Kampagne opfordrer til at tjekke alkoholforbrug: Allan gik fra én øl til tre sixpacks om dagen

Alt for få tager temperaturen på sit alkoholforbrug. Det mener organisationen Alkohol & Samfund, som i uge 40 holder alkohol-uge. For Allan Clausen begyndte hans overforbrug i studietiden og udviklede sig til et misbrug.

Allan Ehrenskjold Clausen havde et stort alkoholmisbrug. Han fortæller sin historie i håbet om, at den kan være med til at fjerne tabuer omkring alkoholforbrug.
Allan Ehrenskjold Clausen havde et stort alkoholmisbrug. Han fortæller sin historie i håbet om, at den kan være med til at fjerne tabuer omkring alkoholforbrug.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

Allan Ehrenskjold Clausens smag for øl begyndte i studietiden. 

- Der var jeg en forholdsvis normal studerende, som godt kunne lide at få nogle øl. Jeg kunne godt lide fest og farver, og jeg opdagede hurtigt, at alkoholen det gav mig noget. Jeg blev glad af det og fik selvtillid, fortæller Allan Ehrenskjold Clausen, som i dag bor i Holstebro. 

Han er tidligere alkoholmisbruger, og husker, hvordan forbruget begyndte at eskalere: 

- Jeg drak meget i studietiden, men da jeg fik et arbejde og begyndte at tjene penge, havde jeg råd til at købe flere øl, end da jeg var på SU. Det var ikke fordi, jeg fra day one bællede to sixpack, når jeg kom hjem fra arbejde, men det eskalerede med årene. 

- Til at starte med var det en sixpack, og så steg det over de næste år gradvist til mere og mere. Så blev det to sixpacks, og så noget mere. Jeg drak nok 16-18 øl hver dag efter arbejde, fortæller Allan Ehrenskjold Clausen.

Alle bør tjekke sit forbrug

Organisationen Alkohol & Samfund sætter i denne uge fokus på vores alkoholvaner med en ny kampagne.

I år er der særligt fokus på at forebygge et misbrug af alkohol. 

På Center for Rusmiddel og Forebyggelse Holstebro er de bevidste om, at forebyggelse er altafgørende, fortæller alkoholbehandler Ann Sofie Kristiansen. 

- Men folk kommer først her, når problemet har fået en anseelig størrelse. Meget få kommer her, før de har et overforbrug og maske også en afhængighed, påpeger hun. 

Og det er en skam, for langt de fleste kunne have gavn af at tage temperaturen på sit forbrug, og forholde sig til det, uanset hvor stort det er, mener hun.

Ann Sofie Kristiansen er alkoholbehandler på Center for Rusmiddel Forebyggelse i Holstebro.
Ann Sofie Kristiansen er alkoholbehandler på Center for Rusmiddel Forebyggelse i Holstebro.
Foto: Mette Sonne Rohde, TV MIDTVEST

- Der er rigtig mange fordomme omkring alkoholmisbrug. For mange bruger jo alkohol, og mange bruger det fornuftigt, men også mange udvikler overforbrug af alkohol. 

På centeret tilbyder de blandt andet forløbet FOKUS, fortæller Ann Sofie Kristiansen. 

- Vi prøver at give folk redskaber til at finde ud af, hvad er forskellen på et 'forbrug' af alkohol, et 'overforbrug', et 'misbrug' og så et 'afhængighedsforhold'. Det er der rigtig mange mennesker, som ikke ved noget om. Men det er enormt vigtig viden, så man har mulighed for selv at tage stilling til, hvordan man vil bruge sit liv. Vi skal jo ikke bestemme, hvilket forbrug et menneske skal have, siger hun. 

Er du i tvivl om, hvor dit alkoholforbrug ligger, anbefaler Ann Sofie Kristiansen at tage denne test.

Misbrug blev opdaget ved et tilfælde

Allan Ehrenskjold Clausens misbrug kom snigende i årene efter han afsluttede sin uddannelse. I starten mente han, han havde styr på det, men i pinsen 2017 krakelerede det billede pludseligt. 

- Jeg havde det virkelig dårligt med mig selv over mit misbrug. Jeg så mig selv som en ussel person, men alkoholen talte også så meget til mig, at jeg meget nødigt ville slippe den.

- Jeg kunne ikke se en udvej i det, indtil pinsen 2017, hvor jeg i en kæmpe brandert ringer og kommer til at fortælle til min mor, at jeg har et massivt alkoholmisbrug. Hun stod der næste morgen og kunne se, at den var helt gal. Hun hjalp mig med at få tømt lejligheden for øl, og få noget hjælp, fortæller Allan Ehrenskjold Clausen.

Derefter kom han i behandling på centeret i Holstebro, og har fået helt nye perspektiver på sit alkoholforbrug, fortæller han. 

- Selvom jeg godt vidste, det var slemt, så kan jeg nu se, hvor slemt det egentlig var. Vi fandt frem til, hvorfor jeg drak, at det handlede om lavt selvværd. Men også det at vide, at jeg ikke var ene om det her, var en hjælp. Jeg følte mig ellers meget ensom i mit misbrug, så behandlingen blev en øjenåbner, fortæller han. 

Han håber, at flere vil opdage, at et misbrug ikke kun sker for de få, som drikker åbenlyst, men at problemet kan udvikle sig hos alle, siger han. 

- Alkohol er stadig meget tabubelagt, så man bør snakke om, at det ikke kun er folk, som man ser drikke på gaden, som har et problem, men også ganske almindelige mennesker, som du ser i din hverdag - de kan også have et alkoholproblem, siger Allan Ehrenskjold Clausen.