Den store kvotesag: Alle ti tiltalte nægter sig skyldige

Sagen mod storfiskeren Henning Kjeldsen og ni andre tiltalte er i gang ved retten i Holstebro. Blandt de syv påståede stråmænd er også Henning Kjeldsens kone, Birthe Kjeldsen.

Storfiskeren Henning Kjeldsen og ni andre tiltalte nægtede sig skyldige, da retten i Holstebro tog hul på en omfattende sag om snyd med fiskekvoter. 

Henning Kjeldsen er tiltalt for at have skaffet sig flere kvoter end tilladt. Det er efter anklagemyndighedens vurdering sket ved, at Henning Kjeldsen har været den reelle ejer af en række selskaber, hvor syv stråmænd har stået som ejere.

En af de syv påståede stråmænd er Birthe Kjeldsen, som er gift med Henning Kjeldsen. Hun har taget sit strikketøj med til den lange dag. Henning Kjeldsen selv og de øvrige tiltalte sidder stille og lytter til anklagerens gennemgang af anklageskriftet.

Advokatfirmaet Espersen og revisionsfirmaet MC Revision fra Thyborøn er også tiltalt i sagen. De har angiveligt ydet rådgivning og vejledning undervejs. Advokaten og revisoren risikerer at miste deres bestallinger, hvis de dømmes skyldige.

Næsten 400 overtrædelser

Retssagen er meget omfattende. Anklageskriftet er på 34 sider plus bilag. Da retssagen begyndte onsdag formiddag tog det anklager Ane Kallmeyer Bach næsten tre timer bare at læse anklageskriftet mod de tiltalte op. 

I alt remser anklageren næsten 400 overtrædelser af kvotereglerne op. Blandt de mange kvote-overtrædelser i anklageskriftet gemmer der sig alt fra en overskridelse på 581,69 kroner for kuller i Skagerak i 2015 til 16,9 millioner kroner for rødspætte i Nordsøen samme år.

quoteDet har ikke noget med fornuft at gøre.

Henning Kjeldsen, fisker


Fortjenesten ved de 400 overtrædelser er gjort op til 231 millioner kroner, som anklagemyndigheden vil konfiskere. Desuden risikerer han en bøde, der løbe op i samme størrelsesorden. I alt kan Henning Kjeldsen altså miste i nærheden af en halv milliard kroner, og hvad værre er for ham: Retten til at fiske i Danmark, hvis han bliver dømt.

Mangler mange svar

Forsvarerne har endnu ikke haft lejlighed til at uddybe, hvorfor de ikke mener, at de ti tiltalte er skyldige i anklagerne.

I går sagde Henning Kjeldsen til TV MIDTVEST, at anklagerne er ’helt hen i vejret’.

Du synes det er helt hen i vejret, de anklager, der er mod dig?

- Selvfølgelig er det det. Det er politik. Det har ikke noget med fornuft at gøre.

Hvorfor handler det om politik?

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Det må du gøre dine egne beregninger over. Jeg kan ikke udtale mig om noget.

Der er afsat 25 retsdage til sagens behandling, og der ventes at falde dom i maj eller juni.