Stemmer koster flere tusinde kroner stykket med valgbus

Hver stemme hos valgbussen i Thisted kommune har kostet omkring 2200 kroner. Til sammenligning koster en almindelig brevstemme ved kommunen cirka 100 kroner.

Valgbussen i Thisted har kostet 485.000 kroner at få ud og har sikret 218 brevstemmer.
Valgbussen i Thisted har kostet 485.000 kroner at få ud og har sikret 218 brevstemmer.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Det er dyrt at holde valg. Der skal indkøbes papir, blyanter og alt muligt andet, så hver eneste stemme har en pris. Og nogle af stemmerne er særligt dyre.

I Thisted har de fået penge fra staten til en valgbus, der har haft debut ved kommunal- og regionsrådsvalget. 

Bussen har kostet 485.000 kroner og ifølge Thisted Kommune sikret 218 brevstemmer de seneste uger. Det svarer til at hver af afgivne stemmer har kostet godt 2200 kroner stykket.

- Det er en dyr stemme. Vi er langt højere oppe end det, vi har set andre steder, forklarer Bent Greve, som er professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet.

Fredag var sidste mulighed for at brevstemme. Her valgte 59 at sætte deres kryds i valgbussen på Storetorv i Thisted.
Fredag var sidste mulighed for at brevstemme. Her valgte 59 at sætte deres kryds i valgbussen på Storetorv i Thisted.
Foto: Privatfoto

Et valg koster på landsplan cirka 120 millioner kroner, det har DR tidligere fået oplyst af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Og der er stor forskel på priserne på de forskellige stemmetyper.

- En brevstemme koster omkring 100 kroner, mens en almindelig stemme koster cirka 10 kroner, fortæller Bent Greve.

Bliver betalt af kommunekassen

Brevstemmerne bliver betalt af kommunen. Og mens det er vigtigt at sikre, der bliver afgivet flest mulige stemmer - også med posten - for at få det mest mulige repræsentative demokrati, så koster hver eneste brevstemme altså ekstra fra kommunekassen.

- Kommunen har budgetteret med prisen på et valg. Men der kan komme flere brevstemmer i år på grund af coronasituationen, og det er nok bare en pris, der skal betales. For det er vigtigt med flest mulige stemmer, forklarer Bent Greve.

Ved seneste valg brevstemte 3,1 procent af vælgerne i Thisted, mens 4 procent gjorde det på landsplan. Så ifølge Bent Greve er det på ingen måde en stor andel af brevstemmer, de får i kystkommunen.

Valgbussen kan efter planen også bruges ved kommende valg.
Valgbussen kan efter planen også bruges ved kommende valg.
Foto: Privatfoto

Kan det svare sig?

Det er dyrt at skrabe stemmer sammen med en valgbus, men Bent Greve er ikke sikker på, man kan kalde det for dyrt.

- Demokratisk kan det give mening, selvom det er en dyr måned at gøre det på. For det kan være på marginaler, hvor et flertal ender. Det betyder, de sidste stemmer kan være udslagsgivende, forklarer han.

Hos Thisted Kommune understreger man, at bussen er blevet taget godt imod lokalt. 

- Der er et stort potentiale i at være til stede lokalt, forklarer Thilde Kilsgaard, udviklingskonsulent i Thisted Kommune.

Hun fremhæver, at det ellers kun har været muligt at brevstemme i Hurup og Thisted.

I Hanstholm satte 16 deres kryds, da bussen var parkeret på Havnen, mens 40 gik i den mobile stemmeboks ved Hanstholm Centeret, da den lagde vejen forbi anden gang. 

- Jeg vil lade andre om at vurdere, om bussen er pengene værd, men vi kan i hvert fald konstatere, at vi har fået en god portion brevstemmer hjem, understreger Thilde Kilsgaard. 

Efter planen kan valgbussen bruges ved kommende valg. Det vil i sidste ende være valgbestyrelsen, der afgør om det bliver aktuelt. 

- Men potentialet er der, slutter hun. 

Det er endnu ikke opgjort, hvor mange borgere i Thisted der samlet set har brevstemt.