85-årig fødselar: Kristian Erik gik til Skagen

For at bearbejde sorgen efter tabet af sin kone gik pensionisten fra sit hjem i Bording ved Ikast til Danmarks nordligste spids, Grenen. Det blev i sagens natur en lang tur, men var det hele værd.

En gåtur er ren terapi for Kristian Erik Jensen.
En gåtur er ren terapi for Kristian Erik Jensen.
Foto: Privatfoto/Anette Ejsing

Kristian Erik Jensen er vild med at gå. Nej, det er faktisk en underdrivelse, for han er helt vild med at gå, og gerne langt.

Og det er lige præcis, hvad han har gjort, siden han gik hjemmefra 16. marts i år. Kursen var sat mod Skagen, hvor de to have Skagerak og Kattegat mødes.

Han brugte turen som terapi, efter hans kone døde af kræft sidste sommer. Inden da gik de to mange ture sammen. Blandt andet har de gået omkring 2000 kilometer på Caminoen i Spanien.

- Jeg har taget et skridt ad gangen. Man går og bliver træt, og det er godt. Jeg føler, at det er god terapi, siger Kristian Erik Jensen.

Nord for Silkeborg tog Kristian Erik Jensen sig en lille lur.
Nord for Silkeborg tog Kristian Erik Jensen sig en lille lur.
Foto: Privat

250 kilometer på gåben

Gåturen har været delt op i flere etaper af 20-25 kilometer. Efter 250 tilbagelagte kilometer, ramte den tidligere landmand sit mål fredag ved middagstid. Præcis den dag, hvor han fyldte 85 år.

- Jeg har sagt hele tiden, at jeg tager en dag ad gangen, uden at vide hvor langt jeg kommer. Så det er da en forløsning at nå sit mål. Det lever helt op til mine forventninger, sagde Kristian Erik Jensen, da vi talte med ham kort efter ankomsten til Grenen.

Kristian Erik Jensen ankom til Grenen omkring middagstid.
Kristian Erik Jensen ankom til Grenen omkring middagstid.
Foto: Privatfoto: Anette Ejsing

Men det har ikke været en tur uden udfordringer. Til tider har det været koldt og vådt. I Sæby faldt han over en skæv fortovsflise og slog sin næse.

Og så indrømmer fødselaren, at han godt kan begynde at mærke alderen og, at der er langt til Skagen på gåben.

- Det hele virker helt fantastisk, men ryggen værker lidt. Men ellers kunne jeg nok godt gå hjem igen, siger Kristian Erik Jensen med et smil på læben.

En unik præstation

Kristian Erik Jensen, der indtil 2002 var landmand med egen gård, har altid været glad for at vandre, og faktisk er turen fra Bording til Grenen ikke ny for ham. Da han fyldte 80 år, gik han samme rute. Dengang var det fra nord til syd.

På denne gåtur gik han noget af tiden alene. Men på den sidste strækning fra Vippefyret i Skagen til Grenen, var både hans datter, niece og flere andre venner med på turen.

- Det er en helt unik præstation. Min far lever sit liv på samme måde, som han vandrer. Ikke to dage er ens, selvom meget er gentagelser. På den måde er han et forbillede for, hvordan man lever sit liv, så hver dag er fuld af muligheder og eventyr, siger Anette Ejsing, der er Kristian Erik Jensens datter.

Skal du så gå turen igen, når du fylder 90 om fem år?

- Nej, det tror jeg ikke. Det er som om, at kilometerne bliver længere og længere med alderen, så det er nok urealistisk, siger Kristian Erik Jensen, der fejrede fødselsdagen sammen med den nærmeste familie i Skagen.