Kys, kram og våde øjne: Nu er nødhjælpsbussen med ukrainske flygtninge kommet til Aalestrup

Torsdag eftermiddag rullede bussen med 24 ukrainere ind på Hotel Hvide Kro i Aalestrup.

1:45
Der var store følelser på spil, da bussen med ukrainske flygtninge ankom.

Det var en varm velkomst, der ventede de ukrainske flygtninge, da nødhjælpsbussen rullede ind foran Hotel Hvide Kro i Aalestrup.

Allerede inden ankomsten stod frivillige og familie med tårer i øjnene, heriblandt Maria Vittrup, som kunne se frem til at hilse på sine 12 ukrainske familiemedlemmer.

- Jeg er meget spændt og meget glad for, at jeg skal se min søster og kusine om fem minutter, lød det fra hende kort før ankomst.

En idé, der greb om sig

Hele turen blev sat i værk for mindre end en uge siden, da ægteparret Eigil og Maria Vittrup fra landsbyen Østerbølle ved Aalestrup fik en idé om at hente Marias ukrainske familie til Danmark i en personbil.

- Hvis vi alligevel skal bruge tid og penge på at hente dem, så kunne vi lige så godt køre i en stor bus, sagde Eigil Vittrup aftenen inden afrejse.

Derfor kørte han den 1. marts tidligt om morgen mod den ukrainske grænse i en stor lejet bus for at hente konens 12 ukrainske familiemedlemmer, og hvem der ellers ville med fra det krigsramte land til Aalestrup.

Med i bussen havde Eigil Vittrup også selskab af sin medchauffør, så turen kunne køres i et stræk. Også hans kusine Heidi var med til at sørge for, at de mange ukrainere følte sig godt tilpas på turen mod Danmark.

Selvom det lyder, som om der var god plads, så var bussen fyldt op allerede i Danmark.

- Du forestiller dig ikke, hvor meget der var samlet sammen - soveposer, tøj, underlag, mad, bleer, medicin og så videre. Vores hjem lignede en flygtningelejr, fortalte Eigil Vittrup dagen før afrejse.

Fyldt med ukrainske flygtninge

Efter en køretur på 1500 kilometer ankom den danske bus til grænseovergangen ved Dorohusk, der ligger op til den nordvestlige del af Ukraine, omkring klokken 2.35 natten mellem tirsdag og onsdag. Bussen blev fyldt med 28 kvinder og børn.

På grund af køre-hviletids-reglerne skulle de efter paskontrollen vente i ni timer, før de kunne køre de 1500 kilometer tilbage til Aalestrup.

En af dem, der sagde farvel til sin hustru og to børn, var Mihail Mikosyanchyk, der kommer fra Korosten Siti vest for Kyiv.

- Min familie er nu i sikkerhed. Det betyder meget for mig. Vi er virkelig lykkelige for hjælpen. Mange, mange tak, Danmark, sagde Mihail Mikosyanchyk.

Han var med til at samle de kvinder og børn, der kom med den danske bus.

- Bussen fra Danmark gør en meget stor forskel for os. Vi føler hjælpen, der kommer fra Europa og Danmark. Det her viser, at jeres folk er med ukrainerne.

Det var dog ikke alle 28, som kom med hele vejen til Aalestrup.

Da bussen på hjemturen ramte den danske grænse ved Padborg, var det til en politikontrol af passagerernes pas.

Her måtte en kvinde med sine tre børn på syv måneder, tre år og ni år stige af bussen, fordi moren havde et ældre pas, der ikke var opdateret efter de nye biometriske standarder, og derfor indeholdt det ikke et fingeraftryk. Det betød, at politiet ikke ville lade familien fortsætte med de 24 andre flygtninge til Aalestrup.

Følelserne fik frit løb

Torsdag eftermiddag omkring klokken 16.30 ankom bussen så endelig til Aalestrup.

Og da dørene slog op, blev ukrainerne overfaldet med kys, kram og tårer i øjnene.

- Jeg har ikke nogen ord. Jeg er virkelig glad. Jeg ryster helt. Jeg vil takke alle, som har hjulpet os. Det er så svært at forklare, siger Maria Vittrup. 

Maria og Eigil Vittrup genforenes efter tre dage.
Maria og Eigil Vittrup genforenes efter tre dage.
Foto: Eno Krogh, TV MIDTVEST

Det var ikke kun ukrainerne, som blev modtaget med åbne arme.

Også Maria Vittrups mand Eigil Vittrup er glad for at være hjemme ingen efter tre dage på landevejen.

- Det er virkelig dejligt og en lettelse. Det er som en klump i maven, der nu er smeltet. Det har sgu været lidt en hård tur at se afskeden til familierne i Ukraine. Det er hårdt for en gammel tyk mand, fortæller en tydeligt rørt Eigil Vittrup kort tid efter ankomsten.