SF om Høfde 42: Det er statens ansvar

Statsministeren afviste i dag at svare på, hvad regeringen vil gøre ved giftdepotet på Harboøre Tange.

SF vil en gang for alle have ryddet op ved Høfde 42 på Harboøre Tange. Det gjorde partiformand Pia Olsen Dyhr klart, da der i dag statsministerens spørgetime i Folketinget.

- Folk i Vestjylland er bange for, at en af de store storme vil skylle Høfde 42 ud i havet, sagde Pia Olsen Dyhr i Folketingssalen, og spurgte:

- Mener Statsministeren, at det er forsvarligt, at depotet bliver liggende?

Statsministeren undlod dog at svarer SF's partiformand.

- Jeg har ikke paratviden nok til at diskutere Høfde 42, svarede Lars Løkke Rasmussen (V).

- Jeg beklager meget.

Hvor efter han henviste spørgsmålet til sin ressortminister. Se Pia Olsen Dyhrs spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen på Folketinget TV. (Begynder omkring klokken 13.55)

Vil lave en jordfond

Mandag var Pia Olsen Dyhr sammen med miljøudvalget på Harboøre Tange for at se Høfde 42 ved selvsyn. 

Politikerne i Folketingets Miljøudvalg besøgte mandag Harboøre for at høre om nye muligheder for at rense giftdepotet

Efter mange års tovtrækkeri om, hvem der skal rydde op og betale regningen er SF indstillet på, at staten må til lommerne.

- Vi skal i gang med at rydde op. Vi har også ansvar for kommende generationer og ikke mindst også over for Vesterhavet, siger Olsen Dyhr.

Oprydningen er vurderet til at koste omkring 250 millioner kroner.

SF vil lave en "Jordoprensningsfond" på en milliard, der skal betale for oprensningen ved Højde 42 og de andre store forureninger, som for eksempel Kjærgaard Plantage.

- Det her er faktisk statens ansvar, fordi man har været med til at bidrage til forureningen. Så pengene skal findes her inde blandt andet ved at sætte en milliard af over de kommende 10 år, siger SF's formand Pia Olsen Dyhr. 

Se hele interviewet med Pia Olsen Dyhr efter statsministerens spørgetime

- Der er faktisk penge i statens kasse. Når vi kommer til årets udgang, så er der faktisk adskillige milliarder, som ikke er blevet brugt, og vi foreslår så, at en en milliard af dem putter vi over i en jordfond, som kan bruges til at oprensen over de kommende ti år.

SF: Staten har selv forurenet

Normalt er det i følge "jordforureningsloven" er giftaffald regionernes ansvar. SF håber, at få opbakning til forslaget alligevel.

- Når staten selv har været med til forureningen, og det har man været på Høfde 42, det er der ingen der betvivler, man har selv været med til at lægge gift der ud, jamen, så skal man selvfølgelig også være med til at rydde op. Sådan er det. Forureneren skal også betale, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi kan sidde på Christiansborg og holde os for øjenene og håbe problemerne går væk. Men det gør det jo aldrig i virkeligheden. 


Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Natur.