Laura er i chok: Så hest blive dræbt af lynet

Chokeret stutteriejer så søndag en hest blive dræbt af lynet.

Laura Midtgård måtte konstare, at hesten Isabel Fra Skovhuset var død, fordi den blev ramt af et lyn.
Laura Midtgård måtte konstare, at hesten Isabel Fra Skovhuset var død, fordi den blev ramt af et lyn.
Foto: Privatfoto

38-årige Laura Midtgård har levet på et stutteri hele sit liv. Men søndag fik hun sig et chok, hun aldrig har oplevet før. Hun så en hest blive dræbt af lynet.

- Jeg er da chokeret og utroligt ked af det, siger Laura Midtgård.

Stutteriejeren Laura Midtgård stod i stalden med tre veninder og kiggede ud på folden, da lynet slog ned i hesten Isabel Fra Skovhuset. Det skete klokken 15:08.

- Lige pludselig lød der et ordentligt skrald, og der kom et stort blink. Det føltes, som om det varede i flere sekunder.

- Vi kunne se, at lynet slog ned i hesten, og hun faldt om lige med det samme, siger Laura Midtgård.

Lå med udspilede øjne

Laura Midtgård afventede med tre veninder, hvoraf den ene er dyrlæge. De ventede på, lynene ville stoppe, så de kunne komme ud til hesten Isabel Fra Skovhuset i folden.

- Jeg var virkelig chokeret, og vi nåede også at tale om, om sådan en hest ville rejse sig op, og om det var en choktilstand.

- Vi nåede lige at tænke igennem, hvad der er mest forsvarligt at gøre i den situation, siger Laura Midtgård.

Hun vurderer, der gik et minut, og så skyndte de sig ud. I folden var det meget tydeligt, at hesten var død. Hesten lå med helt udspilede øjne og en stiv krop.

Aflivede den for en sikkerheds skyld

For en sikkerheds skyld vurderede den dyrlæge, som var til stede, dog, at man skulle aflive hesten på korrekt vis for at helgardere.

Laura Midtgård har de seneste fem år drevet Stutteri Rødstenskær, hvor hun opdrætter og træner islænderheste i Kronheden ved Ulfborg. 

Hun er opvokset på gården, men det er første gang, at hun prøver, at en hest bliver dræbt af lynet.

Vil tage heste ind fremover

Inden lynnedslaget havde hun slukket for det elektriske hegn, og i hendes 38 år lange liv har det altså været nok til at undgå uheld.

Men efter oplevelsen søndag har hun tænkt sig at gribe det anderledes an.

- Vi vil tage alle de heste ind, det er muligt at tage ind. Men nogle gange kan det også være svært at have plads til alle heste i bokse og stald, siger stutteriejeren.

Den døde islænderhest var ikke Laura Midtgårds egen, men en hun havde i træning. Ejerne er blevet adviseret om dødsfaldet.

- Ejeren blev enormt ked af det og meget påvirket af det og græd selvfølgelig også over det. 

- Ejeren sagde, at hun ikke var i tvivl om, at vi havde gjort det bedste, vi kunne, men at man ikke er herre over naturens kræfter, og at det viser, det ikke er alt, man kan styre selv, fortæller Laura Midtgård.

Stutteriejeren håber, at hun ved at fortælle om oplevelsen kan gøre andre hestefolk opmærksomme på risikoen for lynnedslag.