Lærer fra Tvis er tosset med køer: Har skrevet 750 sider lang bog om koens historie

Anton Raundahl har brugt flere år på at skrive et mastodontisk værk om det, han selv kalder verdens vigtigste dyr: Koen.

2:23
Anton Raundahl med sin nye bog "Ko - Næsten alt om verdens vigtigste dyr".
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Søren Ryge har "aldrig set noget lignende" og Weekendavisen kalder det "et prægtigt tobindsværk".

Selv om titlen måske ikke lyder som noget, man normalt finder på en bestsellerliste, så kan det muh-ligvis ende sådan for en ny bog ved navn 'Ko - Næsten alt om verdens vigtigste dyr', der lige nu høster seksstjernede anmeldelser og får mange rosende ord med på vejen.

Det 750 sider lange værk er resultatet af én mands grundige forsøg på at besvare samtlige spørgsmål om koen, koens historie og i særdeleshed koens historie sammen med mennesket.

Fra matematiklærer til ko-forfatter

Forfatteren hedder Anton Raundahl. Han er vokset op på en gård i Tvis ved Holstebro, men han blev ikke selv kvægavler. I stedet har han brugt 40 år af sit liv på at undervise i matematik og biologi på VUC.

Interessen for de firemavede drøvtyggere har dog hele tiden været der, og i 2018 stoppede han med at arbejde for at fokusere på at skrive sin bog færdig.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at forfatteren selv synes, køerne spiller en meget stor rolle, og i 'Ko - Næsten alt om verdens vigtigste dyr' forklarer han, hvilken betydning koen har haft for mennesket.

- Hvad var der sket, hvis ikke vi havde tæmmet køerne for 10.000 år siden? De fleste vil nok tænke, at det handler om kød og mælk, men man har brugt køerne som trækkraft, og de har betydet utrolig meget for udviklingen af vores samfund. Hvis ikke man havde tæmmet køerne, så havde vi måske været tusind år længere tilbage i vores udvikling, siger Anton Raundahl.

Forfatter Anton Raundahl hilser på en sortbroget malkeko - en af de mange racer, han har beskrevet i sin nye bog.
Forfatter Anton Raundahl hilser på en sortbroget malkeko - en af de mange racer, han har beskrevet i sin nye bog.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Ikke kun en bog for nørderne

Med sine i alt 750 sider er bogen et af de større faglitterære værker, og det er da også delt op i to bind for overblikkets skyld - og nok også for ikke at give læserne krampe i armene.

Bind 1 indeholder et kapitel om hver af 34 racer, som der bliver avlet med i Danmark, mens bind 2 rummer kapitler om emner som biologi, historie og kunst.

Selv om Anton Raundahl ikke er bleg for at kalde sig selv en kvægnørd, så er værket her ikke skrevet til nørderne. Ifølge ham vil alle med en interesse for dyr, natur eller historie have udbytte af en bladretur gennem de mange sider.

- Folk kan tage forskellige ting med sig fra bøgerne. En landmand ser på bøgerne med én slags øjne og går måske meget op i køernes genetik. Ældre mennesker vil kunne finde en del nostalgi, og hvis du er kunstnerisk interesseret, vil du kunne glæde dig over en masse smukke malerier. Jeg håber, at mange mennesker vil få noget ud af de her bøger, lyder det fra forfatteren.