Billeder: Lysfænomen flere steder i landsdelen

To veninder på gåtur fotograferede en halo i Brande. Også andre steder i landsdelen kunne man se lysfænomenet.

Lysfænomenet sås også i Herning. Det var virkelig smukt, skriver Lars Feldborg. Foto: Lars Feldborg

Lars Feldborg og hans søster skyndte sig at kalde hele familien ud på terrassen, så de også kunne opleve det smukke lysfæmomen. Foto: Lars Feldborg

Inge Lise Schrøder fra Brande var ude at gå med veninden Tove Andersen, da de pludselig så det flotte lysfænomen. Foto: Inge Lise Schrøder

1 af 3

- Vi blev helt bange og sagde, hvad sker der?

Ordene kommer fra Inge Lise Schrøder. Søndag var hun ude at gå med veninden Tove Andersen, da de pludselig så et flot lysfænomen – en såkaldt halo.

Også i Herning kunne man opleve en flot halo. Lars Feldborg har sendt TV MIDTVEST denne besked:

- ​Min søster og jeg sad ude på terrassen med solbriller på, da vi opdagede, at der var en "regnbue" omkring solen, hvilket vi aldrig havde set før.

Solstråler gennem iskrystaller
Ifølge DMI er forklaringen på fænomenet følgende:

Højt oppe i luften, hvor der er koldt nok, findes millioner af iskrystaller - både sommer og vinter. Når Solens lys rammer disse iskrystaller, opstår i mange tilfælde haloer og andre beslægtede fænomener.

Den almindelige halo er den hyppigst forekommende. Den ses som en ring omkring Solen og ligner nærmest en cirkulær regnbue med lidt svage farver. Den opstår, når solstrålerne går igennem en sky af sekskantede iskrystaller, der både kan være plade- og blyantformede.

Haloer kan også optræde omkring Månen.

Husk i øvrigt, at du aldrig må kikke direkte på Solen, advarer DMI.