Svindelsag i Forsvaret: Whistleblower var ansat i Holstebro-virksomhed

Karsten Hamborg Ravnsgaard arbejdede ved et mellemstort byggefirma i Holstebro, da han opdagede, at noget var helt galt med regnskaberne fra Forsvarets Ejendomsstyrelse.

- Som far til to børn er jeg harm over at se, hvordan de penge bliver brugt og kontrollen med dem - hele håndteringen af de offentlige midler i Ejendomsstyrelsen.

Sådan siger Karsten Hamborg Ravnsgaard fra Holstebro til Politiken torsdag.

Han undrede sig over, at regnskaberne ikke passede, når Forsvarets Ejendomsstyrelse var kunde ved det byggefirma, hvor han arbejdede som økonomiansvarlig. Det skriver Politiken.

32-årige Karsten Hamborg Ravnsgaard er uddannet revisor og kunne se, at den var helt gal. Han prøvede at forklare sin chef, hvad han så. Da chefen ikke gjorde noget, gjorde han firmaets revisor opmærksom på problemet.

- Men han foretog sig heller ikke noget og gav ligefrem udtryk for, at disse ting ikke skulle fremgå af hans dokumentation. Så vidste jeg, at der ikke ville blive gjort noget ved forholdene. Jeg kunne også se, at det historisk havde foregået i stor stil, før jeg kom til, siger Karsten Hamborg Ravnsgaard til Politiken.

quoteVi blev flasket op med, at hvis vi følte, at vores mavefornemmelse sagde, at noget var forkert, så skulle vi følge den. Jeg gik forgæves til ledelsen og revisoren, så måtte jeg selv tage affære

Karsten Ravnsgaard, Holstebro

- Derfor var jeg nødt til at få det fortalt til en eller anden myndighed, der kunne undersøge det. Men da ingen reagerede, følte Karsten Hamborg Ravnsgaard sig nødsaget til at kontakte Rigsrevisionen, der nu har afsløret, at to medarbejdere i årevis har kunnet svindle med indkøb, siger han til avisen.

Fulgte mavefornemmelse

Forsvarsministeriet har bekræftet, at to ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse er blevet politianmeldt i sagen.

De to medarbejdere er nu anmeldt for svindel og for bevidst at have udnyttet hullerne i Forsvarets systemer.

Karsten Hamborg Ravnsgaard er uddannet hos virksomheden PwC, hvor han lærte at følge sin mavefornemmelse.

- Vi blev flasket op med, at hvis vi følte, at vores mavefornemmelse sagde, at noget var forkert, så skulle vi følge den. Jeg gik forgæves til ledelsen og revisoren, så måtte jeg selv tage affære, siger han til Politiken.

I dag arbejder Karsten Hamborg Ravnsgaard som truckfører.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at de har modtaget en anmeldelse af virksomheden, og at der er en efterforskning i gang.