Region vil bruge lægestuderende i stedet for sygeplejersker: - Det er dybt bekymrende

Der er akut mangel på sygeplejersker hos Region Midtjyllands akutafdelinger. Det forsøger regionen at løse ved at bruge lægestuderende, men det er ikke en løsning, der falder i god jord hos Dansk Sygeplejeråd.

2:25
Bente Alkærsig Rasmussen er næstformand i Dansk Sygeplejeråd Midtjylland. Hun er bekymret for patientsikkerheden efter regionens nye forslag om, hvordan man løser manglen på sygeplejersker.

- Jeg ved, at der arbejdes på at trække nogle lægestuderende ind, som kan hjælpe i lægevagten.

Sådan lød det torsdag, da regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), til TV MIDTVEST kommenterede på, at lægevagten i Holstebro har haft lukket de fleste dage i løbet af de seneste to uger. 

Det skyldes nemlig, at akutmodtagelsen mangler sygeplejersker, hvilket betyder, at den ikke kan stille med den sygeplejerske, som skal samarbejde med vagtlægen. Derfor kom regionsrådsformanden i går med et bud på, hvordan manglen på arbejdskraft kan løses.

Det er dog et bud, som i dag er faldet Dansk Sygeplejeråd for brystet. Her mener man nemlig ikke, at det er en holdbar løsning at benytte sig af lægestuderende for at kunne udfylde vagtplanen for sygeplejersker.

- Det synes jeg er dybt bekymrende for patientsikkerheden, fordi det handler i bund og grund om de kompetencer, som sygeplejerskerne leverer ind i lægevagten. Det er jo nogle særlige kompetencer, som man ikke har som medicinstuderende, lyder det fra Bente Alkærsig Rasmussen, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd Midtjylland.

Lægefaglig direktør: - Jeg ville være helt tryg

Det er dog ikke en kritik, som de kan genkende hos hospitalsledelsen i Region Midtjylland. Her mener de nemlig ikke, det handler om at overtage opgaver men i stedet om at supplere og afhjælpe en akut mangel på hænder.

- Jeg ville være helt tryg ved, at hvis man har et hold bestående af lægestuderende, så ville de kunne udfylde en stor del af opgaverne på det her område, lyder det fra Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør i Region Midtjylland.

- Vi vil helst have sygeplejersker

Selvom det måske lyder til, at ordningen har de bedste intentioner fra regionens side, så kan den ifølge sygeplejerskerne være med til at gøre problemet endnu større.

- Der er nogle af sygeplejerskerne, som føler sig trådt på, fordi funktionen i lægevagten er med til, at de bliver i akutafdelingerne. Derfor tror jeg, det kan være med til, at nogle helt forsvinder ud af akutafdelingerne, hvis den bliver nedlagt, lyder fra Bente Alkærsig Rasmussen fra Dansk Sygeplejeråd.

Men det er ikke ønsket fra regionens side.

- Vi ser helst, at det er sygeplejerskerne, der har de her stillinger, lyder det fra Jens Friis Bak.

Ifølge Anders Kühnau er håbet, at medicinstuderende i løbet af en måneds tid vil være klar til at hjælpe lægevagten.