Monas tips til mange fugle i haven: Sådan lokker du dem til

1:51
Mona Bergenholtz fodrer fugle med solsikkefrø, hampefrø, peanuts og mejsekugler.

Store sække med solsikkefrø, hampefrø, peanuts og mejsebolde står klar hos Mona Bergenholtz i Ikast. Hun er en rigtig fugleven.

- Vi skal passe på dem, de er en del af vores liv, og når sneen dækker jorden, så er det ikke meget mad, fuglene selv kan finde, siger Mona Bergenholtz.

Derfor går hun hver dag ud med en lille beholder med fuglefrø, som hun fordeler rundt i haven.

- Vi har to foderbrætter, og så har vi rigtig mange automater, der hænger i træerne, fortæller Mona Bergenholtz, mens hun peger rundt i haven.

Musvitter, mejser og skovspurve sidder i træerne og venter. Fuglene ved, at hun vil dem det godt, så de kommer til foderbrættet, også selvom Mona stadig er i haven.

- Fuglene er en stor del af vores liv, og vi elsker at sidde og kigge på dem. Det er afstressende og giver glæde, fortæller Mona Bergenholtz smilende.

Et langt menukort

Og der er meget at kigge på i den nordøstlige del af Ikast. For rigtig mange fugle har fundet ind i villahaven.

- Vi har blåmejse, bogfinke, dompap, halemejse, musvit, solsort og spætmejse. Vi har talt over 30 forskellige arter i haven, så der er rigtig mange at nævne, fortæller Mona Bergenholtz.

En af forklaringerne er måske, at hun serverer alle fuglenes livretter. 

Solsikke- og hampefrø er meget attraktive for grønirisk, kvækerfinke, bogfinke og dompap. Peanuts og mejsekugler tiltrækker flagspætter og mejser. På jorden serveres solsorten og sjaggernes livret, sneen fejes væk, så nedfaldsæblerne kommer frem.

De mange fugle i haven tiltrækker også rovfugle. Ikke dem der spiser frø og nødder, men dem der gerne vil have kød.

- Vi har ofte besøg af spurvehøgen. Heldigvis får den ikke mad med fra haven hver dag, men den skal jo også leve, siger Mona Bergenholtz.

Spurvehøgen har valgt foderbrættet som udsigtspost.

Nej tak til rotter

Mona sørger for, at foderbræt og foderautomater er placeret, så der er buske og træer, de små fugle kan søge skjul i. Alligevel kan spurvehøgen lynhurtigt dykke ned og tage en skovspurv eller blåmejse.

- Det er ikke altid, vi når at se den, men vi kan høre på fuglenes advarselsskrig, at der er noget galt, fortæller Mona Bergenholtz.

Mange undlader at fodre fugle, fordi de ikke ønsker at tiltrække rotter. 

Rotter er altædende, og fuglemad er rottemad.

- Vores trick er kun at fodre med det, de kan spise i løbet af dagen, og så fodrer vi rigtig meget i automater, vi hænger op i træerne, fortæller Mona Bergenholtz

Det ser ud til at virke, for indtil videre har hun ikke haft rotter i haven.