Billeder viser voldsomt jordskred: Kystskrænten skrider ned ved Bovbjerg Fyr

Midt i madpakken og formiddagskaffen var Kristian Nielsen vidne til et voldsomt jordskred ved Bovbjerg Fyr.

0:49
Kristian Nielsen fangede et voldsomt jordskred ved Bovbjerg Fyr på sin telefon.
Foto: Kristian Nielsen

Tømrer Kristian Nielsen var tirsdag vidne til et voldsomt jordskred ved Bovbjerg Fyr på den jyske vestkyst.

- Mens jeg spiste min formiddagsmad og drak min formiddagskaffe klokken 9.30, kunne jeg se det begyndte at skride fra skrænten, fortæller Kristian Nielsen.

Vestjyden var hurtig til at tage telefonen, trodse vinden og tage en film, hvor det er tydeligt, at det er store mængder jord, der skrider ned.

Kristian Nielsen arbejder for Dybe Tømrer ved Lemvig og kommer jævnligt på Bovbjerg Fyr for at lave forskellige reparationer. Derfor kender han kysten ved det gamle fyr. 

- Der går en sti langs kysten, og det er et spørgsmål om tid før stien er væk, vurderer Kristian Nielsen, der har delt videoen med TV MIDTVEST.

Stien ved Bovbjerg Fyr er blevet rykket som følge af skred.

Paul Schmidt Andersen fra Naturstyrelsen Vestjylland, der er ansvarlig for vedligeholdelse af veje herunder stien ved Bovbjerg Fyr, fortæller, at strækningen mellem Bovbjerg Fyr og Trans Kirke, der ligger lidt syd for fyret, har oplevet flere jordskred i løbet af det seneste stykke tid.

Ifølge ham opstår jordskredene, da kysten omkring Bovbjerg Fyr består af morænejord med vandlag.

Samtidig glider vandet fra Vesterhavet op og rammer de nederste jordlag, hvilket svækker jordens stabilitet.

Han har ikke selv været forbi fyret i løbet af de seneste dage, derfor kan der ifølge ham været opstået nye jordskred, som Naturstyrelsen ikke kender til.

Men han fortæller, at styrelsen pt. har kendskab til tre nyere jordskred på strækningen mellem Bovbjerg Fyr og Trans Kirke.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det drejer sig om p-pladsen ved Bovbjerg Fyr, hvor Kristian Nielsen filmede sin video. Her blev stien rykket efter et jordskred i sidste uge.

Derudover har der været jordskred ved Trans Kirke samt et sted på stien mellem kirken og fyret.

- Det er meget dynamisk område, forklarer han. 

Paul Schmidt Andersen oplyser, at styrelsen netop har opkøbt et stykke jord langs mellem kirken og fyret med henblik på at rykke stien.

Derudover er man i dialog om at rykke stien ved Trans Kirke som følge af jordskred.

Høfder har betydning

Lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet understreger, at det er naturligt, at kysten nogle steder skrider.

- Det er en proces, der har foregået i al den tid, vi har kendt til, men man kan godt spekulere i, om klimaforandringerne kan have været en forstærkende faktor.

Paul Schmidt Andersen fortæller, at etableringen af kystsikring i form høfder har reduceret hastigheden af kysterosionen.

- Men kyststrækningen har altid flyttet sig - det kan vi se, når vi kigger på gamle luftfotos, forklarer han.

Paul Schmidt Andersen opfordrer til, at man kontakter Naturstyrelsen, hvis man opdager et jordskred, der har påvirket en af Naturstyrelsens stier.

Denne historie er begyndt med et tip
Har du noget, du gerne vil have fortalt, så fortæl det til os:
Send et tip til redaktionen