Sort sladrehank afslører bevægelse i skoletiden

Et bevægelsesarmbånd skal fortælle, hvor meget skoleelever egentlig bevæger sig i løbet af skoledagen. Erfaringerne skal efterfølgende forbedre undervisningen.

sladrehank_i_skolen.jpg
Foto: Nikolaj Madsen, TV MIDTVEST

Politikerne vil have skoleeleverne til at bevæge sig. Sådan har mantraet været siden folkeskolereformen.45 minutter om dagen, i gennemsnit, skal hver elev få sved på panden for at fremme læringen.

Endnu ved ingen, om skoleeleverne kommer i mål med det tal, men tre 7. klasser her i landsdelen er frontløbere og skal gøre os klogere på hvordan og i hvilke fag eleverne får sig rørt mest.

Eleverne får simpelthen udstyret med en lille sort sladrehank – et såkaldt aktivitetsarmbånd – og så sammenligner man elevernes skridt og puls med skoleskemaet.

- Vi har jo siden skolereformen arbejdet med at øge bevægelsen i undervisningen, men i bund og grund har vi jo ingen viden om, hvor meget de bevæger sig, siger Morten Høyberg Christensen, der er viceskoleleder på Ejstrupholm skole.

Derfor er 60 elever i 7. klasse blevet udstyret med sensor-armbåndet, der over tre uger skal måle puls og antal skridt.

4:28
 

Samarbejde med KMD

Projektet foregår i Ikast-Brande Kommune og går under navnet ”Læringspulsen”. Det er skolerne Ejstrupholm og Nordre Skole, som deltager i projektet, som er lavet i samarbejde med KMD.

- I stedet for at gå og snakke om bevægelse, så prøver vi at gå to skridt tilbage og få det, vi kalder valid viden, som de her ure kan give, siger Frans Bæk Hammer, chefkonsulent hos KMD.

Det er KMD, der står for indsamlingen af data og det efterfølgende arbejde med datamodeller og analyse.

Det betyder dog ikke, at eleverne ikke selv får fingrene i det.

- Jeg synes jo, det er ret interessant, at vi allerede har nogle lærere, der synes, det kunne være interessant at bruge elevernes egne data til læren om tabeller og grafer og ikke noget, som bare står i en bog, siger Frans Bæk Hammer.

Alle elever deltager desuden frivilligt.