Lægeløftet i Thy

Lægemangel: Henrik tog sagen i egen hånd for at sikre Thy en ny generation af familielæger

Kapelportør Henrik Jensen fik en genial idé til at komme den lægemangel til livs, som alle snakkede om, men ingen gjorde noget ved.

Lægeløft-3
Foto: StoryPark Media

I kapellet på Thisted Sygehus arbejder portør Henrik Jensen. Han tager imod de døde fra sygehuset og udefra, registrerer dem, gør dem i stand og lægger dem i kiste. Ofte tager han også implantater og pacemakere ud og hornhinder til donation. Og så møder han alle områdets nye uddannelseslæger, når de har opgaver i kapellet, og han gør en indsats for at tage godt imod dem.

Kapelportøren oplever, at de nyankomne læger ofte keder sig.

- De unge mennesker dumper jo ned her i Thy fra alle mulige steder - København, Aarhus, Norge Sverige. På sygehuset er der jo nogen, der tager sig af dem, men hvem skal tage sig af dem i deres fritid? Hvem skal sørge for, at de lærer hinanden at kende, som jo faktisk er det vigtigste i det her? De mangler et netværk, siger Henrik Jensen.

Thy har i mange år været plaget af en lægemangel, der både har berørt bemandingen på Thisted Sygehus og thyboernes mulighed for at få en fast praktiserende læge.

- For år tilbage var der ingen læger, der ville til Thy. De kom herop næsten med tvang. Alle talte om lægemanglen, men ingen gjorde noget. Det var helt forfærdeligt. Den udvikling har vi formået at vende, siger Henrik Jensen.

Fremtiden ser i dag anderledes lys ud, hvad angår lægedækning, og det har Henrik Jensen og hans initiativer en andel i æren for.

Henrik Jensen, der er født og opvokset i Stenbjerg, er en af de personer, der medvirker i TV MidtVests serie Lægeløftet i Thy. Han har arbejdet som kapelportør på Thisted Sygehus i 28 år.

- Jeg har jo et kæmpe netværk heroppe. Det begyndte jeg at trække på, og det viste sig, at det var en genial idé, siger Henrik Jensen.

Kapelportøren står nu i spidsen for at arrangere to ture om året for lægerne, hvor formålet er, at de skal lære hinanden og området at kende. Turen i efteråret kaldes brunstturen, fordi højdepunktet er, når deltagerne oplever kronhjortene brøle i Nationalpark Thy.

Turene er populære blandt både nye og etablerede læger i Thy.

- Jeg anede ikke, hvad jeg lavede med dem. Jeg tænkte bare, at hvis jeg nu prøver at gøre det her og vise de her ting frem, så kan det jo være, de bider på. Jeg er jo også interesseret i, at der kommer unge mennesker og bosætter sig i Thy – og især inden for lægeverdenen. Frem for at få alle mulige vikarlæger fra hele landet, så vil det da være skønnere at få nogle unge mennesker herop, der kan stifte familie og starte lægepraksis, siger Henrik Jensen.

Henrik Jensen arrangerer desuden jagtture, og så står han klar med lokalkendskab og netværk, hvis en nytilflyttet læge har spørgsmål eller brug for hjælp. Det kan handle om alt fra bolig til fritidsaktiviteter eller billigt brænde.

- Jeg er jo superglad for, at jeg kan være med til at lave de arrangementer for dem. Bare det, at de siger ”Henrik, du får os til at føle os velkomne i Thy og lære thyboerne at kende,” det synes jeg da er megastort. Det er nok for mig, siger Henrik Jensen.

Særligt lyst ser det ud, når det kommer til praktiserende læger. De dystre udsigter er vendt til optimisme, da flere praktiserende læger nu er under uddannelse i Thy, end der reelt er plads til, når de er færdiguddannede.

I programserien Lægeløftet i Thy tager TV MidtVest med på den famøse brunsttur, besøger Henrik Jensen i kapellet og møder flere af de unge læger, der har valgt at slå sig ned i Thy.