Endelig anerkendt: På SU og dagpenge opdagede Anders 47 nye arter

Gennem flere år har han har gjort store opdagelser indenfor sit felt. Først nu er Anders Leth Damgaard blevet anerkendt for sin store viden.

Anders Leth Damgaard har opdaget 47 nye billearter.
Anders Leth Damgaard har opdaget 47 nye billearter.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

I en kæmpe sal i Odense Congress Center står en spændt, ung mand og tripper i kulissen kun få meter fra scenen.

Han er forberedt til fingerspidserne, for han ved, at det her er hans helt store chance for at nå ud med et budskab, mange som udgangspunkt finder helt og aldeles uinteressant.

20:04
Se 'Rav-Anders & Tidsmaskinen'
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Når han træder op på den store scene foran 1300 tilhørere, bliver det en foreløbig kulmination på en karriere, som nok Danmarks mest dedikerede nørd inden for sit felt.

- Det er en kæmpe ære. Det, at skulle holde foredrag her, ser jeg som en kæmpe anerkendelse.

Ordene kommer fra 31-årige Anders Leth Damgaard. Ofte bliver han bare kaldt Rav-Anders.

Afviger som barn

Rav-Anders er godt klar over, at han lige fra barnsben har skilt sig ud fra mængden. Det fremgik blandt andet af hans ønskesedler i barndommen. Dengang ønskede han sig for eksempel en nazi-hjelm i julegave, og det fik han.

- Mine forældre var jo støttende hele vejen igennem. Jeg er dybt taknemmelig for, at de ikke bare synes, at jeg var skør og afvigende, lyder det fra Rav-Anders.

0:49
Her kan du se nogle scener fra de tre programmer med Rav-Anders.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Han har nu taget det første skridt ind på scenen i Odense, og de slidte støvler, han går i hver dag, bevæger sig hen over scenen mod talerstolen. De selvsikre skridt bærer på ingen måde præg af den eksistentielle krise, der satte sig i ham som otte-årig, da han mistede sin farfar.

- Det der med at forstå, at alting slutter, det var en enorm skræmmende tanke og svært at begribe.
- Jeg var rigtigt bange for at dø, miste og forsvinde, fortæller Anders Leth Damgaard.

Rav-Anders med mummutunderkæbe hjemme på børneværelset i Holstebro.
Rav-Anders med mummutunderkæbe hjemme på børneværelset i Holstebro.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Ofte græd han sig i søvn om aftenen, og op gennem teenageårene i Holstebro fyldte tankerne om, at alt forsvinder, meget.

- Jeg følte, at min eksistens bare var sådan lidt lige meget, og jeg havde ikke mange i min omgangskreds, som jeg havde på tæt hold og snakkede med det om, husker Rav-Anders.

- Det skræmte mig vildt meget.

29:12
Se 'Rav-Anders: Derfor blev jeg mega-nørd'
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Shoppede mammutkæber i matematiktimerne

Med stor karisma får Rav-Anders kickstartet sit foredrag, som allerede inden for det første minut til tider minder om et standup-show. Hele salen bliver fyldt med grin og latter ledsaget af solide klapsalver rettet mod den autodidakte foredragsholder på scenen.

Rav-Anders på scenen i Odense
Rav-Anders på scenen i Odense
Foto: Arkivfoto, Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Det var et tilfælde, der bragte ham ind i ravverdenen.

I gymnasietiden blev matematiktimerne hyppigt brug til at shoppe på auktioner på nettet. Det blev Rav-Anders meget hurtigt opslugt af.

- Alt var budt til salg – alt var til forhandling – alt var tilgængeligt, fortæller Rav-Anders ivrigt.

Efter at have anskaffet sig alt muligt eksotisk lige fra mammut-kæber til dinosaurus-æg endte han ved et tilfælde med at købe noget rav for sine SU-penge.

I første omgang blev han meget skuffet, fordi de millioner år gamle insekter, han havde glædet sig til at se indkapslet i ravet, blot forekom som ligegyldige småtterier.

Legetøjs-mikroskopet

Et besøg i en legetøjsbutik ændrede med et slag oplevelsen af de intetsigende ravstykker.

I Legekæden købte Rav-Anders et mikroskop, og gennem det blev oplevelsen af livet inde i ravstykkerne pludselig en helt anden. For eksempel blev insekternes øjne, ben og vinger nu synlige.

- Nu kunne jeg pludselig se, at de små insekter på to millimeter fortalte en stor historie.

Samtidig med selvstudierne af de mange millioner år gamle insekter skabte han forretning med rav.

- Hvis jeg havde købt det her rav for dyrt – alt for dyrt, så kunne jeg måske også finde andre, der ville gøre det, så jeg begyndte at importere en smule rav for mine SU-penge.

I dag bruger Rav-Anders en stereolup, når han skal helt tæt på insekterne inde i ravet.
I dag bruger Rav-Anders en stereolup, når han skal helt tæt på insekterne inde i ravet.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Har opdaget 47 nye billearter

Det store kendskab til rav, og det vi finder indkapslet i det ældgamle naturmateriale, har medført at Rav-Anders har opdaget 47 nye billearter. Men han blev fortvivlet over, at han ikke kunne vække folks interesse med fundene.

- Det var nogle vanvittigt spændende arter, jeg havde fundet, men ingen snakkede om det.

- Og det var storvidenskabelige opdagelser, vurderer han.

Undervejs i showet viser Rav-Anders farvestrålende affotograferinger af insekter i rav, der er mange millioner år gammelt.
Undervejs i showet viser Rav-Anders farvestrålende affotograferinger af insekter i rav, der er mange millioner år gammelt.
Foto: Arkivfoto, Flemming Christensen, TV MIDTVEST

På scenen i Odense og i al almindelighed kæmper Rav-Anders stadig mod en fordom, der går på, at rav er særdeles usexet og kun hører hjemme i bedstemors smykkeskrin.

Den påfattelse har han med sin energiske tilgang til rav forsøgt at gøre op med, og det virker.

I dag står radiokanaler og tv-stationer på nakken af hinanden for at bruge Rav-Anders, der sammen med sin ravsamling nu er hyppig gæst i medierne.

Rav-Anders har nu en af verdens største samlinger af biller i rav – en samling, der er bygget op af SU-penge og de dagpenge, Rav-Anders sidenhen har modtaget som arbejdssøgende efter endt læreruddannelse.

- Det er fedt at have arbejdet med noget så intensivt i 10 år, og der så pludselig er andre, der vil høre om det på nogle seriøse platforme.

I Odense er Rav-Anders ved at nærme sig slutningen af sit tempofyldte show, og det er blevet tid til en af hans vigtigste pointer.

- Rav er vigtig for videnskaben, da de ting, vi finder i rav, kan give os uvurderlig viden, om den verden, der eksisterede for mange millioner år siden, lyder det fra foredragsholderen.

Selv er han vildt fascineret af, at nogle af de insekter, han finder i ravet, har levet side om side med dinosaurer for mange millioner år siden.

23:43
Se 'Rav-Anders på jagt efter Nordens guld'
Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Lige i skabet

Rav-Anders er i mål med sit foredrag. Skal man dømme efter den klapsalve, der lyder efter slutreplikken, så har han formået at gøre rav særdeles sexet overfor det begejstrede publikum.

- Det her, det var forummet, jeg har drømt om, lige siden jeg startede med rav.

- Jeg følte bare, at det sad præcis, som det skulle.

Rav-Anders kan godt begynde at forberede sig igen, for han bliver efter showet omgående hyret til at komme igen til næste års Big Bang-konference.

Netop nu er den sprudlende ravnørd aktuel på TV MIDTVEST med tre programmer. Klik dig vej til dem forskellige steder her i artiklen.