Fra partisoldat til enegænger: Venstre-venner og tidligere lærer tror på Støjberg-succes

Allerede som ung var Inger Støjberg principfast, så for de folk, der har fulgt hende politisk, er det ingen overraskelse, hun starter et nyt parti.

De folk, der har fulgt Inger Støjberg, er ikke så overraskede over, hun har stiftet et nyt parti.
De folk, der har fulgt Inger Støjberg, er ikke så overraskede over, hun har stiftet et nyt parti.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Poul Gerner, TV MIDTVEST, Lasse Uttrup, TV MIDTVEST og Poul Gerner, TV MIDTVEST

Syv måneder og to dage. Så længe er der gået, siden Inger Støjberg blev kendt uværdig til at sidde i Folketinget af sine politiske kollegaer.

Siden har hun afsonet sin straf fra rigsretssagen med en fodlænke. Og nu forsøger hun at gøre comeback i Folketinget med hendes nye parti, Danmarksdemokraterne.

Umiddelbart spås hun gode chancer for at få succes med den plan.

Hvordan ser du chancerne for, hun bliver valgt?

- Jeg er ikke i tvivl om, at de er tæt på 100, siger Venstre-politiker og ven til Inger Støjberg, Søren Gade.

Partikollega Mads Fuglede og Inger Støjbergs tidligere gymnasielærer Lauge Larsen deler optimismen:

- Jeg tror helt sikkert, at hun bliver valgt, siger Mads Fuglede, medlem af Folketinget for Venstre.

- I teorien burde det ikke lykkes, men det kan godt være, det lykkes for hende. Det er lige før, jeg tror, hun kan gøre det i første hug. Hun er flittig, stædig og har flair for, hvad der rører sig i den almindelige dansker, lyder det fra Lauge Larsen.

Lærer spottede talentet

Ingen af tre er for alvor overraskede over, den tidligere Venstre-kvinde stifter et nyt parti. Det er ord som ”stålfast” og ”tydelig”, der præger karakteristikken af hende.

De karaktertræk viste hun allerede i gymnasiet. Her underviste Lauge Larsen hende i samfundsfag. Senere blev han socialdemokratisk borgmester på Mors og sidder nu i regionsrådet i Region Nordjylland.

Da han underviste Inger Støjberg, var han ikke partimedlem. Men Inger Støjberg var allerede aktiv Venstre-kvinde. 

Få måneder efter hun blev student i 1993, stillede hun op til amtsrådet og blev valgt ind som den yngste nogensinde i Viborg Amt.

- Jeg var ikke i tvivl om, at hun ville nå langt i politik. Det kan man næsten spotte, siger Lauge Larsen.

Nej til SU

Gymnasielæreren husker hendes principfasthed. Som den eneste elev ville hun ikke have SU, da hun blev 18 år, for hun mente, man skulle klare sig selv, hvis man kunne.

Som et andet eksempel på hendes klare holdninger nævner han velgørenhedsarbejde. Vanen tro arbejdede de danske gymnasieelever en enkelt dag for at samle ind til Operation Dagsværk, der så sendte pengene til et godt formål.

Men Inger Støjberg syntes, formålet det givne år var lige venstreorienteret nok. Så hun startede sit eget projekt, samlede ind sammen med andre elever og sørgede så for, pengene kom afsted.

Flinke og naive på Christiansborg

I 2001 blev Inger Støjberg medlem af Folketinget for første gang. Ved samme valg blev Søren Gade valgt ind, efter han en kort periode i 1999 havde vikarieret.

De to jyske Venstre-debutanter mindede meget om hinanden, mener Søren Gade. Hans bedsteforældre havde en gård, og Inger Støjberg var vokset op på den fædrene gård, som hendes bror så senere overtog.

Samtidig var de unge og kommunikerede på måde, som ikke var så typisk for politikere, mener han.

Så da de som unge blev en del af den politiske kreds på Christiansborg, kunne de spejle sig i hinanden. Begge stod de over for opgaven med at få mere rutinerede allierede, der kunne hjælpe dem til mere indflydelsesrige positioner i Venstre.

- Vi var måske lidt flinke, naive mennesker dengang. Vi skulle ind at lære spillet på den måde. Det kan tage længe eller kort tid, men det tager tid. Der var Inger hurtig til at finde nogle alliancer og finde nogen at tale med, fortæller Søren Gade.

En tro partisoldat

For Søren Gade var den første tid langt fra uden problemer.

- Jeg var egentlig ikke særligt glad for at være i Folketinget, og allerede i 2004 havde jeg sagt, jeg ikke stillede op igen. Det var ikke, fordi jeg ikke var dårlig til det, men jeg havde ingen ordførerskaber, intet af slås med, og det frustrerede mig, siger han.


Alligevel blev han. Inger Støjberg gjorde det samme, og sammen blev de en del af de mest profilerede Venstre-folk. 

Begge oplevede de at blive ministre, Søren Gade blev gruppeformand, og Inger Støjberg politisk ordfører.

Som politisk ordfører skulle hun afværge, når pressen ville vide, om Anders Fogh skulle være generalsekretær i NATO, og som minister profilerede hun Venstres udlændingepolitik.

- Inger har været totalt tro mod systemet og Venstre. Hun har vist sit værd for to statsministre og har altid været betegnet - på daværende tidspunkt i hvert fald – som en god partisoldat. Det skal tages så positivt, som det overhovedet kan, siger Søren Gade.

Dream team gik i opløsning

Det var også derfor, han kørte Inger Støjberg i stilling som næstformand, da Jakob Ellemann-Jensen overtog formandsposten fra Lars Løkke Rasmussen.

- Jeg kaldte det et dream team, og det mener jeg stadig, det var, men det var det kun, indtil det ikke var længere, siger Søren Gade.

For drømmeholdet gik i opløsning. Jakob Ellemann-Jensen ville sende Inger Støjberg i den rigsret, som senere dømte hende for som minister ulovligt at have adskilt asylpar.

Selvom Inger Støjberg ikke længere er en partikammerat, betyder det ikke noget for deres venskab, understreger Søren Gade.
Selvom Inger Støjberg ikke længere er en partikammerat, betyder det ikke noget for deres venskab, understreger Søren Gade.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Nu er hun så tilbage, og det imponerer Søren Gade.

- Jeg tror ikke, ret mange almindelige mennesker kunne stå det igennem, hun har gjort. Jeg har bare respekt for, at hun har hovedet oppe og benene nede, siger han.

Afsked gjorde fysisk ondt

Striden mellem formand og næstformand fik Mads Fuglede på banen. Han var ordfører for integration og udlændinge i den sidste del af Inger Støjbergs ministertid på samme område. De to delte også kontor på Christiansborg.

Mads Fuglede har i snart fem år siddet i Folketinget. Til næste valg stiller han op igen, og denne gang er det i Ringkøbing-Skjern-kredsen.
Mads Fuglede har i snart fem år siddet i Folketinget. Til næste valg stiller han op igen, og denne gang er det i Ringkøbing-Skjern-kredsen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

I pressen forsvarede han Inger Støjberg. Og da hun blev kendt uværdig af et flertal i Folketinget, sagde han:

- Det gjorde nærmest fysisk ondt at slæbe mig over til Christiansborg. Det har jeg ikke prøvet på tidligere arbejdspladser.

Selvom han erkender, at Venstre og Danmarksdemokraterne både bliver samarbejdspartnere og konkurrenter, har Venstre-manden det som Inger Støjbergs ven noget bedre med situationen i dag.

- Jeg har det faktisk rigtig godt med at se, at vi er så langt videre fra det nu. Det gør mig glad indeni, at vi kan begynde at have alt det i bakspejlet, siger Mads Fuglede.

En politisk superstjerne

En oplevelse i en pølsevogn får ham til at tro på Inger Støjbergs nye parti. For da hun en gang skulle hjælpe ham i valgkampen, langede de pølser over disken i en pølsevogn. 

Selvom det var hans arrangement, var der ikke den store interesse for ham.

- Jeg har ofte optrådt sammen med Inger i det offentlige rum. Der er ikke noget, der er mere udslettende for ens politiske selvbevidsthed, end at optræde med hende. For når man er sammen med Inger, oplever man, at der ikke er ret mange, der er interesserede i én. Hun tager al opmærksomhed. Hun er en politisk superstjerne, siger Mads Fuglede med et grin.