DF hælder til borgerlige partier i Midt- og Vestjylland

Dansk Folkeparti bliver afgørende flere steder, når der skal fordeles borgmesterkæder den 21. november. Jyllands-Posten har spurgt, hvad DF hælder til.

For første gang nogensinde har Dansk Folkeparti miminum én kandidat klar til kommunalvalget den 21. november i alle landets kommuner. Flere steder kan de blive afgørende for, hvem der ender med borgmesterkæden. Det skriver Jyllands-Posten.

Under partiets årsmøde i Herning i weekenden gav Kristian Thulesen Dahl et godt råd til kandidaterne.  

- Placer jer der, hvor I kan få mest mulig DF-politik igennem og størst mulig indflydelse. Det er jo det, der er hele formålet med, at vi stiller op. Politikken er vigtigere end de fine titler, lød det fra talerstolen. 

Nu har Jyllands-Posten undersøgt, hvem de 98 kandidater forventer at alliere sig med. Her i landsdelen hælder Dansk Folkeparti overvejende til at indgå valgforbund med de borgerlige partier, men der er dog også kommuner, hvor det hele endnu stadig er åbent. 

I Holstebro Kommune vil Dansk Folkeparti ikke indgå i et valgforbund, ifølge avisens oplysninger. Dermed peger de ikke på en bestemt kandidat, men holder i stedet alle døre åbne.

I Skive Kommune forventer partiet at indgå valgforbund med et eller flere borgerlige partier, men partiet oplyser dog også til avisen, at de først vil tale med de borgerlige partier på valgnatten. Det betyder altså, at intet heller ikke er sikkert i Skive endnu. 

Heller ikke i Struer Kommune vil Dansk Folkparti udpege en kandidat overfor avisen, men det fremgår dog at partiet forventer at lave aftaler med et eller flere borgerlige partier. 

I Favrskov Kommune forventer DF at indgå valgforbund med et eller flere borgerlige partier, men de vil ikke udpege en kandidat til borgmesterposten endnu. 

Den sidste kommune, der skiller sig ud fra mængden af kommuner, der indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier, er Vesthimmerland. Her peger DF, ifølge Jyllands-Posten, på, at de selv skal have borgmesterposten. Partiet er endnu ikke afklaret omkring, hvem de vil alliere sig med.

Dansk Folkeparti i Lemvig, Thisted, Morsø, Ringkøbing-Skjern, Herning, Ikast-Brande, Silkeborg og Viborg indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier, ifølge avisen. 

Få hele overblikket over Midt- og Vestjylland her. 

Holstebro: Indgår ikke valgforbund. Vil ikke udpege kandidat til borgmesterposten.

Struer: Forventer at indgå valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Vil ikke udpege kandidat til borgmesterposten.

Skive: Forventer at indgå valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Vil først tale med borgerlige partier på valgnatten om borgmesterposten.

Herning: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Peger på Venstre-kandidat til borgmesterposten.

Vesthimmerland: Ikke endeligt afklaret. Peger på sig selv til borgmesterposten.

Favrskov: Forventer at indgå valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Vil ikke udpege kandidat til borgmesterposten.

Thisted: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Peger på Venstre-kandidat til borgmesterposten.

Morsø: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Peger på ubestemt, borgerlig kandidat til borgmesterposten.

Ringkøbing-Skjern: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Vil først tale med borgerlige partier på valgnatten om borgmesterposten.

Lemvig: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Peger på Venstre-kandidat til borgmesterposten.

Ikast-Brande: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Peger på sig selv til borgmesterposten.

Viborg: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Vil ikke udpege kandidat til borgmesterposten.

Silkeborg: Indgår valgforbund med et eller flere borgerlige partier. Peger på Venstre-kandidat til borgmesterposten.

Kilde: Jyllands-Posten.

Du kan se hele Jyllands-Postens oversigt over landets kommuner og Dansk Folkepartis valg her.