Den gamle Cheminova-grund er langt mere forurenet end forventet

Det vil koste lige så meget at rydde op på grunden som på høfde 42, oplyser Region Midtjylland.

Teknikere fra Jysk Geoteknik tager prøver på den gamle fabriksgrund på Harboøre Tange.
Teknikere fra Jysk Geoteknik tager prøver på den gamle fabriksgrund på Harboøre Tange.
Foto: Region Midtjylland

Forureningen på Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange viser sig at være mere omfattende, end Region Midtjylland havde regnet med.

1:25
Se et interview med kontorchef Morten Bondgaard om forureningen på den gamle fabriksgrund.

Den sandede jord indeholder omkring 15 tons pesticider og seks tons kviksølv, viser en ny undersøgelse ifølge Region Midtjylland.

Regionens teknikere vidste godt, at grunden var forurenet, men er alligevel overraskede over, hvor kraftig forureningen er i overfladen på hele grunden.

- Undersøgelsen viser kviksølv og pesticider selv i de øverste jordlag, men heldigvis er grunden hegnet ind, for der bør ikke være offentlig adgang med de forureningsmængder, siger kontorchef Morten Bondgaard i en pressemeddelelse.

Udgør en risiko for fjorden

FMC Site Rønland - det tidligere Cheminova - sørger i dag for at pumpe og rense forurenet grundvand fra den gamle fabriksgrund for at forhindre, at forureningen breder sig.

- Det er et helt nødvendigt arbejde, som FMC laver. Forureningen på den gamle fabriksgrund udgør en risiko for både Nissum Bredning og Knopper Enge, men det bliver i dag holdt skak af FMC's indsats, siger Morten Bondgaard.

Region Midtjylland peger dog på, at der er brug for en større indsats. Regionen anslår, at det vil koste lige så meget at rense grunden, som det gør på en anden stor forurening i området, nemlig den på høfde 42. Her er prisen sat til et sted mellem 250-600 millioner kroner. 

0:40
SE OGSÅ - indslag fra august 2018. Region Midtjylland vil nu til bunds i forureningen på Cheminovas gamle fabriksgrund.

- Nu har vi altså to generationsforureninger af samme type på Cheminovas gamle fabriksgrund og på Høfde 42. Jeg håber, at det kan give stordriftsfordele, når der skal renses op med økonomisk hjælp fra staten. Vi forventer, at de nye metoder er bedre og billigere. Og når vi har to så ens forureninger så tæt på hinanden, kan vi forhåbentlig få endnu mere for pengene, siger formanden for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V).

Cheminova begyndte sin produktion på grunden i 1953, men flyttede senere over til den nuværende fabriksgrund på Rønland.  

Illustration over Harboøre Tange med markering af de tre generationsforureninger på Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund og nuværende fabriksgrund (FMC Site Rønland).
Illustration over Harboøre Tange med markering af de tre generationsforureninger på Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund og nuværende fabriksgrund (FMC Site Rønland).
Foto: Region Midtjylland