Fik 50 anfald i måneden: Ny kost har hjulpet lille Marie

​Hun har alvorlig epilepsi, men det ser ud til, at en ny diet har hjulpet halvandet år gamle Marie.

Marie er 16 måneder gammel, men på grund af sine alvorlige anfald er hun bagud i sin udvikling. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Der er fed mad på skemaet, når lille Marie skal have frokost.

Det hele bliver grundigt vejet på en vægt, for madplanen er detaljeret, og det er vigtigt at de følger den.

Marie er halvandet år gammel, og hun har epilepsi. Hun kunne få op til 50 anfald om dagen, har været indlagt et sted mellem femten og tyve gange og har derfor været på adskillige former for medicin, uden det gjorde den store forskel.

- Det er svært at sætte sig ind i, hvor hårdt det er, og hvor opslidende, det er. Man føler sig magtesløs, fortæller Maries mor, Britta Evers Kjær Lund.

Men den nye kur har gjort underværker. I maj måned har hun indtil videre kun haft otte anfald.

  Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mayonnaise i køleskabet

Når Britta anretter sin lille datters mad i hjemmet i Bækmarksbro, så ligner det ikke nødvendigvis den mad, som der serveres for de fleste børn.

I køleskabet findes der for eksempel smør, ægte mayonnaise, fed creme fraise og torskerogn, som alt sammen er til Marie.

- Jeg ved ikke helt, om jeg troede på, at det kunne gøre en forskel, fortæller Britta.

Men tilsyneladende virker det. Og det er hun glad for.

- Det er da et stort mirakel, at man kan gøre så meget bare ved at omlægge kosten, fortæller hun.

Selvom familien er på rette vej, så er de spændte over fremtiden. De mange anfald har sat deres præg på den lille pige, som hverken kan tale, gå eller sidde selv. Det håber Britta dog kan ændre sig med tiden.

Alt maden skal vejes. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det håber de også på Epilepsihospitalet Filadelfia, det er læger og diætister derfra, der har sammensat diæten.

- Hvert eneste måltid selvom de ikke er ens, så er der helt nøjagtigt den samme mængde af det hele i. Så er det, at vi håber, at vores værdier af ketoner og blodsukker ikke kommer til at svinge, og det er vi overbeviste om er en rigtig god ting siger Birgit Jepsen, der er overlæge på hospitalet.

02:48

Video: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Luk video