Mogens Leth frygter for sit vand: Har ikke lyst til at vente på, at det smager af mink

Bekymringen om minkgravene ved Nørre Felding og Karup fortsætter med at stige. Både Mogens Leth og Holstebro Kommune savner svar.

I mere end 100 år har en brønd forsynet en gård i Nr. Felding med vand fra egen boring. Men nu kan boringen blive forurenet.
I mere end 100 år har en brønd forsynet en gård i Nr. Felding med vand fra egen boring. Men nu kan boringen blive forurenet.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Når man åbner vandhanen, er det med en formodning om, at det vand, der løber ud af den, er rent. Det er dog ikke længere noget, som Mogens Leth og hans familie, der bor i Nørre Felding, kan vide sig sikre på.

Mogens Leth bor på en gård, der i mere end 100 år har haft sin egen vandboring, og derfor har været selvforsynende med vand, men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være.

300 meter fra Mogens Leths vandboring er der nemlig blevet anlagt en massegrav til mink, og det er noget, der skaber bekymring.

- Det er måske langt nok, hvis det havde været en normal nedgravning af nogle få dyr, men det er mindst tre millioner mink, og det giver altså noget tryk derovre fra, siger Mogens Leth.

Mogens Leth i sin brønd.
Mogens Leth i sin brønd.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Ifølge Mogens Leth så siver vandet i hans boring fra lige netop der, hvor flere milioner mink nu er gravet ned.

Derfor er Mogens Leth også sikker på, at hans boring på et tidspunkt bliver forurenet. Spørgsmålet er bare hvornår.

- Det er også uvisheden om, hvornår er det forurenet. For det er jo hverken forurenet i dag eller i morgen, men er det om et halvt år eller om fem år?, siger han.

- Men jeg er sikker på, at forurenet det skal den nok blive, understreger han.

Kommuner savner svar

Det er ikke kun Mogens Leth, der har betænkeligheder ved minkmassegravene ved Nørre Felding og Karup. Også Holstebro og Viborg Kommune står tilbage med en masse spørgsmål i sagen.

- Vi har besluttet at rette henvendelse til minister og relevante myndigheder, fortæller Karsten Filsø, der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

- Vi vil gerne vide, om det er muligt, at graven herude bliver midlertidig, indtil forbrændingen er mulig. Det vil vi gerne have klart svar på, fortsætter han. 

Karsten Filsø vil gerne vide, hvem der har ansvaret, hvis massegravene kommer til at forurene søer, åer og private boringer.
Karsten Filsø vil gerne vide, hvem der har ansvaret, hvis massegravene kommer til at forurene søer, åer og private boringer.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

 Det bakker Viborg Kommune op om.

- Vi er i gang med at få rejst spørgsmål til relevante myndigheder. Vi vil også have undersøgt, om vi kan få minkene gravet op igen, siger Stine Damborg fra Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune.

Begge kommuner ser altså helst, at de kan få lov til at grave de mange mink op igen, når forbrændingsanlæggene har plads til at tage dem.

- Hvis det ikke kan lade sig gøre, er vi nødt til at have klart svar på, hvem der har ansvar for tilsyn, og hvem der har ansvaret, hvis der sker en udsivning til søer og åer, eller til private boringer i nærheden, siger Karsten Filsø fra Holstebro Kommune.

Dyrt alternativ til vand fra mink-boring

På gården i Nørre Felding kan rent vand i hanen ende med at blive en dyr fornøjelse. Hvis Mogens Leth skal have sit drikkevand fra en anden boring end den, han nu benytter, vil det nemlig koste ham 280.000 kroner.

Penge, som gårdejeren ikke har råd til at putte i en vandboring. Han mener også, at gården ikke vil være til at sælge - netop fordi vandforsyningen risikerer at blive forurenet fra minkgravene.

Derfor er eneste løsning at købe drikkevand med hjem fra byen - det er nemlig den eneste måde, gårdejeren kan sikre sig, at han ikke drikker forurenet vand.

- Hvis vi beslutter os for at tage prøver af vandet hvert halve år, så kan vi jo gå i fem måneder og drikke forurenet vand, siger Mogens Leth.

Og hvis man spørger ham, om han ikke stoler på Miljøstyrelsen, er svaret klart.

- Nej, for de har ingen erfaring. Der er ingen, der har erfaringen med at grave så stort et antal dyr ned på et sted, siger Mogens Leth.

TV MIDTVEST har forsøgt at få et svar fra Miljøstyrelsen, men det har ikke været muligt.