Fra rampelys til en plads bag scenen

Hun har danset ballet det meste af sit liv, men nu har hun det allerbedst bag scenen.

9:10
Her kan du se hele udsendelsen om Dansk Talentakademi i Holstebro.
Foto: Margit Vendelbjerg, TV MIDTVEST

I 10 år har Natasja Esbersen været elev og højt på tå på Det Kongelige Teaters Balletskole i Holstebro. Herfra blev hun optaget på Dansk Talentakademi, hvor hun har gået i tre år, og så skulle hun jo egentligt videre i danseskoene. Men nu har hendes liv taget en uventet drejning.

- Jeg fandt ud af, at jeg bedre kan lide at være bag scenen end på scenen. Så i stedet søgte jeg job hos Søren Taaning, leder af talentakademiet, og spurgte om han kunne bruge mig til et eller andet i et sabbatår. Det kunne han og efter et halvt år blev jeg ansat som koordinator, siger Natasja Esbersen.

I dag er Natasja akademiets blæksprutte og holde snor i rigtig mange projekter, samtidigt med hun uddanner sig på kurser både i administration og som træner.

- Jeg holder af at undervise både i dans og styrketræning, så jeg kan ikke helt slippe den kropslige dansebaggrund, som jeg kommer fra. Men jeg kan også rigtigt godt lide at sidde på et kontor og lave forskellige administrative opgaver. Det er fedt stadig at være her på akademiet. Det er en kunstnerisk virksomhed, og vi er ikke lige som alle andre, siger hun.

Udvikler talenter i Holstebro

Dansk talentakademi i Holstebro er den eneste af sin art i Danmark, hvor unge mellem 16 og 25 år kan udvikle deres talent både inden for musical og teater, kunst og design, forfatter, musik og dans.

Det har eksisteret i 10 år, men først for et år siden blev alle fem kunstneriske linjer samlet i den nye fireetagers høje kubiske bygning midt i Holstebro. Her er der udover træningsfaciliteter også 29 studielejligheder.

110 elever er optaget på akademiet. Halvdelen af dem er i gang med en ungdomsuddannelse eller har et arbejde ved siden af talent-undervisningen.

- Nogle gange kan vi godt undre os over, hvor energien kommer fra. Men jeg tror, at det giver ekstra energi at få lov til at forfølge det, man virkelig brænder for. Det mærker vi i hvert fald, siger Søren Taaning, Leder af talentakademiet.

Nogle af eleverne bliver måske fremtidens forfattere, dansere, skuespillere, designere og musikere, mens andre undervejs finder ud af, at det er en helt anden vej de vil gå ligesom Natasja.

- Det er ikke et succeskriterie i sig selv, at få nogle ind på videregående kunstneriske uddannelser. Det er også vigtigt at give de unge noget med i livsbagagen og se glæden ved at de vokser som mennesker, siger Kim Harris, leder af akademiets  Musical og teaterlinje.