Kandis-Johnny indtager kunstverdenen: - Dansktoppen kan lave en fest

Dansktop og finkultur behøver ikke være modsætninger. Fredag mødtes de to kulturelle lejre til en alternativ koncert.

Hvad har en dansktopsanger fra Hurup og en digter fra København til fælles?

Umiddelbart ikke ret meget, men nogle gange mødes modsætninger som bekendt alligevel.

Det skete fredag på Holstebro Kunstmuseum, hvor et umage par bestående af Kandis-forsanger Johnny Hansen og digter Søren Mølstrøm mødtes for at give en livekoncert på Facebook i et forsøg på at nedbryde kulturelle klasser og kasser.

- Det vi gør i dag er at bygge bro mellem det folkelige og det lidt mere finkulturelle. Her i Danmark kan vi godt lide at placere ting i kasser, og jeg er for længe siden blevet placeret i en kasse, der hedder dansktop. Men en gang imellem kan man godt indeholde mere end det, siger Johnny Hansen.

Idéen med museumskoncerten er at få folk til at få øjnene op for noget nyt, forklarer hans koncertmakker Søren Mølstrøm fra kunstnergruppen Kunst ud til Folket.

quoteDansktoppen kan lave en fest, som den elitære kunstverden kan få rigtig meget ud af. Og det er egentlig det, projektet handler om. Det er i virkeligheden for at sige, at det her med kunst, det behøver ikke være så fisefornemt.

Søren Mølstrøm, digter, Kunst ud til Folket

Kunst på tværs af kultur

Det er ikke første gang, at sangeren og digteren arbejder sammen.

I 2019 skrev Johnny Hansen og Søren Mølstrøm fire sange inspireret af abstrakte kunstværker. Blandt andet blev Albert Mertz’ karakteristiske røde og blå farver grundlaget for en duet om to vidt forskellige verdener, der mødes.

Det er da heller ikke tilfældigt, at fredagens møde fandt sted på Holstebro Kunstmuseum.

- Vi har den her store udstilling, der hedder 'Alt dette er Deres – Albert Mertz 100 år'. Mertz var på mange måder en meget folkelig kunstner, som mente, at kunst opstår i mødet med mennesker gennem de spørgsmål, vi stiller til den - også når de spørgsmål går på tværs af den såkaldte populærkultur og finkulturen, som Mertz ikke gav ret meget for, fortæller museumsinspektør Teresa Østergaard Pedersen.

For Johnny Hansen er koncerten en succes, hvis han kan være med til at nedbryde nogle fordomme om både pop- og finkultur.

- Jeg håber da, at nogle af de lidt mere finkulturelle vil få øjnene op for, at de godt kan tage ud og høre Kandis. Omvendt kan det måske også få nogle af vores publikummer til at trække ind på museerne, siger Johnny Hansen.

Koncerten blev livestreamet på Facebook.
Koncerten blev livestreamet på Facebook.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Kultur.