Ghanesisk fisker om muligt slaveri: - Det var ikke en mulighed at tage hjem

Mandag fortsatte sagen om en 55-årig skibsreder fra Thyborøn, som er anklaget for slaveri.

Det var her i Retten i Holstebro, at sagen om slaverilignende forholdi dag fortsatte.
Det var her i Retten i Holstebro, at sagen om slaverilignende forholdi dag fortsatte.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

En 55-årig skibsreder fra Thyborøn sidder i de her dage på anklagebænken, hvor han er tiltalt for at have ansat to ghanesiske fiskere under slaverilignende forhold. I lige knap tre år har de to ghanesere boet og arbejdet på et skib i Thyborøn-havn,  og her har de ifølge anklageskriftet fået 1200 euro i løn om måneden. 

Fredag begyndte retssagen, og her fortalte den 55-årige skibsreder, at de to ghanesiske mænd gennem hele perioden kunne bevæge sig frit rundt, og at han oven i købet havde tilbudt at betale deres flybillet, hvis de ønskede at komme hjem til deres familier i hjemlandet. Det var den ene af de to skibsredere, 52-årige Justice Numo, dog ikke helt enig i, da han mandag afgav forklaring ved Retten i Holstebro.

- Det var ham, der bragte os hertil, så vi kunne ikke bare tage tilbage. Alle procedurer skulle gå gennem ham. Vi kunne ikke bare købe en flybillet hjem til Afrika, lød det i den forbindelse fra Justice Numo.

Ville ikke gå mod chefen

Det var udsigten til et vellønnet job på et skib, som skulle sendes tilbage til Afrika for at fiske ud fra den vestafrikanske kyst, der fik de to ghanesiske mænd lokket til Danmark. Skibet kom dog aldrig afsted, da den 55-årige skibsreder ikke kunne få tilladelse til at fiske i det ønskede område. 

Skibsrederen forklarede i retten, at de to ghanesiske mænd blev i Thyborøn, fordi de ikke ønskede at tage hjem. De ønskede i stedet at blive og arbejde i byen, så de kunne sende penge hjem til sine familier.

Justice Numo fortalte under afhøringen, at han havde forladt et firma for at tage til Danmark, og derfor frygtede han, at han ville have problemer med at finde et nyt job, hvis han tog tilbage. Han var dog stadig ikke enig i, at det var hans beslutning at blive i Thyborøn.

- Vi har ikke en kultur, hvor man kan stå op over for ens chef. Hvis jeg vidste, at jeg skulle være her i mere end tre år, ville jeg ikke være taget afsted, lød det fra Justice Numo.

- De var godt tilpas 

Selvom aftalen mellem den 55-årige skibsreder og de to ghanesiske fiskere gik på, at de skulle have 1200 euro om måneden for at arbejde fra mandag til lørdag mellem 7-18, så er det indtil videre kommet frem i retten, at skibsrederen i gennemsnit har betalt dem omkring 1500 euro om måneden i løbet af de tre år. Samtidig har han også betalt for købmandsvarer og lægehjælp.

- De havde det jo godt. De fik løn og de var godt tilpas, fortalte den 55-årige skibsreder under afhøringen fredag.

De to ghanesere arbejdede i Thyborøn på det skib, der angiveligt skulle til Afrika. De blev sat til at gøre rent, banke rust og male det 44 meter lange skib, før skibsrederen fik en tilladelse til at sejle til Afrika. I den periode havde de to ghanesere ifølge Justice Nuno forsøgt at få løn, der svarer til danske overenskomster.

- Vi spurgte, om vi kunne få dansk løn, men han sagde, at det ikke kunne lade sig gøre, fordi vi ikke var en del af det danske system, fortalte Justice Numo.

Ifølge anklagemyndigheden bør de to ghanesiske fiskere have omkring 1,8 millioner kroner i erstatning hver. Derudover riskerer skibsrederen fængselsstraf og anden bødestraf. Det er uvist, hvornår der falder dom i sagen.

3:03
TV MIDTVEST 31/8-2020: Gennem tre år har de to ghanesiske mænd boet og arbejdet på et skib i Thyborøn-havn. Ifølge anklageskriftet har de arbejdet  11 timer om dagen, seks dage i ugen.