Borgmestre: Der må gøres noget

Fire borgmestre vil nu mødes med fødeministeren for at tale om fiskeriets fremtid. Det sker efter, at det i går endeligt blev slået fast, at tobiskvoten for 2012 bliver på 23.000 tons.

Borgmestrene i Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Thisted og Frederikshavn kommuner er skuffede over, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) fastholder, at tobiskvoten kun skal være på 23.000 tons i 2012.

I går slog Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES fast, at tobiskvoten skal fastholdes på de 23.000 tons. Sidste år var kvoten 334.000 tons - altså over 10 gange så høj som dette års kvote.

Katastrofalt for samfundet

Den lave kvote har fået tobiskutterne til at ligge stille og fiskemelsfabrikkerne til at lukke ned. Fire borgmestre kræver derfor et møde med fødevareminister Mette Gjerskov.

Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (V) siger:

 - Vi skal have en drøftelse, om fiskeriet overhovedet har en fremtid set med ministerens øjne. Det er meget vigtigt for os at vide, siger han og fortsætter:

 - Hele sperling-kvoten på 400.000 tons blev fjernet for tre år siden. Vi har en brislingekvote, som er meget lille, og nu reducerer de tobisfiskeriet til en tiendedel.

Erik Flyvholm understreger, at det ikke kun har konsekvenser for fiskerne og fiskemelsfabrikkerne. Det går i høj grad også ud over følgeindustrien.

Vil gerne mødes til dialog

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) understreger, at tobiskvoten ikke bliver forhøjet i 2012. Men hun vil gerne mødes med borgmestrene.

 - Jeg vil vældig gerne tale med dem, og høre jeg på nogen som helst måder kan hjælpe dem. Jeg har for eksempel en støtteordning i forhold til havne, som vi kan se, om vi kan målrette, siger fødevareministeren.

Foruden de fire borgmestre vil to regionsformænd deltage i mødet.


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Samfund.