Sonja har fået mere ro, tillid og nærhed i jobbet: Nu skal ordningen udbredes

I Ikast-Brande Kommune har i to år arbejdet med mindre teams i hjemmeplejen. De gode erfaringer tjener som inspiration for andre kommuner.

Når Sonja Munk Poulsen møder ind på arbejde om morgenen som social- og sundhedshjælper i Ikast-Brande Kommune, er det sammen med otte andre. 

For bare to år siden var de nærmere 20-25 i hvert team.

Og ændringen har haft stor betydning for hende.

- Førhen kunne jeg godt en gang imellem tage arbejdet med hjem. Men efter vi er kommet i teams, har jeg mere ro i hovedet, siger Sonja Munk Poulsen og forstætter:

- Det fungerer rigtig godt, at jeg ved, at jeg kun skal forholde mig til de her borgere, jeg skal ikke forholde mig til hele byen. Og at jeg ved, at hende, der kommer hjem til borgeren i morgen, hun har også bare styr på det, siger hun.

Et af hendes besøg fredag er hos 80-årige Kurt Bach. Selvom han savner mere tid sammen med de hjælpere, der besøger ham, så er han glad for de faste teams.

- Det er meget mere vigtigt, end man regner med. Det er et af de største ønsker, at det er de samme, der kommer her, lyder det fra Kurt Bach.

- De lærer nogle ting om, hvordan jeg gerne vil have det, og hver gang der kommer en ny, skal man igennem hele repertoiret, siger han.

Inspiration fundet i udlandet

Ikast-Brande Kommune fik for to år siden bevilget 10 millioner kroner fra staten til at implementere ordningen, efter de havde fået inspiration blandt andet fra Holland tre år forinden.

- Det er en stor forandring, og det har krævet en ekstra indsats, som vi også kan se, der lægges op til i Folketingets aftale fra i går, siger Henrik Engedahl (V), der er formand for Sundhed og Ældre i Ikast-Brande Kommune.

Han henviser til den ældrereform, som regeringen og en håndfuld aftalepartier blev enige om torsdag aften.

Aftalen skal blandt andet frigive tid fra bureaukratiske opgaver, så medarbejderne omkring de ældre i højere grad kan fokusere på omsorg og plejen.

Derudover skal de ældre fremover have faste teams af medarbejdere, så de i højere grad kender dem, der kommer i deres hjem. Og netop den del er de også meget optagede af i Skive Kommune, og derfor var de fredag på besøg i Brande til inspirationsoplæg.

- Vi har også etableret nogle små faste teams, men den kulturproces, Ikast-Brande Kommune har været i, vil vi gerne lære rigtig meget af, så vi gør det rigtige og egentlig også undgår de fejl, de har begået, siger Per Jeppesen fra Skivelisten, der er formand for Seniorrådet i Skive Kommune.

Afsat millioner

Sonja Munk Pedersen fortæller, at det ’har gjort tingene nemmere’, at det nu er faste og mindre teams, der besøger de ældre.

- Jo længere tid den samme person kommer ved borgeren, jo større tillid får man også til hinanden. Og man finder ud af nogle ting og lærer dem at kende på en helt anden måde, siger hun.

Aftalen indeholder et "varigt kvalitetsløft" af ældreplejen på en milliard kroner, som er fuldt indfaset i 2027. Og så er der afsat yderligere 376,1 millioner kroner, specifikt til udbredelsen af faste teams.

Ud over regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre med i aftalen.