Kort nyt

3. apr 2024 kl. 09:49

26-årig mand død efter påkørsel

Tirsdag aften døde en 26-årig mand fra Ans-området, da han blev påkørt på Østre Omfartsvej i Bjerringbro.

Det oplyser Kim Steiniche, der er politikommissær ved lokalpolitiet i Viborg.

- Fodgængeren blev erklæret død på ulykkesstedet af akutlægen, siger han.

Det var en 25-årig kvinde fra Sorø, der kørte den hestetransport, der ramte manden. Hun kom ikke selv til skade ved ulykken og er blevet afhørt af politiet. 

- Hun var meget, meget påvirket af situationen, siger Kim Steiniche.

De pårørende er underrettet.

Kl. 12.53

Tyv stjal dyr barnevogn og lammeskind - men afleverede barnevogn tilbage

Fra et aflåst kælderrum blev en familie i Skive i weekenden bestjålet. 

I kælderrummet stod en Emmaljunga Big Star Supreme barnevogn med en lift og lammeskind, vin og sodavand. 

En ukendt gerningsmand fik i løbet af weekenden snuppet både barnevogn og drikkelse fra kælderen, fortæller Lars Mikkelsen fra lokalpolitiet i Skive. 

Men nogle dage efter fortrød tyven angiveligt. I hvert fald stod den stjålne barnevogn, med en værdi af 8500 kroner, pludselig på matriklen igen. 

- Vi har fået et rigtig godt tip fra en anonym, som vi nu arbejder videre med, fortæller Lars Mikkelsen. 

Kl. 12.27

Kæmpefængsel koster tre milliarder

Det kommende kæmpefængsel, der skal opføres i Viborg Kommune, vil koste tre milliarder kroner at etablere.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Fængslet skal huse 400 indsatte, og det er planen, at det skal stå klar i 2030.

Viborg Kommune har selv ønsket at huse fængslet.

Kl. 12.07

Melder hærværk til politiet: Muslingeliner blev sejlet over

Lokalpolitiet i Skive fik torsdag en lidt anderledes anmeldelse. 

En ejer af en muslingeline ved et opdræt nær Glyngøre kontaktede politiet i rådvildhed et stykke tid efter en hændelse, som angiveligt har kostet ham millioner. 

- Det er første gang, jeg har fået sådan en anmeldelse, konstaterer Lars Mikkelsen, som er politiassistent ved lokalpolitiet i Skive. 

Han fortæller, at anmeldelsen lyder, at en båd har sejlet over anmelderens 200 meter lange muslingeliner, som blev brugt til opdræt af muslinger i Limfjorden. 

- Han har angivet et tab på omkring tre millioner, fortæller politiassistenten.

Om det er et uheld eller rent og skær hærværk ved hverken politiet eller ejeren af muslingelinen. Men stedet, hvor linen var sat op, var, ifølge ejeren, tydeligt afmærket på vandet. 

Nu er politiet gået ind i opklaringen af sagen.  

- Vi samarbejder med Søfartsstyrelsen, som har et system til at overvåge farvandene, så vil vi gå den vej, for at finde ud af, hvilke både, der har sejlet der i perioden, siger Lars Mikkelsen.

Kl. 12.02

Kæmpefængsel skal ligge i Viborg

Et nyt, lukket fængsel med plads til 400 indsatte skal ligge i Viborg Kommune.

Det bekræfter borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek over for TV MIDTVEST.

Justitsminister Peter Hummel (S) har netop indgået en aftale med en række partier i Folketinget, om at er 350.000 kvadratmeter stort fængsel skal ligge i den midtjyske kommune.

Viborg Kommune oplyser, at to placeringer er i spil. Den ene er øst for Møldrup mellem Skivevej og Hobrovej. Den anden er syd for Firehuse, mellem Karup og Frederiks.

Fængslet vil ifølge kommunen give jobs til omkring 400 ansatte.

Kl. 11.53

Central vej spærret de næste måneder

Fra søndag 14. april til 21. juni bliver en del af Østergade i Silkeborg spærret for bilister.

Det oplyser Silkeborg Kommune på Facebook ifølge TV 2 Østjylland.

- Vejarbejdet skyldes, at Silkeborg Forsyning skal gennemføre en omfattende fornyelse af kloaksystemet, som er udtjent, og klimatilpasse Silkeborg midtby til at håndtere kraftige regnskyl.

Vejen er spærret på strækningen fra krydset Østergade/Christian 8.s Vej til rundkørslen ved Langebro. Der er omkørsel via Nordskovvej. Cyklister og gående kan passere vejarbejdet.

Til gengæld bliver det fra 14. april igen muligt for bilister på Christian 8.s Vej at dreje op ad Østergade mod Torvet, og busserne kan igen benytte Godthåbsvej som stoppested. 

Kl. 11.24

28-årig skal et år i fængsel for hjemmerøveri

Den 28-årig Danny Lærke er blevet idømt et års fængsel ved Retten i Viborg fredag. 

Han er dømt for i oktober at have begået et røveri sammen med flere medsammensvorne. 

- Der har været et forudgående kendskab til personen, som er blevet røvet, og røveriet foregår ved, at de dømte udøver vold og tager nogle ting med derfra, siger anklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Line Svensson. 

Derudover er manden også dømt for at true den forurettede gennem det sociale medie Telegram ved at sende et billede af en kniv og en tilhørende tekst. 

Dommen er et tillæg til en tidligere dom for berigelse, hvor Danny Lærke blev idømt fire måneders fængsel, oplyser anklager Line Svensson.

Kl. 10.55

Regions udskældte indkøb var lovlige, fastslår nævn

Det var lovligt, da Region Midtjylland foretog en række indkøb hurtigtest til selvtest for covid-19 uden forudgående udbud.

Det har Klagenævnet for Udbud afgjort i en kendelse, oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Under corona affødte det stor kritik af Region Midtjylland, da man ikke fulgte de procedurer, der normalt gør sig gældende for store, offentlige indkøb.

Klagenævnet anerkender i afgørelsen, at udviklingen i covid-19-krisen affødte akutte behov for selv-tests, og at regionens indkøbte i ”strengt nødvendigt omfang” på et internationalt marked med massivt pres på levering af hurtigtests af høj kvalitet

- Kendelsen er principiel, og vi glæder os over, at den vurdering, Klagenævnet for Udbud har foretaget, er sket på baggrund af de faktiske og usædvanlige omstændigheder, der gjorde sig gældende, siger Jens Bødtcher-Hansen, Managing Partner i advokatfirmaet Poul Schmith, der har repræsenteret regionen, i pressemeddelelsen.

Kl. 10.08

Pape medvirker i ny podcast

Tidligere formand for konservative Søren Pape Poulsen medvirker i en ny podcast, der "hylder den afdøde partileder".

Det oplyser virksomheden Above Sports, der står bag podcasten, i et opslag på LinkedIn.

Optagelserne til podcasten blev lavet i august 2022, men bringes først nu, da podcasten blandt andet blev udskudt på grund af folketingsvalget i 2022.

Podcasten, der kan høres nu, giver ifølge Above Sports et "enestående indblik i, hvordan man som partileder, borgmester og minister skal forstå og fremme idrættens betydning".

Vært på podcasten er Papes ven Frans Hammer, og Søren Pape Poulsen har kort før sin død godkendt, at samtalen mellem de to udgives som podcast.

Kl. 10.06

Danish Crown accepterer klimadom

Danish Crown accepteret, at det var i strid med loven, da man brugte udsagnet "klimakontrolleret gris" på pakker med svinekød.

Det oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

Vestre landsret dømte i marts slagterigianten for vildledende markedsføring, da Danish Crown ville sælge forbrugerne "klimakontrolleret gris".

Danish Crown har fredag meddelt Højesteret, at man tager bekræftende til genmæle overfor den påstand.

- Vi ønsker nu at se fremad og i stedet bruge kræfterne på omstillingen til en mindre klimabelastende produktion, skriver Danish Crown.

Kl. 09.55

30-årig i grundlovsforhør for narkosalg

To ransagninger af adresser i Viborg førte torsdag formiddag til anholdelsen af en 30-årig mand. 

- Efter en formodning om narko på en adresse i Viborg, og på baggrund af en kendelse, var vi ude og banke på hos dem onsdag, og finder der et mindre kvantum narko, fortæller politiassistent Henrik Hansen fra lokalpolitiet i Viborg. 

Men fundet af få gram hash på adressen fik alligevel politiet på sporet af en anden adresse, hvor der var endnu større fangst. 

- Efterforskning gjorde os opmærksom på anden adresse i vestbyen. Her fandt vi over et halvt kilo amfetamin, få gram hash, 30 styks Rivotril-tabletter og et mindre beløb i kontanter, fortæller Henrik Hansen. 

Det betød, at beboeren på adressen, en 30-årig mand, blev anholdt og fredag skal fremstilles i grundlovsforhør for narkosalg.

- I sådanne sager er vi ude i en ubetinget fængselsdom, oplyser politiassistent Henrik Hansen. 

Kl. 09.36

Politi ophæver nattelivszone

Midt- og Vestjyllands Politi har ophævet den ene af to nattelivszoner i Viborg.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Der er tale om nattelivszonen i området ved Sct. Hans Gade, der ophæves, da politiet har vurderet, at betingelserne for at etablere nattelivszonen ikke længere er opfyldt.

- Helt konkret er der ikke længere en tæt koncentration af serveringssteder med åbningstid efter kl. 24.00 i området, skriver politiet.

Er en person idømt et forbud mod at deltage i nattelivet, betyder det, at den dømte i tidsrummet fra kl. 00.00 til kl. 05.00 om morgenen ikke må færdes eller opholde sig i området.

Nattelivszonen i området ved Gravene i Viborg fastholdes.

Kl. 09.31

Ægtepars livsværk risikerer at lukke

53 år med den ikoniske butik Fjølner er snart slut i Viborg.

Ægteparret, der har butikken, har valgt at gå på pension. Derfor kører de lige nu ophørsudsalg, og det er specielt for Uffe Fjølner, at butikken snart kan være fortid:

- Det er lidt nostalgisk.

Udenfor butikken har både gadebilledet og facaden ændret sig, siden butikken åbnede i 1971. Men når man træder ind af døren, så står butikken stort set urørt.

- Der er mange, der siger, at hvis vi ikke kan få der herinde, så findes det ikke.

Kl. 08.44

OK køber halvdelen af Coop - ny butikskæde sløjfes

Energiselskabet OK køber nu halvdelen af kriseramte Coop Danmark, der står bag Super Brugsen, Kvickly og 365 Discount.

Samtidig sløjfes dagligvarekoncernens planer om en ny kæde under navnet ”Coop”. Det skriver de to selskaber i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen skydes der to milliarder kroner ind i Coop Danmark. Samtidig får OK ”bestemmende indflydelse” over Coop Danmark.

Det betyder i praksis, at OK får to ud af tre stemmerettigheder i Coops bestyrelse.

- Med OK har Coop Danmark fundet den helt rigtige partner. OK har en stærk økonomi, vi har begge rødder i andelsbevægelsen, og vi samarbejder allerede omkring OK’s tank- og el-lade stationer, siger Coop Danmarks administrerende direktør, Kræn Østergård Nielsen, i pressemeddelelsen.

Kl. 08.21

Norlys og Vestas bestjålet

To store virksomheder i landsdelen har i denne uge været udsat for indbrud.

Både Vestas og Norlys har haft ubudne gæster, som har stjålet lagerbeholdning til over 100.000 kroner. 

Det oplyser lokalpolitiet i heholdsvis Ringkøbing og Silkeborg. 

11 generatorer er stjålet fra en Vestas-lagerbygning i Videbæk, mens 152 laskere (en form for stolper, red.) med messingbeslag er stjålet fra én af Norlys' adresser i Silkeborg. 

Samlet har tyvekosterne en værdi af 279.000 kroner, har virksomhederne oplyst til politiet. 

Tyveriet ved Norlys er sket i sidste weekend, mens indbruddet på en lagerplads i Videbæk er sket natten til torsdag, oplyser Ditte Tokkesdal fra lokalpolitiet i Ringkøbing. 

- Vi er interesseret i at høre, om der er nogen, der har set større køretøjer køre rundt i Videbæk omkring midnat natten til torsdag, siger hun.

Kl. 08.15

Gaming-festival bliver "større end nogensinde"

Gamingeventet Gamebox Festival, der i næste weekend afholdes i Herning, bliver "større end nogensinde".

Det oplyser arrangørene i en pressemeddelse.

Alene festivalens LAN tiltrækker flere end 2000 gamere, der hver især medbringer egen computer og kobles på et fælles netværk.

Gamebox Festival finder sted 19.-21. april 2024 i MCH Messecenter Herning. 

Kl. 07.46

Fem partier ønsker privat finansiering af nye kaserner

De danske kaserner er nedslidte. Derfor mener Dansk Folkeparti, at der skal bygges nye, tidssvarende kaserner til soldater og værnepligtige.

Og partiet ser gerne, at det bliver landets pensionskasser, der gennem et offentligt-privat partnerskab (OPP) står for finansieringen af byggeriet.

Det fortæller partiets forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen, til TV 2.

Ifølge TV 2 bakker Moderaterne, Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Konservative op om forslaget.

Alex Ahrendtsen mener ikke, at de nuværende kaserner giver soldaterne og de værnepligtige ordentlige arbejdsforhold.

Kl. 06.58

Ny aftale: Minkavlere fjernes fra kommissioner

Regeringen og aftalepartierne bag minkerstatningen har arbejdet hurtigt og har fredag morgen indgået en aftale, der fjerner minkavlere fra de kommissioner, der beslutter, hvad minkavlere skal have i erstatning.

Aftalen er indgået, dagen efter at minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) fortalte til DR, at det var hans intention.

Også personer med tilknytning til branchen må ikke længere sidde i erstatnings- og taksationskommissionerne.

- Det gør vi simpelthen for at undgå den mistanke, der har været om inhabilitet, siger Jacob Jensen på et kort pressemøde fredag morgen.

Ændringen kommer, efter at mediet Zetland i en række historier har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

Kl. 06.57

Ældre mand tog politiet med til møde med svindlere

En 85-årig mand blev torsdag forsøgt svindlet i Holstebro, men opdagede svindlen. 

Han blev torsdag kontaktet af svindlere, som udgav sig for at være fra hans bank. Ifølge svindlerne havde banken opdaget svindel på kortet, og derfor skulle kortet, ifølge svindlerne, afleveres til banken. 

Det forklarer David Dyrmose fra lokalpolitiet i Holstebro. 

- Manden bliver bedt om at mødes med "bankmedarbejderen" ved en bank i Struer, men han lurer angiveligt, at det er svindel, fordi det er udenfor bankens åbningstid, fortæller David Dyrmose. 

Derfor tog den 85-årige mand i stedet kontakt til politiet, som tog afsted mod banken i Struer samtidig med den 85-årige. 

- Men der møder ingen op på den aftalte adresse, oplyser David Dyrmose.

Kl. 06.37

Her får de mest tilbage i skat

Der er grund til at feste denne fredag i de fleste midt- og vestjyske hjem.

I alt ryger der nemlig over 6.000.000.000 kroner ind på kontoen 12. april i form af overskydende skat fra indkomståret 2023. Og især i Ikast-Brande har de ekstra god grund til at købe lidt lækkert ind til weekenden.

Her har hver borger i gennemsnit fået 7.071 kroner tilbage i skat, hvilket er det højeste tal blandt kommunerne i Midt- og Vestjylland og knap en plovmand over landsgennemsnittet.

Færrest penge får de tilbage i Struer Kommune. Se gennemsnittet i din kommune på kortet i artiklen herunder:

Kl. 06.14

Uheld giver kø ved Viborg

Fredag morgen er der kø på dele af omfartsvejen ved Viborg.

Det oplyser Vejdirektoratet.

Køen er opstået i forbindelse med et uheld i rundkørslen ved ringvejen / Skivevej i den nordvestlige del af Viborg.

Omkring klokken 08.30 er der ryddet op efter uheldet, men der er fortsat kø i området.

Kø
Grafik: Vejdirektoratet