Ungt talent er ikke chokeret over udtalelser i sexisme-dokumentar
Da sexisme og magtudnyttelse tonede frem på skærmen i DR's dokumentar 'Sexisme i musikbranchen' mandag, kom afsløringerne ikke bag på den vestjyske musiker hun_sagde. Vestjysk spillestedsejer peger på strukturelle problemer i branchen.
8 ud af 10 unge kvinder har oplevet sexisme i musikbranchen.
Det sætter DR fokus på i en ny dokumentar "Sexisme i musikbranchen".
Dokumentaren viser 13 kvinder, der stiller sig frem og fortæller om diskrimination, grænseoverskridende opførsel og krænkelser i branchen.
Ung kvinde på vej ind i musikbranchen
En af dem, som håber på, at kvindernes fortælling kommer til at få en betydning for hende, er musikeren "hun_sagde." Hun kommer fra Holstebro og går til dagligt under det borgerlige navn Emma Lillelund Saaugaard.
I weekenden vandt den unge kunstner DR's talentkonkurrence KarriereKanonen og er godt på vej op ad karrierestigen i en branche, hvor sexisme er meget udbredt.
- Jeg sidder bare tilbage og tænker, "fuck, det er sejt." De stiller sig frem for at gøre det nemmere for os andre kvinder i musikbranchen, siger Emma Lillelund Saaugaard.
At sexisme er en del af hverdagen for kvindelige artister, kommer dog ikke som et chok for den 26-årige Emma Lillelund Saaugaard, der i dag bor i København.
- Nu er det jo ikke i Holstebro, musikbranchen er, men selv da jeg var der, hørte man også historier fra branchen i krogene. Man tror, at det bare er skrøner, men det er jo rigtigt, siger hun.
Kvinder sælger bedre, hvis de ser godt ud
Emma Lillelund Saaugaard har lavet musik som hun_sagde siden 2020 og drømmer om at leve af musikken og en dag at spille på Roskilde Festival.
Selvom hun ikke har udgivet så megen musik endnu, har hun allerede oplevet de stereotyper, som kvinder møder i branchen.
- Det billede, der er af en kvindelig musiker, er, at hun skal kunne synge og se godt ud, for så sælger man mere, siger hun.
Musikbranchens forbandelse
Spillestedet 18b i Harboøre har flere af de kvindelige artister, som medvirker i dokumentaren på koncertkalenderen i år.
Leder Helle Langer erkender, at sexisme i branchen er et problem.
Hun peger på strukturer i branchen, som gør det muligt at opføre sig grænseoverskridende over for kvindelige artister.
- Den kreatives branches velsignelse - og forbandelse - er, at der står mange i kø for at blive en del af den. Det betyder, at det er nemmere for brodne kar at udnytte nye i branchen, og imens står en lang række mennesker rundt om, som ikke griber ind, siger Helle Langer.
Spillestedslederen peger også på et generelt kvindesyn - ikke bare i musikbranchen - som fordrer en sexistisk kultur.
- Der er jo også en form for idolisering i musikbranchen, som underbygger den kultur. Der begynder efterhånden at være nye måder at definere en superstjerne på, men det er et langt, sejt stræk, siger hun.
Håber på forandring
Kulturen i musikbranchen bliver I DR-dokumentaren beskrevet som 'Det Vilde Vesten', hvor kvinder skal være unge, slanke og se godt ud.
Helle Langer håber, at den tankegang snart får en ende.
- Jeg håber, at det kan få den betydning, at vi begynder at vurdere kvinder som talentfulde mennesker i stedet for kvinder, som først og fremmest har en krop, siger hun.
For Emma Lillelund Saaugaard har det, at 13 kvinder nu har stillet sig frem, gjort det nemmere for hende at kunne sige fra i en potentiel græseoverskridende situation.
- Lige nu har jeg ret godt gåpåmod, blandt andet fordi dokumentaren er kommet ud. Jeg kan ikke undgå at møde nogen i en magtposition, men jeg håber ikke, at jeg møder nogen i en sådan position, der bruger den til at udnytte mig eller overskride mine grænser, siger hun.