Kørselsfradraget hævet – får ingen betydning, mener flere på Birn

Skatterådet har netop hævet satserne for kørselsfradraget. Men stigningen på 18 øre per kilometer får ingen effekt, mener medarbejdere på Vald. Birn i Holstebro.

3:25
Vald. Birn A/S har en del medarbejdere, som bor udenfor Holstebro Kommune.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Priserne på fødevare, energi og brændstof er steget efter Ruslands invasion af Ukraine.

Og særligt stigningen på diesel- og benzinpriserne har nu fået Skatterådet til at hæve satserne for både kørselsfradrag og befordringsgodtgørelse. .

Det betyder, at hvis man har mellem 25 og 120 kilometer til og fra arbejde, får man et fradrag på 2,16 kroner per kilometer, som er kørt. Det svarer til en stigning på 18 øre.

Men den nye beslutning kommer ikke til at gøre en forskel, mener Kenneth Frederiksen, der er arbejdsleder på jernstøberiet Vald. Birn i Holstebro.

- 18 øre mere er jo ligegyldigt – i mine øjne skulle de næsten droppe det, og så skulle de fjerne afgiften på brændstof det næste halve år i stedet for, siger han.

Den model har dog tidligere været afvist af skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF), da et farvel til benzin- og dieselafgiften vil påvirke statskassen kraftigt. 

I 2022 forventes netop denne afgift nemlig at indbringe 17,3 milliarder kroner og hertil kommer momsindtægter fra afgifterne på yderligere 4,3 milliarder kroner, fortalte han tidligere til Finans.

Arbejdslederen kører hver dag fra Skive til Holstebro, og han forklarer, at priserne på brændstof påvirker ham.

- Det er blevet voldsomt dyrt, det går ud over den frihed til eksempelvis at rejse eller lave noget på huset, de penge er der bare ikke på samme måde længere, siger Kenneth Frederiksen.

Også Klaus Hansen, der er elektriker på Birn, mener Skatterådets beslutning skal revurderes.

- Det er da den rigtige retning, men det er ikke nok, der skal mere på, som kan dække den ekstra udgift, der er kommet – mindst en krone, siger Klaus Hansen.

Stigningen mærkes i lønsamtalerne

Det er tredje gang på 30 år, at satserne justeres ekstraordinært i løbet af året. Og det skyldes, at prisen på brændstof er blevet tre til fem kroner dyre end umiddelbart efter nytår.

Lige nu ligger priserne på diesel og benzin mellem cirka 14,50 kroner og 17 kroner.

Derfor har Ulla Raundahl, som er uddannet kemiingeniør, og arbejder som arbejdsmiljøchef på Vald. Birn, skiftet den bil, som hun bruger, når hun kører på arbejde.

- Tidligere brugte jeg familiebilen, men nu kører jeg i en Citroën C1, fordi det er billigere, og det er en af de ting, vi har gjort for at minimere udgiften til benzin, forklarer hun.

Ulla Raundahl bor i Lemvig, og selv om nogle vil mene, at hun i stedet burde finde et job i sin hjemby, så er hun ikke enig.

- Med min uddannelse som kemiingeniør, så synes jeg, det er heldigt, at jeg kun skal fra Lemvig til Holstebro på arbejde. Jobbene hænger ikke på træerne - og så holder vi rigtig meget af Lemvig, siger hun.

Morten Madsen fortæller, at til lønsamtaler var høje dieselpriser også et stort tema.
Morten Madsen fortæller, at til lønsamtaler var høje dieselpriser også et stort tema.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Virksomhedens HR-chef Morten Madsen har også mærket, hvordan prisstigerne påvirker både virksomheden og medarbejderne, da en del af medarbejderne kommer udenfor Holstebro Kommune.

- Når vi har snakket løn med vores medarbejdere, så har brændstofpriser, forbrugerpriser og energipriser været et tema, som har stor betydning, da det har en indflydelse på privatøkonomien, siger han og fortsætter:

- Derfor har det være et element i lønforhandlingerne, da medarbejderne gerne vil have kompensation for det.

Stigningen i kørselsfradraget sker med tilbagevirkende kraft, så det gælder hele 2022.