Kommunen hæver prisen: Multihandicappet skal betale 1322 kroner mere for maden

Formanden for Lemvigs social- og sundhedsudvalg kan godt forstå de pårørendes frustration, men understreger, at prisstigningen er nødvendig.

3:13
- Nikolaj kan ikke gøre for, at han er handicappet, siger hans far, Per Gregor Knudsen om sin handicappede søn.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Det er blevet dyrere at være svært handicappet i Lemvig Kommune.

Kommunen har besluttet at hæve prisen for handicappede, der ikke selv kan hjælpe med at lave maden på botilbuddene.

Fremover skal beboerne også betale for, at personalet håndterer maden, og det rammer  blandt andre Per Gregor Knudsens 33-årige søn Nikolaj, der bor på Dag- og Døgncenter Lemvig. 

Nikolaj, der er multihandicappet og skal have hjælp til alt, har hidtil betalt godt 2400 kroner i kost om måneden, men fra 1. januar stiger prisen med 1322 kroner.

- Det er ikke fair. Nikolaj kan ikke gøre for, at han er handicappet, siger Per Gregor Knudsen.

Han peger på, at sønnens mad flere gange bliver leveret i termokasser fra en lokal slagter.

- Så det er ikke noget med, at personalet bruger tid på at producere maden. Og personalet får jo også løn. Det her skal fungere som et almindeligt hjem for Nikolaj, siger Per Gregor Knudsen.

Det er servicelovens paragraf 161, der giver Lemvig og andre kommuner mulighed for også at få dækket personaleomkostningerne for maden - en ordning som Lemvig i flere år har benyttet på ældreområdet.

Gunnar Lisby Kjær er formand for social- og sundhedsudvalget i Lemvig Kommune.
Gunnar Lisby Kjær er formand for social- og sundhedsudvalget i Lemvig Kommune.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Presset på økonomien

Formanden for Lemvigs social- og sundhedsudvalg, Gunnar Lisby Kjær (V), kan sagtens forstå, at de handicappede og deres pårørende er kede af at få en ekstraregning. Men samtidig understreger han, at der er tale om en nødvendig beslutning. 

- Det er ingen hemmelighed, at vi er presset på økonomien her i kommunen. Når vi får et besparelseskrav i Social- og Sundhedsudvalget på knap ni millioner, er vi selvfølgelig nødt til at se på, hvor vi kan hente de penge. Og det, vi gør nu, er at harmonisere i forhold til ældreområdet, hvor vi har opkrævet beløbet i mange år, siger Gunnar Lisby Kjær.

Han peger samtidig på, at kommunen havde mulighed for at opkræve et endnu højere beløb.

- Vi opkræver den omkostning, der er ved at håndtere det her. I virkeligheden ligger vi faktisk også under det, som vi godt måtte opkræve, siger Gunnar Lisby Kjær.

Foreningen Lev, der er et fællesskab for mennesker med udviklingshandicap, deres familier og frivillige, er stærkt kritisk over for prisstigningen.

- At Lemvig Kommune nu vælger at benytte sig af den mulighed, er urimeligt. Det er uretfærdigt, og det er faktisk også uforståeligt, siger Levs landsformand, Anni Sørensen.

Hun siger, at foreningen kæmper for at få loven lavet om.

- Jo mere handicappet du er, jo mere skal du betale. Det strider mod alt, hvad serviceloven ellers står for. Det strider mod den måde, vi normalt betragter området på, at man selvfølgelig ikke skal straffes, fordi man har et handicap, siger Anni Sørensen.