Kort nyt

3. apr 2024 kl. 10:01

LA tvivler på forsvarschefs fremtid

Fregatten "Iver Huitfeldt" oplevede radarsvigt og defekt ammunition under droneangreb i Det Røde Hav i marts, hvor skibet var udsendt for at bekæmpe angreb fra houthi-bevægelsen.

Det skrev forsvarsmediet Olfi tirsdag.

Allerede inden Folketinget er blevet orienteret, ønsker De Konservative en ekstern redegørelse af, hvorfor fregatten er blevet udsendt, når den under et angreb oplevede radarsvigt og defekte granater.

Liberal Alliance mener, at det er for tidligt med en ekstern undersøgelse. Men partiet mener, at sagen bør have konsekvenser i forsvarstoppen.

- Min tillid til Forsvarets øverste ledelse er så tyndslidt, at jeg mener, at det er relevant, hvis ministeren tager nogle ledelsesmæssige konsekvenser – sådan siger Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, der er valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds.

- Det kommer an på, hvem der har ansvaret, men jeg synes ikke, det er irrelevant at tale om forsvarschefens fremtid. Han har det endelige ansvar, siger LA-forsvarsordføreren.

Kl. 10.08

Pape medvirker i ny podcast

Tidligere formand for konservative Søren Pape Poulsen medvirker i en ny podcast, der "hylder den afdøde partileder".

Det oplyser virksomheden Above Sports, der står bag podcasten, i et opslag på LinkedIn.

Optagelserne til podcasten blev lavet i august 2022, men bringes først nu, da podcasten blandt andet blev udskudt på grund af folketingsvalget i 2022.

Podcasten, der kan høres nu, giver ifølge Above Sports et "enestående indblik i, hvordan man som partileder, borgmester og minister skal forstå og fremme idrættens betydning".

Vært på podcasten er Papes ven Frans Hammer, og Søren Pape Poulsen har kort før sin død godkendt, at samtalen mellem de to udgives som podcast.

Kl. 10.06

Danish Crown accepterer klimadom

Danish Crown accepteret, at det var i strid med loven, da man brugte udsagnet "klimakontrolleret gris" på pakker med svinekød.

Det oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Vestre landsret dømte i marts slagterigianten for vildledende markedsføring, da Danish Crown ville sælge forbrugerne "klimakontrolleret gris".

Danish Crown har fredag meddelt Højesteret, at man tager bekræftende til genmæle overfor den påstand.

- Vi ønsker nu at se fremad og i stedet bruge kræfterne på omstillingen til en mindre klimabelastende produktion, skriver Danish Crown.

Kl. 09.55

30-årig i grundlovsforhør for narkosalg

To ransagninger af adresser i Viborg førte torsdag formiddag til anholdelsen af en 30-årig mand. 

- Efter en formodning om narko på en adresse i Viborg, og på baggrund af en kendelse, var vi ude og banke på hos dem onsdag, og finder der et mindre kvantum narko, fortæller politiassistent Henrik Hansen fra lokalpolitiet i Viborg. 

Men fundet af få gram hash på adressen fik alligevel politiet på sporet af en anden adresse, hvor der var endnu større fangst. 

- Efterforskning gjorde os opmærksom på anden adresse i vestbyen. Her fandt vi over et halvt kilo amfetamin, få gram hash, 30 styks Rivotril-tabletter og et mindre beløb i kontanter, fortæller Henrik Hansen. 

Det betød, at beboeren på adressen, en 30-årig mand, blev anholdt og fredag skal fremstilles i grundlovsforhør for narkosalg.

- I sådanne sager er vi ude i en ubetinget fængselsdom, oplyser politiassistent Henrik Hansen. 

Kl. 09.36

Politi ophæver nattelivszone

Midt- og Vestjyllands Politi har ophævet den ene af to nattelivszoner i Viborg.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Der er tale om nattelivszonen i området ved Sct. Hans Gade, der ophæves, da politiet har vurderet, at betingelserne for at etablere nattelivszonen ikke længere er opfyldt.

- Helt konkret er der ikke længere en tæt koncentration af serveringssteder med åbningstid efter kl. 24.00 i området, skriver politiet.

Er en person idømt et forbud mod at deltage i nattelivet, betyder det, at den dømte i tidsrummet fra kl. 00.00 til kl. 05.00 om morgenen ikke må færdes eller opholde sig i området.

Nattelivszonen i området ved Gravene i Viborg fastholdes.

Kl. 09.31

Ægtepars livsværk risikerer at lukke

53 år med den ikoniske butik Fjølner er snart slut i Viborg.

Ægteparret, der har butikken, har valgt at gå på pension. Derfor kører de lige nu ophørsudsalg, og det er specielt for Uffe Fjølner, at butikken snart kan være fortid:

- Det er lidt nostalgisk.

Udenfor butikken har både gadebilledet og facaden ændret sig, siden butikken åbnede i 1971. Men når man træder ind af døren, så står butikken stort set urørt.

- Der er mange, der siger, at hvis vi ikke kan få der herinde, så findes det ikke.

Kl. 08.44

OK køber halvdelen af Coop - ny butikskæde sløjfes

Energiselskabet OK køber nu halvdelen af kriseramte Coop Danmark, der står bag Super Brugsen, Kvickly og 365 Discount.

Samtidig sløjfes dagligvarekoncernens planer om en ny kæde under navnet ”Coop”. Det skriver de to selskaber i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen skydes der to milliarder kroner ind i Coop Danmark. Samtidig får OK ”bestemmende indflydelse” over Coop Danmark.

Det betyder i praksis, at OK får to ud af tre stemmerettigheder i Coops bestyrelse.

- Med OK har Coop Danmark fundet den helt rigtige partner. OK har en stærk økonomi, vi har begge rødder i andelsbevægelsen, og vi samarbejder allerede omkring OK’s tank- og el-lade stationer, siger Coop Danmarks administrerende direktør, Kræn Østergård Nielsen, i pressemeddelelsen.

Kl. 08.21

Norlys og Vestas bestjålet

To store virksomheder i landsdelen har i denne uge været udsat for indbrud.

Både Vestas og Norlys har haft ubudne gæster, som har stjålet lagerbeholdning til over 100.000 kroner. 

Det oplyser lokalpolitiet i heholdsvis Ringkøbing og Silkeborg. 

11 generatorer er stjålet fra en Vestas-lagerbygning i Videbæk, mens 152 laskere (en form for stolper, red.) med messingbeslag er stjålet fra én af Norlys' adresser i Silkeborg. 

Samlet har tyvekosterne en værdi af 279.000 kroner, har virksomhederne oplyst til politiet. 

Tyveriet ved Norlys er sket i sidste weekend, mens indbruddet på en lagerplads i Videbæk er sket natten til torsdag, oplyser Ditte Tokkesdal fra lokalpolitiet i Ringkøbing. 

- Vi er interesseret i at høre, om der er nogen, der har set større køretøjer køre rundt i Videbæk omkring midnat natten til torsdag, siger hun.

Kl. 08.15

Gaming-festival bliver "større end nogensinde"

Gamingeventet Gamebox Festival, der i næste weekend afholdes i Herning, bliver "større end nogensinde".

Det oplyser arrangørene i en pressemeddelse.

Alene festivalens LAN tiltrækker flere end 2000 gamere, der hver især medbringer egen computer og kobles på et fælles netværk.

Gamebox Festival finder sted 19.-21. april 2024 i MCH Messecenter Herning. 

Kl. 07.46

Fem partier ønsker privat finansiering af nye kaserner

De danske kaserner er nedslidte. Derfor mener Dansk Folkeparti, at der skal bygges nye, tidssvarende kaserner til soldater og værnepligtige.

Og partiet ser gerne, at det bliver landets pensionskasser, der gennem et offentligt-privat partnerskab (OPP) står for finansieringen af byggeriet.

Det fortæller partiets forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, til TV 2.

Ifølge TV 2 bakker Moderaterne, Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Konservative op om forslaget.

Alex Ahrendtsen mener ikke, at de nuværende kaserner giver soldaterne og de værnepligtige ordentlige arbejdsforhold.

Kl. 06.58

Ny aftale: Minkavlere fjernes fra kommissioner

Regeringen og aftalepartierne bag minkerstatningen har arbejdet hurtigt og har fredag morgen indgået en aftale, der fjerner minkavlere fra de kommissioner, der beslutter, hvad minkavlere skal have i erstatning.

Aftalen er indgået, dagen efter at minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) fortalte til DR, at det var hans intention.

Også personer med tilknytning til branchen må ikke længere sidde i erstatnings- og taksationskommissionerne.

- Det gør vi simpelthen for at undgå den mistanke, der har været om inhabilitet, siger Jacob Jensen på et kort pressemøde fredag morgen.

Ændringen kommer, efter at mediet Zetland i en række historier har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

Kl. 06.57

Ældre mand tog politiet med til møde med svindlere

En 85-årig mand blev torsdag forsøgt svindlet i Holstebro, men opdagede svindlen. 

Han blev torsdag kontaktet af svindlere, som udgav sig for at være fra hans bank. Ifølge svindlerne havde banken opdaget svindel på kortet, og derfor skulle kortet, ifølge svindlerne, afleveres til banken. 

Det forklarer David Dyrmose fra lokalpolitiet i Holstebro. 

- Manden bliver bedt om at mødes med "bankmedarbejderen" ved en bank i Struer, men han lurer angiveligt, at det er svindel, fordi det er udenfor bankens åbningstid, fortæller David Dyrmose. 

Derfor tog den 85-årige mand i stedet kontakt til politiet, som tog afsted mod banken i Struer samtidig med den 85-årige. 

- Men der møder ingen op på den aftalte adresse, oplyser David Dyrmose.

Kl. 06.37

Her får de mest tilbage i skat

Der er grund til at feste denne fredag i de fleste midt- og vestjyske hjem.

I alt ryger der nemlig over 6.000.000.000 kroner ind på kontoen 12. april i form af overskydende skat fra indkomståret 2023. Og især i Ikast-Brande har de ekstra god grund til at købe lidt lækkert ind til weekenden.

Her har hver borger i gennemsnit fået 7.071 kroner tilbage i skat, hvilket er det højeste tal blandt kommunerne i Midt- og Vestjylland og knap en plovmand over landsgennemsnittet.

Færrest penge får de tilbage i Struer Kommune. Se gennemsnittet i din kommune på kortet i artiklen herunder:

Kl. 06.14

Uheld giver kø ved Viborg

Fredag morgen er der kø på dele af omfartsvejen ved Viborg.

Det oplyser Vejdirektoratet.

Køen er opstået i forbindelse med et uheld i rundkørslen ved ringvejen / Skivevej i den nordvestlige del af Viborg.

Omkring klokken 08.30 er der ryddet op efter uheldet, men der er fortsat kø i området.

Kø
Grafik: Vejdirektoratet
Kl. 06.02

Flere påsatte brande

Flere brande, som brød ud torsdag aften, mistænkes nu som påsatte. 

Det oplyser vagtchefen ved Midt- og Vestjyllands Politi, Simon Skelkjær.

- Det er begge i ubeboede huse, og i det ene af dem har der været adgang til huset udefra, oplyser vagtchefen.

I en af villaerne er der muligvis flere arnesteder, og det er mistænkeligt, tilføjer vagtchefen. 

11. apr 2024 kl. 23:14

Muldvarperne hærger - nu vil 22-årige hjælpe

For tre uger siden startede 22-årige Frederik Dissing en ny virksomhed op. Han er gået tilbage til sit første job nogensinde og er begyndt at jage muldvarper. 

Han er egentligt uddannet salgsassistent, men nu går dagene med at sætte fælder op i kundernes have og så køre ud og tjekke, om der er gået muldvarper i fælderne. 

- Det faldt lidt ned fra himlen på en måde. For det var det allerførste arbejde, jeg havde. Mit første arbejde var at tage ned til naboen og fange muldvarper hos ham, fortæller muldvarpejægeren.

På de første tre uger har Frederik Dissing allerede fået 30 kunder. Dem har han fået ved at skrive ud om sin service på forskellige lokale Facebook-sider.

11. apr 2024 kl. 23:04

To biler kørt sammen på motorvej

Uheldet skete torsdag aften.
Uheldet skete torsdag aften.
Foto: Presse-fotos.dk

Torsdag aften kørte to biler sammen på Herning motorvejen mellem bording og Ikast. 

Det oplyser Henrik Dam Sørensen, der er indsatsleder ved Brand & Redning MidtVest. 

Det skete ved, at den ene bil påkørte den anden. 

- Da vi kom til stedet, stod alle udenfor bilerne, siger Henrik Dam Sørensen. 

Hertil tilføjer han, at bilerne mangler at blive fjernet, men de står i rabatten uden at genere trafikken. 

11. apr 2024 kl. 23:02

Flammer stod ud af vinduet på villahus

0:15
Foto: Presse-fotos.dk

Torsdag aften er der gået ild et villahus i Nørre Snede. 

- Da vi kom herud, stod flammerne ud af vinduerne, siger Anders Gjørret, der er indsatsleder ved Brand & Redning MidtVest. 

Brandvæsnet får hurtigt flammerne under kontrol og sikret, at branden ikke spreder sig. 

- Vi har det under kontrol, og nu er vi igang med eftersluk. Jeg regner med, at vi er her en time eller halvanden endnu, oplyser indsatslederen. 

11. apr 2024 kl. 22:51

Over 500 grise døde i brand

Brandvæsnet var på gården i cirka 2,5 time for at slukke branden.
Brandvæsnet var på gården i cirka 2,5 time for at slukke branden.
Foto: Presse-fotos.dk

Omkring 500 smågrise og 50 søer er torsdag aften døde under en brand på en gård i Bjerringbro. 

Det oplyser René Nikolajsen, der er indsatsleder ved Midtjysk Brand og Redning. 

Han oplyser, at der gik ild i den ene af fire stalde på gården. Branden spredte sig til foderkasser af plastik, som udledte kraftig sort røg, og derfor var det ikke muligt at redde grisene ud.  

- Grisene er enten døde i branden eller blevet aflivet af en dyrlæge på grund af for meget røg, siger René Nikolajsen.

Brandvæsnet fik branden begrænset til en enkelt stald, men der er grise i de andre stalde, der også har fået røg.

- Nu skal en dyrlæge se på, om grisene i de andre stalde har taget skade, oplyser indsatslederen.  

Det er endnu uvist, hvad årsagen til branden er. Politiet skal nu have en tekniker til at undersøge årsagen nærmere, oplyser René Nikolajsen. 

11. apr 2024 kl. 21:36

Yderligere forsinkelser i udbetalingen til minkavlerne

Minkavlerne ærgrer sig over, at de fremover ikke længere må være med i de kommissioner, som fastsætter erstatninger til minkerhvervet.

Og det vil føre til yderligere forsinkelser i udbetalingen af erstatninger til minkavlerne, som mistede deres besætninger under coronapandemien.

Det forventer Tage Pedersen, der er minkavler og formand for brancheforeningen Kopenhagen Fur.

- Min første tanke er, at jeg er ærgerlig over det, fordi jeg synes, vi har haft et godt system, siger han.

11. apr 2024 kl. 20:56

Restaurantejer har fået sin glade smiley tilbage

LimfjordensHusSmileyGlad
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, Ditte Georg Wraae og Jens Svenning, TV MIDTVEST

Limfjordens Hus mistede i sidste uge sin glade smiley, da restauranten manglede en lille knap, der linker til Fødevarestyrelsens kontrolrapporter, på sin hjemmeside. 

Nu har den glade smiley fundet vejen tilbage til restauranten i Glyngøre, oplyser Fødevarestyrelsen til TV MIDTVEST.

Ejeren af restauranten Rasmus Kardyb er glad for atter at kunne råde over en glad smiley, og han benytter lejligheden til at takke for de  mange positive reaktioner, han har fået.

- Jeg er sindssygt glad for den opbakning, vi har mødt på Facebook og i kommentarfelterne på diverse artikler. 99 procent af alle har godt kunne forstå vores side af sagen.

Rasmus Kardyb er dog stadig uforstående over for, at den misfornøjede smiley kan gives på baggrund af ting, der ikke finder sted i køkkenet.

- Jeg synes, det er utroligt langhåret og forvirrende, at selve smileyen pludselig skal have en betydning for vores administrative arbejde. Jeg er stensikker på, at 99 procent af den danske befolkning forbinder smileyen med noget, der har med hygiejne og fødevaresikkerhed at gøre.