Klaus' nye nabo har kostet ham tusindvis af kroner - havde det været en vindmølle fik han erstatning

I løbet af de kommende år vil flere transformerstationer skyde op landet over. Men modsat vindmøller, så er reglerne for værditab ikke klare.

3:02
Klaus Lybecker Eskesen bor kun 250 meter fra den to ha store transformerstation, der blev opført sidste år.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

I mere end 30 år har Klaus Lybecker Eskesen fra Klinkby ved Lemvig været omgivet af flade marker og langt udsyn.

Men sidste år fik han og konen en ny, udsigtsforstyrrende nabo i form af en to hektar stor transformerstation, der skal håndtere den grønne strøm, der vælter ind fra vindmølleparken Vesterhav Nord.

- Vi er ikke imod grøn energi. Jeg har fuld forståelse for, at de (transformerstationer, red.) skal stå et eller andet sted, men vi har ikke valgt, at det skal ligge dernede, forklarer husejeren fra sit køkken. 

Klaus Lybecker Eskesen regner med, at huset har tabt omkring 250.000 kroner i værdi på grund af den store transformerstation, der også kaldes en koblingsstation. 

Derfor valgte han at kører en voldgiftssag for at få kompensation, men han endte uden en rød reje i erstatning. 

- Havde det været solceller eller en vindmølle, så havde sandsynligheden for, at man fik erstatning, været væsentlig større. Der er ingen lov om erstatning for koblingsstationer.

- Det giver ikke mening, siger han. 

Behov for faste rammer, mener formand

Det er loven om vedvarende energi, der regulerer den såkaldte værditabsordning for naboer til eksempelvis solceller eller vindmøller.

Den omfatter ikke nogen form for regulering af transformerstationer. Og det er ikke godt nok, mener Landdistrikternes Fællesråd.

- De er jo også en del af den grønne omstilling, så det burde stå der eller på et andet felt, hvor det var gennemskueligt at se regelgrundlaget omkring det, siger formand for organisationen, Steffen Damsgaard.

Den grønne omstilling påvirker folk netop i landdistrikterne, hvor anlæggene er placeret, forklarer han. Og naboer til transformerstationer skal ikke tvinges ud i voldgifts- eller retssager for at få en kompensation.

- For mig at se svarer den ankemulighed til at vise folk ned ad en blind vej. det kommer aldrig til at kunne give en erstatning. Så vi har behov for nogle faste rammer, som man kan udmønte en erstatning, siger Steffen Damsgaard.

Venstre: Ikke forskel på grønne energianlæg

Energiordfører for Venstre, Carsten Kissmeyer, mener heller ikke, der burde være forskel på at bo ved siden af et vindmølleanlæg og en transformerstation.

- Det er et kæmpe anlæg, man kommer til at kigge på, og hvis man får en stor fabrik som nabo, så er der også en ulempe ved det, siger han.

Venstre-ordføreren forklarer, at partiet netop har stillet et beslutningsforslag, der skal udvide kompensationsmuligheder for folk som Klaus Eskelund på en række områder.

- Hvis man har en ejendom, og der kommer et eller andet ved siden af, så kan ejendomsværdien falde. Vi er nødt til at kigge på, om enkeltindividet kommer i vanskeligheder, fordi vi vil noget andet som samfund.

Grafikken viser Energinets prognose for udbygningen af energinettet i 2040. Flere projekter er ikke angivet på kortet. Det skyldes, at de lokale netselskaber også står for at opføre transformerstationer etc.
Grafikken viser Energinets prognose for udbygningen af energinettet i 2040. Flere projekter er ikke angivet på kortet. Det skyldes, at de lokale netselskaber også står for at opføre transformerstationer etc.
Foto: Energinet


Ved den vestjyske landejendom har Klaus Lybecker Eskesen og hans kone accepteret, at de er naboer til den store transformerstation. 

- Den skal ligge et eller andet sted. 

- Vi er glade for vores hus, men det forøger ikke værdien for vores bolig og så forringer det chancerne for at sælge den.

I første omgang har de to ikke ønsket at køre sagen som en civil sag ved domstolene.