Otte kommuner i fælles front mod mårhunden

I et brev til miljøminister Lea Wermelin opfordrer otte midt- og vestjyske kommuner til, at mårhunden skal bekæmpes langt mere offensivt.

Mårhunden skal bekæmpes - og det skal være nu.

quoteVi synes ikke, at det er en kommunal kerneopgave. Vi mener, at staten skal meget mere på bane

Karsten Filsø (SF), formand, Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, Holstebro Kommune

Sådan lyder det fra otte midt- og vestjyske kommuner, der i et brev til miljøminister Lea Wermelin opfordrer til, at man bekæmper mårhunden langt mere offensivt, end det er tilfældet i dag.

- De er overalt i kommunen. Bare i år er der skudt mere end 130 mårhunde her i Holstebro, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

Miljøstyrelsen har sat 4,5 millioner kroner af til at komme invasive arter til livs. Men det er langt fra nok, mener Holstebro, Skive, Lemvig, Struer, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Ikast-Brande og Herning kommuner. Derfor beder de nu ministeren om at opprioritere bekæmpelsen af mårhunde i den danske natur.

Kommunale budgetter presset i bund

- Vi synes ikke, at det er en kommunal kerneopgave. Vi mener, at staten skal meget mere på banen, siger Karsten Filsø.

Han foreslår i stedet, at man laver nogle samarbejder med lokale jægere og indkøber vildtkameraer.

- Der er behov for en indsats. Man afsætter ikke ret mange penge til bekæmpelse af invasive arter, siger han.

- Vi har fuldt pres på vores kommunale budgetter rundt omkring. Det er også derfor vi er enige i otte kommuner om, at staten skal tage et større ansvar.

Mårhunden er kendt for at æde alt, hvad den kommer i nærheden af - og det invasive dyr er i vækst. Man forventer 30.000 af slagsen om 5-10 år, hvis udviklingen fortsætter.

Mårhunden hærger den danske natur og flere frygter for konsekvenserne.Naturstyrelsen havde tidligere en målsætning om, at den invasive art skulle være udryddet i 2015. Men i dag vokser antallet af mårhunde voldsomt ifølge jægerne - som kræver politisk handling.

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Natur.