Maria tager affære efter to kidnapningsforsøg: Nu melder kvinder sig for at hjælpe

Et nyt initiativ skal sikre, at unge kvinder i fremtiden kan komme trygt hjem fra byen.

1:03
Her kan du høre Maria Romvig Kristensen fortælle om projektet, da hun startede det tilbage i november.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det har sat sine spor, at to unge kvinder inden for en uge er blevet forsøgt kidnappet i det centrale Herning.

For herningenseren Maria Romvig Kristensen er de to næsten identiske bortførelsesforsøg skyld i, at hun fredag strøg til tasterne og fik iværksat et initiativ, der skal hjælpe unge kvinder i Herning med at komme trygt hjem fra byen.

- Det var det, jeg kunne gøre. Man kan nogle gange være så fattig i forhold til, hvad man selv kan gøre og stille op, så det, jeg kunne gøre, var at oprette denne her side, så man kan finde hinanden og have en portal til det, siger hun.

Portalen er en facebookgruppe ved navn "Herning - kom sikkert hjem", hvor kvinder kan hjælpe andre kvinder med at komme sikkert hjem.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke går alene hjem, fordi man er meget skrøbelig. Særligt hvis man har drukket alkohol, så er man et meget nemt offer. Hvis man er flere, er man knap så skrøbelig, siger den 31-årige kvinde.

Tilbød selv lift

Ideen til gruppen kom, efter Maria Romvig Kristensen, der ikke selv drikker, havde lavet et opslag på Facebook, hvor hun tilbød unge kvinder at køre dem hjem fra byen efter fredagens J-dag.

- Der var bare virkelig mange henvendelser, men jeg kan ikke køre hele Herning hjem. Jeg er bare én person med én bil, så tænkte jeg ”Hvad gør jeg?", siger hun.

Resultatet på den store efterspørgsel blev facebookgruppen, der ikke kun et forum, hvor kvinder kan finde andre kvinder at følges hjem med. 

Her har blandt andet en buschauffør tilbudt lift hjem, ligesom en kvinde på aftenvagt har gjort det samme.

Generelt problem

Håbet er, at gruppen, der i skrivende stund har 278 medlemmer, kan sikre, at flere kvinder føler sig trygge.

- Det kan godt være, at det ikke forhindrer, at der er ét tilfælde, der sker noget ulykkeligt, men det gør i hvert fald, at der kommer flere hjem, som er trygge, og samlet set har en mere tryg bytur, siger initiativtageren.

Drømmen er, at initiativet breder sig til andre byer, for selvom det er højaktuelt i Herning efter de to kidnapningsforsøg, så er det et generelt problem, at kvinder er utrygge, understreger Maria Romvig Kristensen.

- Jeg tænker også på nytårsaften og generelt, når man er i byen, så er det aktuelt ikke at gå alene hjem. Ja, lige nu er det aktuelt, men det er en generel problemstilling, siger hun.

Initiativet er allerede nået til Vejle, hvor en lignende facebookgruppe er blevet oprettet.