Støjberg vil utåleliggøre tålt ophold

Tålt ophold skal ikke være tåleligt. Tværtimod, mener Inger Støjberg (V), der vil stramme reglerne.

Det skal være så "utåleligt som overhovedet muligt" at være på såkaldt tålt ophold i Danmark, mener udlændingeminister Inger Støjberg (V). Hun indleder torsdag et lynforløb for at stramme reglerne yderligere for personer på tålt ophold og vil blandt andet straffe dem med elektronisk fodlænke. Det skriver Politiken torsdag.

- Det, vi har med at gøre, er krigsforbrydere, voldtægtsmænd og mordere. Det er mennesker, der ikke er ønskede i Danmark og er udvist, men som af den ene eller anden grund ikke kan blive sendt ud af Danmark. Så vi må tåle dem i Danmark. Derfor er de på tålt ophold, siger Inger Støjberg til Politiken.

Formålet er netop, at personer på tålt ophold ikke skal opretholde et almindeligt familieliv.

Strammerpakken indebærer, at alle 69 personer på tålt ophold skal flyttes til Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast, hvor de får uhyre svært ved at fortsætte deres dagligdag.

Inger Støjberg forklarer, at mange personer på tålt ophold i dag lever et "mere eller mindre normalt familieliv i og omkring København". Med skærpede regler og sanktioner i form af fængselsstraf og fodlænke ønsker hun at spolere deres liv i Danmark.

- Formålet er netop, at personer på tålt ophold ikke skal opretholde et almindeligt familieliv, siger udlændingeministeren.

Går til grænsen

Allerede i dag forpligter opholds- og meldepligts-reglerne personer på tålt ophold til som hovedregel at overnatte på indkvarteringsstedet og melde sig daglig hos det stedlige politi. Men strafferammen for at overtræde pligterne skærpes. Elektronisk fodlænke skal som noget nyt indgå som en del af denne straf. Ifølge Støjberg handler det om at give folk på tålt ophold en hård tilværelse.

Sidste år kaldte Folketingets Ombudsmand de gældende regler for personer på tålt ophold for "belastende og begrænsende".

Adspurgt til Ombudsmandens kritik og den nye stramning siger Støjberg til Politiken, at forslaget ligger inden for rammerne af konventionerne.

- Men vi går klart til grænsen af konventionerne, siger hun til Politiken.

Der er i dag 69 personer på tålt ophold. De skal alle som led i asylpakken fra slutningen af sidste år flyttes til Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast. Få et overblik over ordningen her:

Udlændinge havner på tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet trods en udvisning fra Danmark. Formålet er, at de skal udsendes, så snart det er muligt.
    
De er enten til fare for statens sikkerhed, har begået krigsforbrydelser eller alvorlig kriminalitet. Men fordi de risikerer forfølgelse i hjemlandet, strider det mod Danmarks internationale forpligtelser at tvangsudsende dem.
    
I slutningen af 2014 afgav Folketingets Ombudsmand en redegørelse om forholdene for udlændinge på tålt ophold i Center Sandholm. Ombudsmanden betegnede vilkårene som "meget belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse".
    
Ombudsmanden vurderede, at der i udgangspunktet ikke sker krænkelser af menneskerettighederne, men at der er tale om så væsentlige begrænsninger i livsvilkårene, at myndighederne bør overveje, om de er unødvendigt skrappe.
    
Derudover lød det, at det ikke kan "afvises", at forholdene "med tiden i konkrete tilfælde kan føre til, at forholdene må anses for en krænkelse af konventionerne".
    
Der er i dag ikke nogen øvre grænse for, hvor lang tid man kan være på tålt ophold. Organisationerne Dignity og Institut for Menneskerettigheder mener, man bør indføre en tidsgrænse.
    
Kilder: Information, Politiken, Ritzau. 

/ritzau/