Borreliaramt borgmester: Behandlingen er for dårlig i Danmark

Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen (V), har været i USA for at få behandling. Han savner bedre forhold for borreliaramte herhjemme.

Ib Lauritsen er netop vendt hjem efter at have fået behandling for borrelia i USA.
Ib Lauritsen er netop vendt hjem efter at have fået behandling for borrelia i USA.
Foto: Henrik Birkbak, TV MIDTVEST

- Jeg har hovedpine, udsættelse på mit bevægeapparat og nervesymptomer.

Sådan lød det for et år siden fra Ikast-Brandes borgmester Ib Lauritsen om konsekvenserne af den borrelia-infektion, der gennem længere tid havde påvirket hans liv og førlighed.

Dengang og i dag kritiserer han behandlingen i Danmark, som han mener er alt for dårlig.

- Jeg har sådan set været indlagt tre gange med nervesymptomer, men jeg har ingen behandling fået i Danmark, fortæller Ib Lauritsen.

Selvmedicinering nødvendig

For præcist et år siden rejste han derfor til USA for at få behandling, og det har hjulpet så meget, at han savner bedre forhold for borreliaramte herhjemme.

- Det har virkelig flyttet mig rent helbredsmæssigt, at jeg var i USA.

Inden da havde han store udfordringer med borrelia - og for et års tid siden før behandlingen i USA, der var fremtiden ikke alt for lys.

- Der er ingen tvivl om jeg var på vej ind i noget invaliderende - eller i hvert fald meget uhensigtsmæssigt. Og de symptomer de er væk, og i dag føler jeg mig utroligt stabil, fortæller Ib Lauritsen.

Den manglende behandling herhjemme, fik ham i første omgang til at selvmedicinere sig selv.

Selvom han ikke kunne få udskrevet den nødvendige medicin på lovlig vis.

- Men jeg har faktisk utroligt nemt ved at skaffe den smule, der skal til for at holde mig selv stabil, lød det dengang fra borgmesteren.

Tusindvis smittes hvert år

Borrelia kommer fra flåter - og er en sygdom der rammer nervebanerne. Herhjemme bliver et par tusinde hvert år smittet med en borrelia-infektion.

Og behandlingen er, ifølge Ib Lauritsen, ofte symptombehandling. Selvom det burde være meget nemt at begynde med den type behandling, som han fik i USA herhjemme.

- Uden at sige for meget, kan jeg sige, det er banal medicin. Jeg ved det ikke 100%, men jeg tror det hele findes på apoteket i Ikast. Så det er ikke specielt kompliceret, men kræver, at man ved hvad man gør.

Og når det i bund og grund er så simpelt - så savner Ib Lauritsen handling.

- Jeg tror man politisk er nødt til på et tidspunkt at sige, at vi skal kigge på det her.

DF kæmper for bedre behandling

Det har de prøvet hos DF. Sundhedsordfører Liselotte Blixt forsøgte at få hul igennem til den tidligere regering:

- Men der kom så et valg, så vi nåede det ikke, fortæller hun.

Enhedslisten, SF og Alternativet støttede dengang DF-ordførerens sag, og Liselotte Blixt arbejder derfor videre på at skaffe et flertal i Folketinget, så der kan blive taget hånd om problemet med manglende behandling af borrelia-infektioner.

Det håber borgmesteren i Ikast Brande også på. Men han er ikke alt for optimistisk.

- I Danmark siger eksperterne, at de har styr på behandlingen. Det er en banal lidelse, og den kan vi nemt håndtere. Så det skal politikerne blande sig udenom. Det er bare ikke den verden, jeg ser. Jeg ser, at det er et problem, slutter borgmesteren. 

2:13
Ib Lauritsen er tilbage i Danmark igen efter at have modtaget behandling for borrelia i USA.
2:24
Se indslaget om Ib Lauritsen her.