Kort nyt

28. nov 2023 kl. 14:29

Sensorer skal advare Banedanmark om ekstremt vejr

Banedanmark fået et nyt værktøj, som skal gøre det lettere at forudse, hvor der kan opstå udfordringer for togdriften som følge af ekstremt vejr. 

Værktøjet består af 1200 sensorer, som fordeles ud over jernbanesystemet. De kommer til at overvåge og sende information om vejret på det enkelte sted til Banedanmark.

Ifølge Banedanmark vil detaljegraden af informationerne fra sensorerne være markant højere, end den information styrelsen i dag får fra DMI.

19. jun 2024 kl. 21:43

Ekstraordinær interesse for ost

Osten Gammel Knas, der produceres på Arlas mejeri i Nr. Vium ved Videbæk, er blevet så populær, at mejeriet har svært ved at følge med efterspørgslen.

Populariteten skyldes ikke mindst, at en gruppe influencere begyndte at tage billeder af boller med ost, kaldet en BMO. Og det har medført rygter om, at mejeriet helt løber tør. 

Det er dog ikke tilfældet, men man kan i perioder godt opleve, at osten kan være udsolgt i perioder, forklarer mejerichef Claus Hansen, som kalder efterspørgslen for ekstraordinær stor.

- Det værste er i virkeligheden, hvis folk hamstrer. Så kan alle ikke få, siger han.

19. jun 2024 kl. 20:19

Arto.dk får comeback

Danmarks første sociale medie Arto.dk vender tilbage.

Freeway-koncernen i Viborg har besluttet at genoplive mediet efter otte års dvale, og sitet har lynhurtigt fået 8000 nye brugere.

Hvad det skal udvikle sig til, er dog stadig usikkert.

- Vi ved ikke, om der er noget forretning i Arto endnu. Det skal vi først til at finde ud af, siger direktør i Freeway, Morten Wagner jr.

19. jun 2024 kl. 19:57

Partiforening nedlægger sig selv

Nye Borgerliges lokale partiforening i Ikast-Brande Kommune har på en ekstraordinær generalforsamling besluttet at opløse foreningen.

Det sker som en konsekvens af den medlemsflugt, partiet har oplevet, siden partistifter og daværende formand Pernille Vermund meddelte, at hun ville nedlægge partiet.

Det var en enig generalforsamling, der vedtog beslutningen, oplyser formand Tommy Høgh Vestergaard i en pressemeddelelse.

De tilbageværende medlemmer vil blive lagt ind under lokalforeningen i Silkeborg. Bruno Ostenfeldt Jensen vil fortsat repræsentere partiet i Ikast-Brandes byråd.

19. jun 2024 kl. 19:27

Hilser stort fængsel velkomment

- Bare jeg ikke skal ind og sidde bag tremmerne, har jeg ikke de store problemer med det.

Sådan siger formanden for Karup Borger- & Erhvervsforening, Frank Larsen, efter at politikerne i Viborg Kommune har besluttet, at et nyt fængsel med 400 indsatte og 400 ansatte skal placeres i Fire Huse mellem Karup og Frederiks. 

- Vi kan ikke sig nej til 400 arbejdspladser. Det ville være fuldstændig tåbeligt, her hvor vi bor og er udfordret på handelsliv og vækst, siger han.

19. jun 2024 kl. 19:16

18-årig får kontrakt i ligaklub

Anton Houe er nu på kontrakt med Mors-Thy Håndbold.
Anton Houe er nu på kontrakt med Mors-Thy Håndbold.
Foto: Mors-Thy Håndbold

Ligaklubben Mors-Thy Håndbold har lavet en treårig kontrakt med et af klubbens egne talenter.

Det drejer sig om den 18-årige playmaker Anton Houe, der har en fortid i HF Mors og nu spiller på U19-holdet under klubbens eget akademi. 

- Det er en kæmpe drengedrøm at skrive under på en aftale med Mors-Thy Håndbold. Det er det her, jeg har kæmpet for og arbejdet målrettet mod, og jeg er glad for og stolt over, at det er lykkes, siger han i en pressemeddelelse fra klubben.

I første omgang skal det unge talent fortsætte på U19-holdet og samtidig træne med ligatruppen. Cheftræner Niels Agesen satser så på at kunne bruge ham i ligaen på sigt.

19. jun 2024 kl. 18:22

Vil lave jordfond på 50 milliarder

Landbrug
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En jordfond kan blive svaret på det store spørgsmål om en klimaafgift på landbruget.

Det er en del af forhandlingerne i den grønne trepart, der er gået ind i sin afsluttende fase. Parterne ventes at fremlægge deres udspil om kort tid.

Berlingske erfarer, at regeringen er parat til at lave en jordfond på op mod 50 milliarder kroner. Tallet kan ende med at blive højere.

Pengene skal bruges til at opkøbe og omlægge eksisterende landbrug for at rejse blandt andet skov.

Det står endnu ikke klart, hvordan fonden skal finansieres. Eller om det vil få en betydning for hvor høj eller lav en CO2-afgift på landbruget ender med at blive.

Den grønne trepart består af regeringen og en række interesseorganisationer som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.

Målet med forhandlingerne er at komme i mål med regeringens klimaambitioner, samtidig med at fødevareerhvervet og de arbejdspladser, der følger i halen på det, så vidt muligt bevares.


19. jun 2024 kl. 17:57

Kørte over før rødt - og var skyld i uheld

To personbiler stødte onsdag klokken 16.47 sammen i lyskrydset ved Indre Ringvej og Gammel Skivevej i Viborg - og det skyldtes, at en af parterne kørte over for rødt lys, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.

Der blev sendt en ambulance til stedet, men der skulle ikke være tale om alvorlig personskade.

Den bilist, der kørte over for rødt, er nu blevet sigtet for at overtræde straffeloven. At køre over for rødt betyder typisk, at man får en bøde og skal op til en kontrollerende køreprøve.

19. jun 2024 kl. 16:50

Dropper planer om heliport

Bestyrelsen for Hvide Sande Havn har besluttet at sætte planerne om at etablere en heliport,  en helikopterlandingsplads, ved Hvide Sande i bero.

Det sker efter massive lokale protester.

- På baggrund af debatten har bestyrelsen besluttet at lægge planerne om en heliport nær Hvide Sande i bero. Bestyrelsen vurderer, at debatten sandsynliggør, at der for mange mennesker vil være oplevelsen af en negativ konsekvens ved en heliport i Hvide Sande, skriver havnen i en pressemeddelelse.

Havnen vil nu undersøge andre mulige placeringer - blandt andet lufthavnen i Stauning.

19. jun 2024 kl. 16:01

Wauw: Oplev et særligt naturfænomen lige nu

Lysende natteskyer over Venø bugt.
Lysende natteskyer over Venø bugt.
Foto: Lars Mikkelsen, Hjerm

Det er nu, du kan opleve det særlige naturfænomen med lysende skyer om natten. 

Lars Mikkelsen har sendt os dette smukke billede af lysende natteskyer over Venø Bugt. Ifølge DMI er det højtliggende skyer der overvejende består af frossent vand. De befinder sig helt oppe i 70 til 90 kilometers højde.

19. jun 2024 kl. 15:47

Kæmpe smuglersag: Grundlovsforhør foregik bag dobbeltlukkede døre

Onsdag har der været grundlovsforhør i en stor sag om indsmugling af 381 kilo amfetamin til blandt andet Viborg og Silkeborg.

Retsmødet foregik i Retten i Viborg, hvor det blev holdt for dobbeltlukkede døre, oplyser specialanklager Linette Lysgaard fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Fordi mødet foregik bag dobbeltlukkede døre, er informationerne om, hvor mange der blev fremstillet, og hvad de er sigtet for, indtil videre hemmeligholdt for offentligheden.

Tirsdag fremgik det af en mail fra retten, at det var to mænd, der skulle fremstilles i sagen, men det kan Linette Lysgaard onsdag hverken be- eller afkræfte.

Det er anden dag i træk, der bliver holdt grundlovsforhør i narkosagen. Tirsdag blev to mænd på 37 og 40 år varetægtsfængslet i fire uger.

Seks personer er allerede dømt i sagen. Blandt andet en 30-årig mand fra Silkeborg, som i 2022 blev idømt 16 års fængsel.

Linette Lysgaard har tidligere kaldt sagen for en af Danmarks største sager om indsmugling af amfetamin.

19. jun 2024 kl. 14:59

Vestjysk kommune er dansk mester i grøn strøm

Vindmøller snurrer
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST

Lemvig Kommune kan bryste sig af at være den kommune i Danmark, der er bedst til at bruge grøn strøm.

Det skriver Lemvig Kommune selv på kommunens hjemmeside.

Det er Energinet, der har opgjort elforbruget i alle de danske kommuner og har sammenholdt det med den mængde af grøn strøm, der er produceret i området.

Energinets måling viser, at Lemvig Kommune i 2023 dækkede 91 procent af det årlige elforbrug med grøn strøm fra lokal grøn elproduktion.

19. jun 2024 kl. 14:51

Forulykket pilot er ved godt mod

Flemming Halskou Lauridsen var piloten, der for to dage siden styrtede ned med sin hangglider under DM ved Brande.

På trods af at den ene hånd blev brækket, den anden forstuvet og flere skrammer i ansigtet, er han ved godt mod.

Nu venter han bare på, at den mindst fire uger lange helingsproces er forbi, så han igen kan komme på vingerne.

- Jeg har hundrede procent mod på at komme tilbage, hænderne skal bare være helt klar. Det er lige så naturligt for mig at flyve, som det er for andre at cykle.

Han mener, at det var en pilotfejl, der var skyld i uheldet.

- Jeg bringer mig i en dårlig situation, og det kan jeg ikke nå at lave om på.

19. jun 2024 kl. 13:26

Afgørelsens time: Læreruddannelsers fremtid står på vippen

Nu bliver det snart afgjort, om afdelingerne af VIA University College i Skive og Nørre Nissum også i fremtiden skal uddanne lærere. 

I dagsordenen for et bestyrelsesmøde torsdag 20. juni står der, at direktion indstiller til, at bestyrelsen vælger at bevare læreruddannelsen i Skive.

Det har Skive Folkeblad også skrevet.

For VIA University Colleges afdelingen i Nr. Nissum er historien en anden.

Her indstiller direktionen til, at der frem til studieåret 2026/2027 ikke bliver optaget studerende på den ordinære læreruddannelse, men at det løbende skal vurderes, om der er grundlag for at optage studerende igen på et senere tidspunkt.

Netuddannelsen i Nr. Nissum fortsætter upåvirket.

19. jun 2024 kl. 13:23

Silkeborg møder Molde i Europa League-kvalen

Pokalvinderen Silkeborg IF skal op mod norske Molde i anden runde af Europa League-kvalifikationen.

Det står klart efter en lodtrækning i Uefas hovedkvarter i Nyon onsdag eftermiddag.

Silkeborg deltog i lodtrækningen som useedet, hvorfor listen af mulige modstandere var af en vis kaliber.

Også Ajax, Trabzonspor, Cercle Brugge og Rapid Wien var muligheder.

Silkeborg kan i opgørene mod Molde komme op mod den 27-årige forsvarsspiller Anders Hagelskjær, der spillede 83 kampe for SIF, inden han drog forbi AaB og Sarpsborg på sin vej til Molde.  Også det tidligere FC København-talent Valdemar Lund er en del af Molde-truppen.

Silkeborg og Molde dyster 25. juli og 1. august, og det første opgør bliver afviklet i Norge, inden midtjyderne er vært for returkampen. Vinder Kent Nielsens tropper den samlede dyst, venter endnu to kvalifikationsrunder inden et eventuelt gruppespil i Europa League.

Et nederlag sender midtjyderne over i Conference League, hvor FC København og Brøndby også er en del af feltet.

19. jun 2024 kl. 12:28

FCM skal til Kosovo eller Andorra i Champions League-kvalen

FC Midtjylland skal møde enten Ballkani fra Kosovo eller Santa Coloma fra Andorra.

FC Midtjylland møder enten Ballkani fra Kosovo eller Santa Coloma fra Andorra i Champions League-kvalifikationens anden runde.

Det blev afgjort ved en lodtrækning i Uefas hovedkvarter Nyon onsdag ved middagstid.

De to mulige modstandere dyster 9.-10. juli og 16.-17. juli, og den samlede vinder gå videre til et dobbeltopgør mod den danske mester, som er seedet i anden runde.

Opgørene i anden runde står til at blive afviklet 23.-24. juli og 30.-31. juli, og FC Midtjylland starter ude og slutter af hjemme i Herning.

Senere onsdag er også den danske pokalvinder, Silkeborg IF, i bowlen i Europa League-kvalifikationen, og Brøndby og FC København finder deres modstandere i Conference League-kvalifikationen.

19. jun 2024 kl. 12:11

Silkeborg har nu vand igen

Opdatering

  • Bruddet er nu lokaliseret og reparation er i gangsat, så vandet er på vej tilbage.

    Det oplyser Silkeborg Forsyning.

Store dele af Silkeborg er lige nu uden vand eller kun med lavt tryk i vandhanen. 

Det skriver Midtjyllands Avis

Silkeborg forsyning leder efter stort hul på vandledningen, men de ved endnu ikke, hvor det er. Derfor vil forsyningen gerne vide, hvis du opdager et sted, hvor der ikke burde være vand. 

- Det er rigtig meget vand, det handler om, så det kan være, hvis en have eller en vej står med vand, siger kommunikationsansvarlig Bjørn Kock Lærkedahl fra Silkeborg Forsyning til TV MIDTVEST. 

Bjørn Kock Lærkedahl håber, at der kommer vand i vandhanerne i løbet af dagen. 

Han henviser til, at silkeborgensere holder sig opdateret på Silkeborg Forsynings hjemmeside for mere information. 

19. jun 2024 kl. 11:55

Placeringen af nyt fængsel er klar

Et nyt, stort fængsel i Viborg Kommune skal ligge ved Firehuse mellem Karup og Frederiks. Det har politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget nu indstillet til byrådet.

Det er et enigt udvalg, som nu har lagt sig fast på placeringen. Også et område ved Møldrup nord for Viborg var i spil, men det har politikerne fravalgt.

- Vi foretrækker placeringen ved Firehuse. Det er det bedst egnede sted. Blandt andet fordi vi ikke skal ekspropriere og opkøbe så mange ejendomme, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).

Det lukkedes fængsel lægger beslag på et 35 hektar stort område. Det får plads til 400 indsatte og cirka lige så mange ansatte.

Staten betaler for byggeriet, der forventes at løbe op i cirka tre milliarder kroner.

Placeringen mangler nu kun at blive endeligt godkendt i byrådet 26. juni.

19. jun 2024 kl. 11:00

Aflyste tog: GoCollective har fået en frist

Trafikselskabet GoCollective har fået en frist til udgangen af året til at gøre noget ved de mange aflyste tog.

Det fortæller Socialdemokratiets transportordfører, Thomas Jensen fra Silkeborg, til TV MIDTVEST, efter at GoCollective onsdag formiddag har været til møde i Transportministeriet med en redegørelse for situationen.

Ordføreren oplyser, at GoCollective har fået et skriftligt påkrav. Og at det ved udgangen af året så skal vurderes, om den kontrakt, trafikselskabet i sin tid indgik, er misligholdt.

19. jun 2024 kl. 10:46

Ingen læger vil overtage praksis - nu åbner regionsklinik

Der er nu fundet en løsning for de 1850 borgere på Thyholm, der fra 1. september så ud til at stå uden læge.

Det bliver regionsklinik, der åbner, når den nuværende praktiserende læge Jens Thygesen lukker sin klinik i Hvidbjerg. Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

- Vi mener, at den bedste løsning er en regionsklinik, som kan være et godt grundlag for på sigt at bane vejen for at tiltrække en fast privat praktiserende læge til området, som altid er vores førsteprioritet, siger koncerndirektør hos Region Midtjylland, Anders Kjærulff, i pressemeddelelsen.

Regionen vil tilbyde det nuværende personale i klinikken at overgå til regionsklinikken, men den store udfordring bliver at finde en praktiserende læge. Ingen praktiserende læger har ønsket at overtage klinikken.

- Vi arbejder på at finde en god løsning i forhold til læge set-up i klinikken, som kan sikre kontinuitet, og jeg vil gerne understrege, at tryghed og kvalitet i behandlingen har vores højeste prioritet, siger Anders Kjærulff.

19. jun 2024 kl. 10:28

Diesel-tyve fanget på kamera

Tidligt i morges var to dieseltyve på spil i Ådum syd for Tarm. Politiet fik anmeldelsen klokken 05.19.

- En 69-årig har anmeldt, at to mænd har været i gang med at suge diesel op hos ham, fortæller Peter Ackermann, der er politibetjent hos lokalpolitiet i Ringkøbing.

Tyveriet blev ifølge politibetjenten fanget på et vildtkamera. Billederne skal nu undersøges nærmere, lige som politiet fortsætter efterforskningen.

Det er uvist, hvor stor en mængde tyvene slap væk med.

Politibetjenten oplyser, at lignede diesel-tyverier for nylig har fundet sted i området.