Finn kan ikke sælge sit hus: Et enkelt bogstav har ødelagt alt

En gammel fejl i et matrikelnummer betyder, at Finn Laursen ikke kan komme af med sit hus. Det har indtil videre kostet ham over 100.000 kroner.

Et N i stedet for et V.

Det kan virke som en meget lille fejl, men når det handler om matrikelnumre, så bliver fejlen pludselig alvorlig.

- Et enkelt bogstav har ødelagt det seneste trekvart år af mit liv, konstaterer Finn Laursen fra Engesvang.

quote Jeg skal bare sætte mig og vente på, at det bliver ordnet, mens jeg bliver mere og mere ruineret.

Finn Laursen, boligejer

På skødet fra 1985, hvor han købte huset, står naboens matrikelnummer, og det har vist sig at være en nærmest umulig opgave at få rettet. Fejlen blev først opdaget sidste år, da Finn Laursen og hans kone Jette Hansen satte huset til salg efter at have boet der i mange år. Matrikelfejlen betyder, at Finn Laursens gæld i huset nu står i naboens hus og omvendt, og det skal rettes, inden huset kan sælges.

Fejlen har indtil videre kostet Finn Laursen og hans kone Jette Hansen over 100.000 kroner i advokatregninger og dobbelt husleje, efter at parret er flyttet i et andet hus.

- Det var egentlig de penge, som vi håbede på, at vi skulle hygge os for, siger Finn Laursen.

Ingen tager ansvar for fejlen

Tinglysningsretten giver Finn Laursen ret i, at fejlen sandsynligvis er sket helt tilbage i 1965 under udarbejdelsen af et skøde på ejendommen, men hvem der helt præcis har lavet fejlen og står med ansvaret, kan Finn Laursen ikke blive klog på.

- Jeg kan ikke se nogen mening i, at det her kan være mit ansvar, siger Finn Laursen.

Den øverste myndighed på området er Geodatastyrelsen. De vil ikke gå ind i den konkrete sag, men har en generel opfordring.

- Vi opfordrer til, at man henvender sig til os, og så vil vi undersøge, om det er en fejl, som er sket i matriklen eller som er sket andre steder. Man er nødt til at få undersøgt, hvor fejlen er opstået, og det er jo sådan noget vi kan hjælpe folk med at undersøge, siger Jess Svendsen, der er kontorchef for Ejendomme og Jura hos Geodatastyrelsen.

På skødet til det hus Finn Laursen købte i 1985 står nabogrundens matrikelnummer.
På skødet til det hus Finn Laursen købte i 1985 står nabogrundens matrikelnummer.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Et problem for boligejeren

Geodatastyrelsen får i gennemsnit en til to henvendelser om året med fejl på matrikelkort. Og ifølge styrelsen skyldes fejlene i langt de fleste tilfælde, at man har fået byttet om på matrikelnumre, når skødet bliver lavet. 

- Hvis det er noget, som er sket tilbage i 1965, så kan det være svært at finde den, som er ansvarlig for fejlen og få vedkommende til at dække de omkostninger, som man måtte have med at få den berigtiget, så det er selvfølgelig et problem for den, som står tilbage som ejer, siger Jess Svendsen.

Finn Laursen har på nuværende tidspunkt ikke overblik over, hvornår han kan få løst problemet, så huset kan blive solgt.

- Jeg skal bare sætte mig og vente på, at det bliver ordnet, mens jeg bliver mere og mere ruineret. Jeg skal bare betale, og det koster penge hver eneste dag, mens jeg venter, siger han.

Se indslaget: Fejl i matrikelkort gør hus usælgeligt

Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Livsstil.