En million kroner går til at rydde op efter bævere: Nu vil minister undersøge, om man kan flytte dem
Der kommer flere og flere bævere i Danmark, og det betyder samtidig en større regning for den danske stat.
Det er blevet fast arbejde for Naturstyrelsen at rydde op efter bævere i den vestjyske natur. Siden de første 18 gnavere blev sat ud i Klosterheden tilbage i 1999, er bestanden vokset til mellem 270 og 315 styk, og rundt omkring mærker flere konsekvensen af den store stigning.
Det gælder blandt andet for Stijn Jilesen, der er landmand i Møborg i den sydlige del af Lemvig Kommune. Hans marker bliver nemlig ofte oversvømmet på grund af bæverdæmninger, og det betyder, at han ikke kan dyrke markerne, som han gerne vil.
- I sig selv er bæveren et meget imponerende dyr, men vi er virkelig generet af den - og meget mere end folk aner, fortæller Stijn Jilesen.
Når Stijn Jilesen opdager en bæverdæmning, kan han kontakte Naturstyrelsen, som så sender nogen ud for at rydde op. I 2016 kostede det arbejde i alt den danske stat 616.000 kroner, men sidste år var tallet vokset til over en million kroner.
Det er altså blevet en bekostelig affære, og så er det endda ikke altid sikkert, at Naturstyrelsens arbejde løser problemet.
- I det øjeblik, de fjerner dæmningen, går bæveren i gang med at bygge en ny, fortæller Stijn Jilesen.
Må ikke skydes
Før 1999 havde bæveren ellers været uddød i Danmark i omkring 2500 år, men for at skabe mere biodiversitet tog daværende miljøminister Svend Auken (S) initiativ til at bringe bæveren tilbage til den danske natur.
Det må siges at være lykkedes, og det er blandt andet takket være, at bæveren har været fredet i Danmark, siden den blev sat ud.
Den må derfor ikke skydes, men det betyder samtidig, at nutidens miljøminister Magnus Heunicke (S) må forholde sig til, at regningen for bæveroprydning er steget støt de seneste år.
- Det er jo altså nødvendigt, fordi bæveren nu er en del af den danske natur. Det er en berigelse af vores natur, fordi vi skal have mere vild natur, men vi forsøger også at fjerne nogle af de dæmninger, der er, for ellers vil de ødelægge alt for mange marker, fortæller Magnus Heunicke (S).
Undersøger, om bæveren kan flyttes
Bæveren er fredet i hele EU, og derfor udelukker ministeren enhver form for regulering. Han fortæller dog, at der måske kan komme en anden mulighed for at komme nogle af problemerne til livs.
- Vi er i gang med at undersøge, om man måske kan flytte nogle bævere til andre levesteder i Danmark, men det er kompliceret, fordi man så også skal være sikker på, at de levesteder er gode nok, lyder det fra Magnus Heunicke (S)
Stijn Jilesen håber i hvert fald på en løsning. Som det er nu, kommer Naturstyrelsen nemlig en gang om ugen for at fjerne bæverdæmninger ved hans marker.
- Jeg er ikke den type, der siger, at vi bare plaffer alt ned, men det er ikke nemt at være landmand sammen med en bæver. De må godt hente dem og aflevere dem i Klosterheden igen. De behøver ikke at skyde dem, lyder det fra Stijn Jilesen.