Axels marker drukner: - Det ser håbløst ud

1,2 millioner planter kan ikke komme i jorden, fordi den er så mættet af vand efter massiv regn det seneste døgn. Og det kommer til at få betydning for kvaliteten, siger Axel Månsson.

- Det er jo håbløst, det her.

Sådan lyder det fra landmand Axel Månsson, når han tirsdag går rundt i sine grøntsagsmarker. Gummistøvlerne synker langt ned i den helt bløde og mudrede jord, og det gør det umuligt for ham og de ansatte på stedet at gøre deres arbejde.

- Alt er gået i stå på alle leder og kanter. Vi kan hverken plante, så eller køre i marken eller noget som helst, siger han.

Han er blandt landets største producenter af økologiske grøntsager og æg, og han har aldrig før oplevet en situation som den, der udspiller sig lige nu, fortæller han.

0:38

Inden for det seneste døgn er der faldet mere end 40 millimeter regn over Axel Månssons marker ved Brande. De store mængder vand forhindrer ham i at få plantet godt 1,2 millioner nye små salat- og løgplanter, som egentlig skulle i jorden enten i dag eller i morgen. I stedet står de stablet på paller i en lagerhal.

- Planterne lider under det her. De skal jo ud og have lys og have kontakt til jorden.

- Der er ingen tvivl om, at det får konsekvenser for kvaliteten på en eller anden måde. Det har kostet på den måde. Men hvor stor skaden er, det er svært at sige, siger landmanden.

Lige nu er et af de travleste tidspunkter på året for gartneriet ved Brande, og der er ikke ligefrem udsigt til opklaring i vejret de kommende dage.

- Selvfølgelig tror vi på, at det vender. Men det ser godt nok lidt håbløst ud i øjeblikket. Og det bliver sindssygt travlt, når der så bliver tørvejr igen, siger Axel Månsson.