Hvert slag minder ham om, hvad han kunne: Golfen bringer Søren tilbage efter hjerneblødning

Golf kan også bruges til at genoptræne patienter, der har mistet førligheden.

- Det er sjovt. Sammenlignet med et gangbånd, hvor man ikke ser noget, er det i hvert fald sjovt, siger Martin Kjeldsen, der før genoptræningsforløbet kun havde spillet golf for sjov.
- Det er sjovt. Sammenlignet med et gangbånd, hvor man ikke ser noget, er det i hvert fald sjovt, siger Martin Kjeldsen, der før genoptræningsforløbet kun havde spillet golf for sjov.

Siden vejret igen har tilladt det, har Søren Hyllen Nielsen og Martin Kjeldsen hver fredag svinget golfkøllerne på banen i Holstebro. 

Men de er der hverken for at dyste på point eller at forsøge at slå banens par. De er der, fordi de - udover at hygge sig med golf - får vital genoptræning.

- Min fysioterapeut spurgte, hvad jeg gerne ville. Jeg svarede, at jeg gerne ville gå igen, køre bil og spille golf, siger Søren Hyllen Nielsen.

I Tyskland har man gode erfaringer med golf som genoptræning efter hjerneblødninger og blodpropper. Nu har neurofys-klinikken i Holstebro startet et hold op i Storådalen. Selvom det stadig er nyt for mange af deltagerne, har spillet med den lille bold allerede haft stor effekt.

- Jeg skulle meget gerne komme til at holde ved køllen med begge hænder, så jeg kan spille ligesom jeg gjorde før, siger Søren Hyllen Nielsen 

Han fik en hjerneblødning i 2018, mistede en del af førligheden og er nu førtidspensionist. Hans makker på golfbanen bevæger sig heller ikke, som han gjorde engang. 

- Jeg kommer aldrig til at gå bedre på grund af en operationen, hvor jeg fik skåret nogle nerver over, som har taget førligheden i mine ben, men jeg kan holde den ved lige, siger Martin Kjeldsen. 

Bedre end tusindvis af gentagelser

Det er fysioterapeut fra Neurofys-klinikken i Holstebro, Anne Christine Bøjlesen, der har taget sine to patienter med ud på golfbanen. 

- Det startede med, at jeg havde en del klienter på en klinik, der var tidligere golfspillere, som havde en drøm at kunne spille igen, siger Anne Christine Bøjlesen. 

- Jeg fandt ud af, at nogen i Roskilde var i gang, og så tænkte jeg, at det bliver vi nødt til at få til at køre i Holstebro.

Det smarte er, at problemer med motivationen, som ellers godt kan melde sig i andre genoptræningsforløb, ikke melder sig på golfbanen.  

- Her kommer de ud og laver noget. De ender med at gå ni huller på to timer, og så tænker de ikke på, at de har trænet på samme måde som ved tusindvis af gentagelser på klinikken.

- Det, at man kommer på græs og ujævnt terræn, gør en hel masse for deres fysik, siger fysioterapeuten. 

Søren Hyllen Nielsen spillede også golf, før han blev ramt af hjerneblødningen. Nu er han på vej tilbage. 

- Jeg kan næsten holde med to hænder. Der er ikke lang vej endnu. Det skal nok komme.

- Det vil gøre utrolig meget for mig, at genvinde noget af det, man kunne før, siger Søren Hyllen Nielsen. 

Måske kommer golf-makkerparret en dag til spillede banen rundt og notere point på scorecardet. 

- Nu tæller vi ikke point, men vi må håbe på, vi handicappede får et ekstra handicap, når vi begynder at tælle, griner Martin Kjeldsen.