I dag falder der dom i usædvanlig sag om menneskehandel: Skibsreder fra Thyborøn risikerer fængselsstraf og millionbøde

En 56-årig erhvervsfisker er tiltalt for gennem mere end tre år at have udnyttet to ghanesiske mænd, som arbejdede og boede på et af hans skibe i Thyborøn.

2:01
Mandag falder der dom i sagen mod en skibsreder fra Thyborøn, der tiltalt for at have haft to afrikanske fiskere ansat under slavelignende forhold.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST og TV MIDTVEST, arkiv.

Der bliver ved Retten i Holstebro mandag sat retsligt punktum i en meget usædvanlig sag.

Her er en erhvervsfisker fra Thyborøn tiltalt for at have haft to afrikanske fiskere ansat under det, som anklagemyndigheden betegner som slavelignende forhold.

Og står det til specialanklager Ulrik Panduro fra Midt- og Vestjyllands Politi, så skal den 56-årige skibsreder derfor idømmes mindst tre et halvt års fængsel og en bøde på seks millioner kroner.

Den 56-årige mand er tiltalt for gennem mere end tre år at have udnyttet to mænd fra Ghana, som arbejdede og boede på et af rederens skibe i havnen i Thyborøn.

Sagen begyndte tilbage i efteråret 2016, hvor to ghanesere ankom til havnen i Thyborøn. Det var udsigten til et vellønnet job på et skib, som skulle sejles til Afrika for at fiske ud fra den vestafrikanske kyst, der fik de to ghanesiske mænd lokket til Danmark.

Skibet forlod dog aldrig havnen i Thyborøn, fordi det efter en kollision med et andet skib endte med at støde på grund. Det betød, at de ghanesiske fiskere blev overflyttet til et andet skib.

Her skulle de to mænd på 52 og 57 år så udføre småopgaver så som at male og banke rust og andet forfaldende arbejde. Skibsrederen forsikrede dem gentagne gange om, at de snart kunne komme afsted til Afrika, har de to afrikanske mænd forklaret i retten.

Men i maj sidste år – altså tre et halvt år efter de to mænds indrejse – boede og arbejdede de stadig på skibet, da politiet kom forbi ved en rutinemæssig kontrol.

Anklager: ”Klokkeklar udnyttelse”

Skibsrederen er nu anklaget efter en paragraf om menneskehandel, som er relativ sjælden i danske retssale. Alle betingelser er opfyldt for at dømme efter paragraffen, mener anklageren, der altså betegner arbejdsforholdene som ”slavelignende”.

Mændene skulle nemlig arbejde 11 timer om dagen seks dage om ugen, og de havde ikke fri på helligdage. For deres arbejde fik de knap 9000 kroner om måneden, og pengene blev af skibsrederen overført direkte til mændenes familier i Afrika.

Anklageren mener derfor, at der er tale om en ”klokkeklar udnyttelse af de to mænd som billig arbejdskraft.”

Ifølge anklageren så skulle de to ghanesiske fiskere reelt have haft mellem tre og fire gange så høj løn, hvis man havde fulgt overenskomsterne.

Supplerede lønnen ved at samle flasker

Men forsvareren i sagen er, ikke overraskende, uenig i anklagerens konklusion. Forsvarsadvokat Peter Secher mener, at hans klient havde helt reelle hensigter ved ansættelsen af de to mænd.

I Retten i Holstebro påpegede han under sin procedure i fredags blandt andet, at de to afrikanske mænd fik tillæg for overarbejde, når de havde været med ude at fiske i danske farvande. Desuden supplerede de indtægten ved at samle flasker, og deres arbejdsgiver, der nu sidder på anklagebænken, lagde flaskepengene oven i månedslønnen.

I gennemsnit overførte han derfor 11.250 kroner til hver af de to fiskere om måneden, og dét kan forsvarsadvokat Peter Secher altså ikke få til at rime med anklagen om slavelignende forhold.

- Jeg medgiver, at det ikke er en høj løn efter danske standarder. Men slaveløn er det altså ikke, siger han og forklarede fredag i retten, at der ikke blev afregnet skat og arbejdsmarkedsbidrag af lønnen. Desuden havde mændene fri kost og logi, nævner advokaten.

- Jeg tænker, der er mange danskere, der ikke har 11.250 kroner til sig selv om måneden, når alt er betalt, siger Peter Secher.

Ghanesiske fiskere kræver millionerstatning

Men ankler Ulrik Panduro mener, at det er en skærpende omstændighed, at skibsrederen har været i branchen i mange år.

- Han er en professionel erhvervsfisker, han har flere virksomheder, der beskæftiger sig med det her. Han ejer skibe i millionklassen. Det er ikke hvem som helst, der sidder i retten i dag.

De to ghanesiske fiskere, der nu er rejst tilbage til deres familier i Afrika, kræver hver en erstatning af skibsrederen på 2,3 millioner kroner.

Den tiltalte har nægtet sig skyldig. Han har sagt, at de to mænd kunne rejse hjem, når de ville.

Retssagen begyndte tilbage i august sidste år og skulle egentlig have været afsluttet efter tre retsdage, men på grund af sygdom og særligt lange vidneforklaringer er sagen altså først nu ved at nærme sig sin afslutning. 

Der ventes at falde dom i sagen mandag ved 13-tiden.