Lemvigforfatter skriver roman om kemifabrik: - Jeg føler, jeg er moden nok til at skrive den nu

Forfatter Kim Blæsbjerg udkommer med romanen 'De bedste familier', der handler om den velstand, forurening og tavshedskultur, der fulgte med, da kemifabrikken Cheminova flyttede til Vestjylland.

2:39
I dag udkommer romanen "De bedste familier", der handler om den velstand, forurening og tavshedskultur, der fulgte med, da Cheminova flyttede til Vestjylland.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Historien om fabrikken Cheminova og forureningerne tilbage i 50'erne og 60'erne ved Høfde 42 er formentlig kendt af mange også langt uden for landsdelen.

Samtidig med at forureningerne har været genstand for megen konflikt, har kemifabrikken på Harboøre Tange også givet smør på brødet hos rigtigt mange familier på egnen.

Og det er historien om virksomheden og de familier, der dengang arbejdede der, som forfatteren Kim Blæsbjerg fra Lemvig, nu har skrevet en roman om.

Bogen hedder ’De bedste familier’ og handler om dem, der var med, da Cheminova flyttede til Vestjylland og gav både økonomisk opblomstring men også en tavshedskultur og mange dilemmaer.

Historien i romanen foregår i 1950’erne og 1960’erne, hvor den følger to familier, der begge mærker den velstand, der følger med Cheminova – men også den forurening og sygdom, de farlige kemikalier var skyld i.

- Romanen handler om, hvad der sker, når en stor virksomhed kommer til en egn og meget hurtigt bliver helt afgørende for egnen, fordi den skaber så mange arbejdspladser, men samtidig kommer med nogle problemer som forurening og forgiftning af arbejderne, som man så af loyalitet for arbejdspladsen lukker øjnene for, forklarer Kim Blæsbjerg og tilføjer, hvorfor han var motiveret for at skrive netop den her roman:

- Når jeg selv har stødt på nogle hårde ting i mit liv, så har jeg haft svært ved at tale med nogle af mine nærmeste, fordi jeg har følt, at jeg manglede et sprog for det, og så har jeg tænkt, at det kunne jo godt være, at det havde noget at gøre med det, som jeg kommer fra, at man ikke taler om noget, der er kompleks eller smerteligt.

Bogen udkom onsdag den 1. februar.
Bogen udkom onsdag den 1. februar.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Blanding af fiktion og dokumentar

Selv om romanen bygger på en sand historie, så er det kun grundlæggeren af Cheminova, Gunnar Andreasen, der bliver nævnt med navn, de andre personer i bogen er opdigtede.

- Det er fiktion med nogle dokumentariske elementer for alle scener, som foregår på Cheminova, bygger på noget, der virkelig er sket, men jeg har så taget mig den frihed at bytte rundt i rækkefølgen af begivenhederne, forklarer forfatteren.

Hvis man dog kender til Lemvig, vil man kunne genkende steder og vejnavne, som vil optræde i bogen.

Kim Blæsbjerg skriver også i bogens efterord, at alle scener på Cheminova bygger på virkelige hændelser.

Ikke bare en lokalhistorie

På trods af at bogen ’De bedste familier’ handler også om Cheminova i Lemvig, så er det ikke blot en fortælling til de lokale i Vestjylland.

- Min egen opfattelse er, at det egentlig er en universel fortælling, fordi jeg tror, at man rigtig mange steder i Danmark vil kunne nikke genkendende til fortællingen om, at der en stor virksomhed på en egn, som rigtig mange er afhængige af, og så har man en befolkning, som står i den her loyalitetskonflikt, understreger han.

Det er også en roman, som den erfarne forfatter, har taget et stort tilløb til.

- Jeg har brugt lang tid på at researche, selv om jeg havde en grundlæggende viden om de her forhold, men for at være sikker på, at jeg nu vidste, hvad jeg lavede, så har jeg brugt et år med at undersøge det, forklarer Kim Blæsbjerg og fortsætter:

- Jeg har vidst, at jeg ville skrive en bog med Cheminova som omdrejningspunkt i mange år. Jeg skrev en bog for 15 år siden, hvor jeg tog lidt fat i det emne, men dengang kunne jeg godt mærke, at jeg ikke var moden nok som forfatter og menneske til at gå ind i det her stof, fordi det er så komplekst. Så der havde jeg en følelse af, at jeg skulle modnes, og jeg føler, at jeg er moden nok til at skrive den nu.

Onsdag eftermiddag var der bogreception i Lemvig Boghandel.

Cheminova, der i dag hedder FMC Rønland, har ikke ønsket at kommentere bogudgivelsen.

 - Det er fiktion. Vi har ingen kommentarer, lyder det fra Jakob Kyllesbech.