører vi Goethes Faust for fem personer, fortæller Morten Gudmund Hansen, som selv er meget optaget af den tyske forfatter og hans hovedværk.

Morten Gudmund Hansen er pensioneret tysklærer, der alene til den her opførelse har lavet tolv forskellige papfigurer af Goethe med forskellige rekvisitter.

Der er i det hele taget ikke overladt noget til tilfældighederne - hverken foran eller bag scenen.

Selve skuespillet er på tysk, men der kører en dansk tekst over scenen, så alle kan følge med. Stykket er i tre akter og varer sammenlagt tre en halv time, men så er der også to pauser med forfriskninger, fortæller han.